În şedinţa de lucru ţinută între orele 16:30 şi18:20, Tovarăşa s-a ocupat de pregătirea Congresului al XIV-lea. Cu excepţia lui Constantin Radu şi Emil Bobu, nu e menţionată prezenţa altor participanţi.
Nu ştim nici dacă s-a discutat componenţa viitorului Comitet Central, selecţia membrilor comisiilor de lucru ale Congresului sau propunerile de delegaţi. Ori, ceea ce era mai important - funcţionarea fără greş a mecanismului prin care secretarul general al partidului urma să fi fost irevocabil ales în organizaţiile de bază prin votul deschis al fiecăruia dintre cei patru milioane de membri ai partidului. Cum ar fi bănuit Tovarăşa că soluţia ce s-a dorit a fi dejucarea oricăror scenarii de schimbare a lui Ceauşescu din fruntea ţării va fi fatală?!
Luni, 19 iunie 1989, Elena Ceauşescu îşi începuse programul consemnat în agendă cu Poliana Cristescu (ora 9:40-9:55). De câte două ori fuseseră la Cabinetul 2 Emil Bobu şi Ion Stoian. Cu secretarul CC cu probleme internaţionale Stoian şi secretarul CC cu propaganda Constantin Olteanu putem presupune că s-a vorbit despre programul măsurilor de contracarare a "manifestările antisocialiste, revizioniste şi antiromâneşti" declanşate la Budapesta la 16 iunie. Comunicatul de protest apăruse în Scînteia cu o zi în urmă, iar "oamenii muncii" organizaseră imediat şi "spontan" adunări.
Se temeau soţii Ceauşescu de "revizionismul" vecinilor? Probabil că li se tocise simţul pericolului în atâţia ani de uzaj al puterii. "Revizionism" fusese şi în 1956, şi în 1968, şi la chinezi. Iar ei, amândoi, pe toate le trecuseră.
Astfel, după însemnările funcţionarului de la Cabinetul 2, Elena Ceauşescu a avut o zi obişnuită. S-a interesat şi de chestiuni de protocol cu Vasile Nicolcioiu, şi de construcţiile gospodăriei de partid cu Burciu. Şi de cine mai ştie ce probleme la zi cu Silviu Curticeanu, şeful Cancelariei CC.
Citește pe Antena3.ro