x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Dumitru Chisăliță, Asociația AEI: "Scăderea consumului de gaze se datorează și unor măsuri de eficiență energetică și economică"

Dumitru Chisăliță, Asociația AEI: "Scăderea consumului de gaze se datorează și unor măsuri de eficiență energetică și economică"

de Redacția Jurnalul    |    18 Feb 2023   •   10:20
Dumitru Chisăliță, Asociația AEI: "Scăderea consumului de gaze se datorează și unor măsuri de eficiență energetică și economică"

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă (AEI), la Conferinţa Naţională "Rute noi şi resurse sustenabile - ieşirea din criza gazelor", organizată de cotidianul național Jurnalul și Antena3CNN, în cadrul proiectului România Inteligentă.

Anul acesta s-a făcut un pas important față de ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani. Fac referire la două momente importante. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început anul trecut și a intrat anul acesta, în sfârșit, pe un ciclu anual, și încheierea contractului cu Azerbaidjanul, care are scop asigurarea securității dar și o predictibilitate în abordarea perioadei imediat următoare. 

Ne confruntăm cu o scădere a consumului care se datorează, parțial, și unor acțiuni de eficiență energetică, dar chiar de natură economică, spune acesta.

Extragerea gazelor naturale a avut o influnță pozitivă asupra prețului.

"Anul trecut am reușit să înmagazinăm o cantitate importantă de gaze naturale și am avut o abordare corectă anul acesta, extrăgând o cantitate importantă de gaze naturale pentru a lua presiunea de pe prețul gazelor naturale, altfel un nou ciclu și tarif de înmagazinare ar fi făcut ca aceste gaze naturale să fie prohibitive pentru anul următor, și să țină prețurile sus. 

Cred că sunt o serie de elemente care, chiar dacă vin cam târziu, deci puteau să apară mult mai repede, sunt elemente care ne pot pune pe o traiectorie corectă, în care să avem securitate și prețuri accesibile. 

În momentul de față avem un trend descrescător la nivelul burselor europene. Coroborat cu acțiunea pozitivă de extragere, în ritm alert, a gazelor din înmagazinare, ceea ce va pune o presiune mai mică pe preț, va determina un preț mai mic", explică Dumitru Chisăliță.

Deși, în general, prețul rămâne neschimbat pe toată durata unui contract, anumite reglementări legislative au făcut posibil ca acesta să fie modificat în jos. 

"Din păcate, având în vedere că majoritatea contractelor, atât în zona consumatorului casnic, cât și a consumatorului industrial, sunt încheiate în general pe o perioadă de un an, până la finele acelui contract prețurile nu scad. Există însă ordonanța care vorbește că, în situația în care un consumator care se încadrează la un consum până la 50.000 MW anual, să achite nu neapărat prețul din contract, nu neapărat prețul plafonat, ci un preț care rezultă ca fiind prețul mediu de achiziție din luna respectivă, la care se adaugă un adaos comercial care este fix. Acest lucru a făcut ca în ultimele trei luni, decembrie-ianuarie-februarie, unii româmni să fie surprinși și să vadă că pe facturi au obținut prețuri mai mici decât prețuri pe care îl știau ei plafonat",  arată președintele AEI.

 

×
Subiecte în articol: Dumitru Chisăliță gaze aei preţuri