x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Mihai Diaconu: "Ministerul Finanțelor a plătit până acum 1,1 miliarde de euro pentru proiectele din agricultură începute în 2022"

Mihai Diaconu: "Ministerul Finanțelor a plătit până acum 1,1 miliarde de euro pentru proiectele din agricultură începute în 2022"

de Redacția Jurnalul    |    18 Mai 2023   •   17:30
Mihai Diaconu: "Ministerul Finanțelor a plătit până acum 1,1 miliarde de euro pentru proiectele din agricultură începute în 2022"

Ministerul Finanțelor a plătit până acum 1,1 miliarde de euro pentru proiectele din agricultură începute în 2022, spune Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, la Conferința Națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”,  în cadrul proiectului “România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

"Ministerul Finanțelor este un jucător bun în sectorul agricol. Există finanțare, este diversificată, încă lucrăm la viitoare scheme. Nu trebuie să uităm însă de cele două programe de garantare care rulează astăzi - Rural Invest și Agro IMM Invest.

În anii 2022-2023, plafoanele de garanții asigurate de Ministerul Finanțelor au fost de 16 miliarde de euro. În anumite proiecte grantul este 10% și în alte proiecte statul suportă dobânda pentru 24 de luni și comisioanele de risc și administrare dar suma este importantă. S-au plătit până astăzi 1,1 miliarde plătiți de Ministerul de Finanțe efectiv. 

Schema de procesare e aproape gata, așteptăm programul de guvernare. Necesită un timp birocratic de implementare, trebuie notificată Comisia Europeană, prevăzute  plafoanele de alocare, care se pot face doar la rectificări bugetare. Ideal ar fi să o pregătim în vara aceasta și în ianuarie anul viitor, când ne permit și regulamentele europene, să o demarăm. Asigură competitivitatea reală partenerilor din agricultură. Ideea este să le asigurăm accesul la finanțare în condiții de concurență piața externă. Dacă dobânda pe care o plătește societatea este de doar 2% toată lumea este fericită, urmând ca restul să suporte statul", explică demnitarul.  

×
Subiecte în articol: agricultura mihai diaconu