x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 19 iunie 1989

19 iunie 1989

de Lavinia Betea    |    19 Iun 2009   •   00:00

În şedinţa de lucru ţinută între orele 16:30 şi18:20, Tovarăşa s-a ocupat de pregătirea Congresului al XIV-lea. Cu excepţia lui Constantin Radu şi Emil Bobu, nu e menţionată prezenţa altor participanţi.



Nu ştim nici dacă s-a discutat componenţa viitorului Comitet Central, selecţia membrilor comisiilor de lucru ale Congresului sau propune­rile de delegaţi. Ori, ceea ce era mai important - funcţionarea fără greş a mecanismului prin care secretarul general al partidului urma să fi fost irevocabil ales în organizaţiile de bază prin votul deschis al fiecăruia dintre cei patru milioane de membri ai partidului. Cum ar fi bănuit Tovarăşa că soluţia ce s-a dorit a fi dejucarea ori­că­ror scenarii de schimbare a lui Ceau­şescu din fruntea ţării va fi fatală?!

Luni, 19 iunie 1989, Elena Ceauşescu îşi începuse programul consemnat în agendă cu Poliana Cristescu (ora 9:40-9:55). De câte două ori fuseseră la Cabinetul 2 Emil Bobu şi Ion Stoian. Cu secretarul CC cu probleme inter­naţionale Stoian şi secretarul CC cu propaganda Constantin Olteanu pu­tem presupune că s-a vorbit despre pro­gramul măsurilor de contracarare a "manifestările antisocialiste, revi­zio­­niste şi antiromâneşti" declanşate la Budapesta la 16 iunie. Comunicatul de protest apăruse în Scînteia cu o zi în urmă, iar "oamenii muncii" organizaseră imediat şi "spontan" adu­nări.

Se temeau soţii Ceauşescu de "revizionismul" vecinilor? Probabil că li se tocise simţul pericolului în atâţia ani de uzaj al puterii. "Revizionism" fusese şi în 1956, şi în 1968, şi la chinezi. Iar ei, amândoi, pe toate le trecuseră.

Astfel, după însemnările funcţio­narului de la  Cabinetul 2, Elena Ceauşescu a avut o zi obişnuită. S-a interesat şi de chestiuni de protocol cu Vasile Nicolcioiu, şi de construcţiile gospodăriei de partid cu Burciu. Şi de cine mai ştie ce probleme la zi cu Silviu Curticeanu, şeful Cancelariei CC.

×
Subiecte în articol: agenda