Primul vizitator de la Cabinetul 2 înscris în agendă a fost secretarul CC cu propaganda, generalul Constantin Olteanu. A fost reţinut câteva minute.
I-a fost cerut, probabil, un scurt raport despre pregătirea festivităţilor de 1 Mai. Tot pentru câteva minute a fost primită, după-amiaza, Suzana Gâdea, preşedintele Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, cum se numea pe-atunci Ministerul Culturii. Jubileul primei sărbători a muncii din România - adjudecată de istoriografia comunistă a ultimelor două decenii ca acţiune organizată personal de Tovarăşul şi Tovarăşa - a fost obligatoriu aniversat în fiecare loc de muncă. "Colectivul" din orice şcoală, fabrică, institut de cercetare ori CAP a fost obligat să ia parte la adunarea festivă organizată de comitetul de partid, sindicat, organizaţia FDUS etc. Că era la sat sau la oraş, academician ori mecanizator, românul audia o expunere pe temă aprobată de veriga superioară de partid şi urmărea un program artistic live susţinut de formaţii locale. Acestea fuseseră însă de mult stabilite.
Vineri, 28 aprilie 1989, chestiuni la ordinea zilei s-au discutat cu Ion Păţan, noul ministru de Finanţe. Prima dată acesta a fost primit la Elena Ceauşescu împreună cu unul dintre specialiştii în subordine, un anume Th. Bărbulescu (între orele 9:00-9:45). A fost rechemat şi singur şi reţinut vreme lungă în biroul ei (între orele 10:50-12:00).
Pauza de cafea cu Poliana Cristescu nu a lipsit din prima parte a programului zilei (9:50- 10:25), încheiat cu alte două scurte convorbiri cu Constantin Radu şi Iulian Vlad.
După-amiaza, Elena Ceauşescu a stat puţin în biroul ei (între orele 15:45 şi 16:27). În acest interval, vizitatorii s-au succedat fără întrerupere la Cabinetul 2: de două ori Silviu Curticeanu, apoi Suzana Gâdea, Emil Bobu, Constantin Radu şi Ion Ursu.
Citește pe Antena3.ro