x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă VIDEO Proiect unic în Uniunea Europeană. Şcoala circulară din Buzău care se autosusţine. Până şi apa de ploaie e refolosită!

VIDEO Proiect unic în Uniunea Europeană. Şcoala circulară din Buzău care se autosusţine. Până şi apa de ploaie e refolosită!

26 Noi 2021   •   20:54
VIDEO Proiect unic în Uniunea Europeană. Şcoala circulară din Buzău care se autosusţine. Până şi apa de ploaie e refolosită!
Sursa foto: Sursa Antena 3

Buzăul se mândreşte cu o şcoală unică în Europa: este singura care a redus poluarea la minimum. Apa de ploaie e strânsă şi folosită, gunoiul e colectat selectiv, iar energia electrică e produsă cu panouri fotovoltaice.

Conceptul se numeşte "economie circulară" şi nicio altă unitate de învăţământ de pe continent nu l-a implementat. Mai mult, autorităţile au făcut şi un manual pe subiect, pe care l-au trimis la avizare.

Cu un milion de euro, bani de la UE şi din bugetul local, şcoala are acum un sistem care merge după soare. La propriu. Nu doar că toată electricitatea e produsă aici: nici nu e irosită.

În aceste condiţii, emisiile de dioxid de carbon sunt reduse la minimum, iar şcoala face economii de peste treisprezece mii de euro pe an. Pe lângă electricitate, şi căldura e produsă tot aici, printr-o metodă 100% ecologică.

Şcoala circulară, proiectul care a pus Buzăul pe harta eco a Europei

Gunoiul este colectat selectiv, iar la seră elevii sunt învăţaţi cum natura se poate autosusţine. Plantele care mor sunt transformate în compost, care e folosit ca îngrăşământ.

E doar o primă lecţie, pentru că responsabilii de proiect au făcut şi un manual, cu tot felul de învăţăminte despre economia circulară. Odată ce va fi aprobat, elevii vor avea materii opţionale pe subiect.

Reciclare e cuvântul de ordine. Până şi apa de ploaie e refolosită

Doi ani a durat până când a fost făcut proiectul tehnic şi au fost obţinute toate avizele. Însă a meritat tot efortul.

Până şi autorităţile din Occident se uită cu jind la şcoala circulară făcută aici.

 

×