x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Ministrul Sănătății a explicat cum se poate rezolva deficitul de medici specialiști din România

Ministrul Sănătății a explicat cum se poate rezolva deficitul de medici specialiști din România

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2024   •   16:15
Ministrul Sănătății a explicat cum se poate rezolva deficitul de medici specialiști din România
Sursa foto: Antena 3 CNN

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România are, pentru prima dată, o strategie clară pentru a aborda deficitul de medici specialiști la nivel național. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței „Diabet fără complicații – soluții inovative, siguranță pentru pacienți", organizată de Antena 3 CNN.

Rafila a detaliat strategia prin care sistemul de sănătate va fi adaptat pentru a elimina atât deficitul de medici în specialitățile necesare, cât și surplusul în alte domenii. Acesta a subliniat că medicii trebuie să se adapteze nevoilor sistemului de sănătate și nu invers.

„Până anul trecut, numărul posturilor scoase la rezidențiat era determinat de capacitatea de pregătire a universităților în diverse specialități, precum chirurgie, medicină de familie sau diabetologie. Acum, pentru prima dată, am discutat cu universitățile pentru ca această capacitate să fie adaptată nevoilor reale ale sistemului de sănătate. Avem nevoie de predictibilitate și trebuie să știm din timp câte locuri vor fi disponibile la rezidențiat pentru diverse specialități," a declarat Rafila.

Ministrul a subliniat și necesitatea extinderii competențelor medicilor de familie, în contextul creșterii incidenței unor afecțiuni precum diabetul. „Trebuie să extindem competențele medicilor de familie dacă dorim o medicină normală în România. Dotăm 2.500 de cabinete de medicină de familie prin PNRR cu echipamente moderne, cum ar fi ecografele. De asemenea, medicii de familie au nevoie de dezvoltare profesională continuă și de atestate care să le permită extinderea competențelor," a adăugat Rafila.

Diabetul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, afectând peste 1,5 milioane de persoane, conform statisticilor recente.

Conferința națională "Diabet fără complicații – soluții inovative, siguranță pentru pacienți" a fost organizată de Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul, parte a proiectului România Inteligentă.

×