x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Hilde Tudora, CJ Ilfov: Facem adopție, prevenție și educație. Un câine nu este un lucru, nu putem să ne luăm un câine și vedem noi ce facem cu el

Hilde Tudora, CJ Ilfov: Facem adopție, prevenție și educație. Un câine nu este un lucru, nu putem să ne luăm un câine și vedem noi ce facem cu el

de Redacția Jurnalul    |    30 Mar 2023   •   13:00
Hilde Tudora, CJ Ilfov: Facem adopție, prevenție și educație. Un câine nu este un lucru, nu putem să ne luăm un câine și vedem noi ce facem cu el
Sursa foto: Lucian Alecu

Facem adopție, prevenție și educație. Un câine nu este un lucru, nu putem să ne luăm un câine și vedem noi ce facem cu el, explică Hilde Tudora, șefa Biroului pentru Protecția Animalelor CJ Ilfov, la Conferința Națională “Afecțiune, implicare, responsabilitate – strategie de succes pentru îngrijirea animalelor din județul Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, și cotidianul național Jurnalul.

"Când merg pe stradă toată lumea mă întreabă ce rasă este câinele meu și eu le spun că nu este de rasă, dar și voi puteți să mergeți în adăposturi și să adoptați pentru că toți câinii sunt la fel de frumoși și toți iubesc la fel de mult. Suntem o instituție pet friending, încercăm să educăm oamenii pe toate fronturile. Facem sterilizări, campanii de adopție, de educație, de informare.

Încercăm să mergem pe aceste direcții dar este extrem de importantă legislația. Foarte mulți oameni din țară, reprezentanți ai altor instituții, recent ne-a sunat cineva de la Sibiu, să ne întrebe Cum reușiți? Și mereu le spun că noi poate suntem norocoși. Aici în Ilfov-București sunt mai multe ONG-uri care ne ajută. În schimb, în țară nu e așa, și atunci trebuie să mergem la legislație, și legea să dea posibilitatea tuturor consiliilor județene să facă ce facem noi. Pentru că sunt în țară consilii județene care vor să facă același lucru dar nu au cu cine să colaboreze. Noi lucrăm cu două ONG-uri strict pe câini și pisici. Avem parteneriate și pe animalele sălbatice dar cumva avem și norocul că ne aflăm în această regiune București-Ilfov, unde sunt cei mai mulți oameni. 

Adopția este gratuită, este simplu să adopți. Ai nevoie numai de trei documente - copie după buletin, trebuie să faci dovada venitului, un printscreen din aplicație că ai un venit , talon de pensie, și dovada spațiului, o copie după actul de proprietate sau actul de chirie. Mulți oameni spun - A, păi îmi cereți acte. Da este o metodă de a demonstra că ești responsabil. Un câine nu este un lucru, nu putem să ne luăm un câine și vedem noi ce facem cu el. Un câine necesită îngrijiri medicale care costă, în ziua de azi costă chiar foarte mult. Și atunci este foarte important ca oamenii să înțeleagă că aceste acte nu sunt cerute de noi pentru că pur și simplu așa vrem. Ele sunt reglementate de legislația în vigoare și atunci trebuie să respectăm acest lucru. Și facem apel la oameni să meargă în adăposturi pentru că la noi adopția merge, și datorită campaniei derulate cu Liga Profesionistă de Fotbal. Dar reușim să dăm spre adopție 10 câini însă intră în adăposturi 20. Tot timpul este această diferență și atunci facem apel la oameni să meargă să adopte. 

Platforma online ilfovadopta.ro

Am făcut o platformă dedicată adopției pentru a le fi mai ușor oamenilor să adopte pentru că se plângeau că autoritățile publice nu promovează adopția animalelor. Și atunci am spus că facem o platformă dedicată. Se numește ilfovadopta.ro. Avem mai multe secțiuni. Așteaptă o casă în acest moment 305 câini. Sunt promovați câinii din cele două adăposturi din Ilfov - Buftea și Brănești. În momentul în care intrăm pe Adoptă vedem cățeii care sunt disponibili pentru adopție în momentul acesta. Platforma este actualizată săptămânal. Se pot afla vârsta, sexul, comportamentul și unde îl găsim, strada, numărul de telefon, responsabilul.

Le mai dăm oamenilor posibilitatea să facă o sesizare. Trebuie să știe că pot suna la 112 atunci când văd un abuz asupra animalelor și pot intra în legătură cu noi.

Citește și nu uita este o secțiune dedicată legislației. Le vorbim oamenilor pe înțelesul lor despre lege, beneficiile sterilizării animalelor.

Puterea exemplului - le arătăm oamenilor ce înseamnă adopția unui animal. Cât de mult se schimbă un animal, ce înseamnă viața într-un adăpost și ce înseamnă viața acasă. Sunt mai mulți căței care au fost adoptați în urma campaniilor noastre și e de ajuns să ne uităm la fotografii și să vedem diferența. 

Tot timpul actualizăm evenimentele. De exemplu, ultimul eveniment Maratonul de sterilizări gratuite în Berceni, și tot timpul anunțăm ce facem noi. În weekend avem un eveniment dedicat adopției animalelor. Campania de sterilizări gratuite din Grădiștea care este acum în plină desfășurare. 

Avem o secțiune dedicată legislației. Câinele vine la pachet cu bucurie dar și cu responsabilitate. Sterilizează-ți câinele dacă e de rasă comună și  dăm exact litera de lege. E obligatorie, pe lângă sterilizarea câinilor de rasă comună, și microciparea și înregistrarea. Avem câteva fragmente din Legea protecției animalelor. E important să știm că riscăm să facem chiar și închisoare dacă abuzăm un animal. 

Mai avem o secțiune dedicată nouă. Cine suntem, pe ce ne axăm. Adopție, prevenție și educație. Și o secțiune media cu știri despre activitatea noastră și despre animale.

Este un site foarte simplu. Avem o hartă interactivă cu posturile. E important, tot ce ne dorim, să schimbăm o viață", explică Hilde Tudora. 

×
Subiecte în articol: animale sterilizare ilfov