x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 18 septembrie 1989

18 septembrie 1989

de Lavinia Betea    |    18 Sep 2009   •   00:00

Începând de miercuri şi până du­minică (13-18 septembrie), îl însoţise pe Nicolae Ceauşescu în cea mai lungă vizită de lucru prin ţară a anului 1989: cinci zile prin judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava. Era de altfel penultima lor deplasare de control şi comandă în priză directă cu mul­ţi­mea. Ultima vizită de lucru, în spirit declarat comunist, din România va fi la mijlocul lui octombrie în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Se întorseseră duminică du­pă-amia­ză, mulţumiţi de primirea mol­dovenilor. În viziunea lor, relaţia cu poporul era o chestiune de "organizare". Dacă activul de partid al unui judeţ dobândise rezultate în "dezvoltarea conştiinţei socialiste", acestea se dovedeau în pancartele şi ura­lele mulţimii. Lesne de înţeles stră­dania activiştilor mari şi mărunţi de-a popula traseul cu personaje "fe­ri­cite" să-i vadă, să-i aplaude şi să strige "trăiască". Scoşi din fabrici şi şcoli, oamenii săreau cel puţin o zi de muncă. Dar ce mai conta planul în astfel de împrejurări?!

La Iaşi, Botoşani şi Suceava li se împliniseră aşteptările. S-a declarat mai târziu de înşişi foşti organizatori că vizita aceea - cu prim obiectiv deschiderea noului an şcolar şi universitar - fusese planificată tocmai în Moldova din raţiuni pur populiste. Mai sărăcuţi, moldovenii ar fi fost mai dispuşi la ploconeală ca alţii. Ceauşeştii aleseseră însă capitala Moldovei româneşti, ţintind efectele vizitei lor asupra lui Gorbaciov: să vadă acela - îngrijorat, fără îndoială, de mişcările naţionaliste din Moldova sovietică - dragostea şi preţuirea de care se bucură Ceauşescu în coasta graniţelor măreţei Uniuni.

Oamenii  îşi şopteau, în spatele Ceauşeştilor, speranţa că n-o mai duc mult. Împuţinaţi şi bătrâni, arătau altfel decât la televizor. Despre el se ştia de demult că e grav bolnav. Depre ea, ultimele zvonuri spuneau că scăpase ca prin miracol dintr-un accident rutier. O pată de bătrâneţe de pe obrazul fardat fără artă ar fi fost "semnul" rămas.  

Dar Ceauşeştii nu le vorbeau nici măcar sus-puşilor demnitari de vreo frică a lor privind viitorul. Silviu Curti­ceanu şi-a amintit deseori în memoriile sale de prevalenţa im­presiilor soţiei  asupra lui Nicolae Ceauşescu. A evocat şi o întâmplare din această călătorie. Secretarul ge­neral al partidului ceruse şefului Cancelariei CC să transmită organizatorilor că vrea să fie condus la plecarea de pe aeroportul din Botoşani exclusiv de membrii biroului co­mitetului judeţean de partid. Ca de obicei însă, "scorpia" îşi încolţise direct subalternul, reproşând sărăcia ceremoniei finale. În faţa ei, Ceau­şescu nu-şi mai asumase indicaţia dată. Recunoştea astfel implicit că ea judecase mai bine: priveliştea grupului mic de tovarăşi din imaginile televizate dăuna ideii de nezdruncinat monolit a conducerii partidului în jurul conducătorului.

Duminică, la ora 14:00, soţii Ceauşescu fuseseră primiţi pe Aeroportul Băneasa aşa cum se cuvine.  
"Exemplu mobilizator", la Cabinetul 2, în chiar după-amiaza zilei de duminică (orele 17:15-18:27), au fost primiţi trei demnitari - Eugen Florescu, Silviu Curticeanu şi Emil Bobu.

×
Subiecte în articol: agenda