x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 7 aprilie 1989

7 aprilie 1989

de Lavinia Betea    |    07 Apr 2009   •   00:00

La 9:15, în biroul Elenei Ceauşescu a intrat Nicolae Constantin, preşedintele Colegiului Central de Partid, "in­stanţa" care decidea verificările, sanc­ţiunile şi anchetele asupra înalţilor demnitari şi foştilor ilegalişti.



Zece minute a fost reţinut la Cabinetul 2, într-o primă rundă, Silviu Curticeanu, şeful Cancelariei CC al PCR. Pentru alte zece minute au fost chemaţi împreună viceprim-miniştrii Guvernului Gheorghe Oprea şi I.M. Nicolae (ulti­mul, responsabil, printre altele, cu sistemul energetic naţional).  

La zece fără un sfert a început la Cabinetul 1 şedinţa de lucru cu tema "Problema încasărilor" (probabil a plăţilor restante pentru produse im­por­tate în ţările "lumii a treia").

Cel mai important moment al zilei a fost  şedinţa CPEx al CC al PCR. În mai puţin de un ceas (10:30-11:20), li­de­rii partidului au aprobat, în unanimitate, decizii care într-un fel sau altul aveau consecinţe asupra fiecărui cetăţean al României.

Măsuri pre­gă­titoare ale Congresului al XIV-lea al PCR, chestiuni noi privind marele proiect al sistematizării ţării, anularea şi reeşalonarea datoriilor făcute de CAP-uri, probleme internaţionale. În stenograma şedinţei, vocea Tovară­şului - care prezidează - este în continuă alternanţă cu a Tovarăşei.

Ea îi "subliniază" afirmaţiile, îi apostrofează şi ridiculizează pe ceilalţi atunci când i se pare că accentele n-au fost sesizate şi primite cum se cuvine. Vocea ei, aşa cum e consemnată în documentele de arhivă ale anului 1989, pare a fi interfaţa concepţiei de cuplu a politicii României.

Ceilalţi participanţi abia reuşesc să strecoare o întrebare ori o aprobare mai explicită. De altfel, noutăţile spinoase - precum retragerea ambasadorului RDG de la Bucureşti ori alte proteste din străi­nă­tate - nu s-au discutat în acest plen nici în 7 aprilie, nici altădată.

După şedinţă, până la 18:30, Elena Ceauşescu i-a mai primit pe Ion Ursu, Emil Bobu, Silviu Curticeanu şi Constantin Olteanu.

×
Subiecte în articol: agenda