x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Vicepreședintele CJ Ilfov: Nu ne-am fi permis din buget local să finanțăm investițiile în canalizare

Vicepreședintele CJ Ilfov: Nu ne-am fi permis din buget local să finanțăm investițiile în canalizare

06 Noi 2022   •   14:00
Vicepreședintele CJ Ilfov: Nu ne-am fi permis din buget local să finanțăm investițiile în canalizare
Sursa foto: antena3CNN

Bugetul local nu ar fi fost suficient pentru finanțarea investițiilor în apă și canalizare, spune Ștefan Rădulescu, vicepreședintele CJ Ilfov, la Conferința Națională “Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a canalizării, viața modernă în Județul Ilfov organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

"În momentul de față sunt investiții foarte mari în regiunea București-Ilfov, la cele  finanțate de CJ Ilfov, cât și cele finanțate din bugetul de stat.  Toate proioectele trebuie inteerconectate și corelate astfle încât să nu  creăm o dublă finanțare pentruasigurarea acestor investiții. 

În regiunea București-Ilfov se generează un venit întrr 25-30% din PIB la nivel național, cea  mai puternic dezvoltată din România, din punct de vedere economic. Sunt proiecte în derulare  de aproximativ 2 miliarde de euro. În ultimii 10-15 ani, în județul Ilfov, populația a crescut considerabil. În anii 2008-2010, județul Ilfov avea o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. În prezent, cu domiciliu, sunt aproximativ 500.000 de locuitori. Din estimările pe care le avem, se pare că cifra este de fapt mult mai mare, undeva la 800.000 de locuitori. 

Bugetul rectificat aprobat de CJ, la ultima rectificare bugetară, este de 420 de milioane de lei. Dacă ne uităm la valoarea proiectului de apă-canal, este o cifră asemănătoare, numai că investiția în infrastructura de apă și canalizare este de 420 de milioane de euro. Fondurile europene atrase de CJ sunt extrem de  importante și necesare. Nu ne-am fi permis din buget local să finanțăm un astfel de obiectiv de investiții. Această soluție conduce la asigurarea și îndeplinirea tuturor țintelor pe care ni le-am asumat, de racordare a tuturor gosodăriilor la rețeaua de apă și canalizare", explică Ștefan Rădulescu.

Proiectul a început în 2008 cu doar 8 localități din județul Ilfov. 

"Acest proiect a luat naștere în anul 2009, la momentul respectiv au aderat doar 8 localități din județul Ilfov, a fost o inițiativă a CJ de a crea o asociație de dezvoltare intercomunitară pentru că aceasta este o condiție obligatorie de finanțare prin fonduri europene. Au fost accesate 80 de milioane de euro, apoi s-a terminat implementarea acelui proiect, primarii și consilierii locali au prins încredere pentru că, la început, a existat un grad de reticență în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Dintr-un total de 40 de unități administrativ-teritoriale, la momentul respectiv, au aderat doar 8. Avem 27 d e membrii la Asociația de dezvoltare comunitară, proiectul actual se adresează la 20 de localități, multe dintre ele sunt din prima fază, finanțat din Programul Operațional Sectorial, existând o singură excepție, localitatea Dobroești nebeneficiind de fonduri alocate în cea  de-a doua etapă a accesării de fonduri europene pentru infrastructura de apă și canalizare", spune vicepreședintele CJ Ilfov. 

×
Subiecte în articol: ilfov stefan radulescu canalizare apă