x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Streinu Cercel: "Am învățat din pandemie să redesenăm circuitele din spitale"

Streinu Cercel: "Am învățat din pandemie să redesenăm circuitele din spitale"

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2023   •   17:30
Streinu Cercel: "Am învățat din pandemie să redesenăm circuitele din spitale"
Sursa foto: Hepta

Medicii au învățat în pandemie să refacă circuitele din spitale, de care se va ține cont la construirea de noi spitale, spune prof.dr. Streinu Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, la Conferinţa Naţională "Iaşi - polul excelenţei în sănătate", organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul, prin proiectul România Inteligentă.

România a trecut mai bine decât Italia prin pandemia de COVID-19, țara a fost pregătită la începutul pandemiei, campania de vaccinare a început bine dar apoi au apărut părerologii și antivacciniștii. 

"România a fost pregătită să facă faţă unui început de pandemie prin reţeaua de centre naţionale de boli infecţioase, unde începând cu alertele de Ebola, noi ne-am pregătit inclusiv cu exerciţii de echipare şi dezechipare, în aşa fel încât personalul medical să fie în siguranţă şi să nu se contamineze, şi asta la nivelul întregii ţări.

Ulterior, lucrurile s-au complicat după ce au apărut toate acele valuri de COVID, dar ştiam şi cu toţii ceva carte, vorbesc de epidemiologia de teren, şi am ştiut cum să ne orientăm la teren.

Ca dovadă, dacă tragem linie la sfârşit, România nu a trecut prin ce a trecut Italia, cu tot sistemul ei de sănătate.

Altfel spus, sistemul nostru de sănătate a fost mai cooperant şi rezistent în ce priveşte măsurile de intervenţie luate în teren.

Am pierdut aproximativ 70.000 de oameni, ceea ce reprezintă o catastrofă din punctul meu de vedere, poate puteam să ne descurcăm mai bine, dar nu aveam nici medicamentele necesare şi am devenit cu toţi părerologi, au apărut apoi toţi cei care ştiau foarte bine ce e cu vaccinul. Acest ARN mesager e mură în gură pentru organismul uman. Au apărut apoi trăznăi peste trăznăi, cu proteina spike.

Campania de vaccinare a început foarte bine, dar s-a prăbuşit ca un castel de nisip când au apărut antivacciniştii. Noi, doctorii, ne-am văzut de treabă şi am stat zi şi noapte şi am văzut cum se construiesc circuitele.

Noi, doctorii, am învăţat cum să redesenăm circuitele la nivelul spitalelor, la nivel de spital monobloc sau nu, oricum ele au rămas în mintea noastră şi a organizatorilor din sănătate, şi am convingerea că viitorii arhitecţi de spitale vor ţine cont de modalitatea de constituire a acestor circuite pentru că sunt cu totul şi cu totul diferite faţă de ciclurile clasice, deci avem şi lucruri bune pe care le-am învăţat", a explicat Streinu Cercel.

 

×