Zi de luni la Cabinetul 2!
La 9:00 fix, Elena Ceauşescu l-a primit pe şeful Direcţiei a V-a,
generalul Marin Neagoe (9:00 – 9:12). După ce s-a întreţinut alte zece
minute cu Gheorghe Oprea – prim-viceprim-ministru al Guvernului şi
membru al CPEx (9:35-9:46) –, a intrat într-o "pauză" de jumătate de
ceas cu Poliana Cristescu.
Până la amiază, la Cabinetul 2 au mai fost chemaţi Silviu Curticeanu – şi simultan, din nou Oprea –, Constantin Olteanu împreună cu Ion Dincă, apoi Gheorghe Pană. O lungă întrevedere a avut loc după prânz cu Emil Bobu (15:20 – 15:55), cel care părea analiştilor şi jurnaliştilor de la Radio Europa Liberă, succesorul cuplului Ceauşescu la putere.
Urmează şedinţa CPEx, mai scurtă decât întrevederea Elenei Ceauşescu cu Bobu (16:00 – 16:30). Instituţia care prin Statutul PCR conducea partidul (şi implicit ţara) între plenarele Comitetului său Central, era în acel moment alcătuită din 48 de componenţi (23 de membri "plini" şi 26 de supleanţi). De la Gheorghiu-Dej, Ceauşescu moştenise organismul similar al Biroului Politic compus din 13 demnitari. "Expresie" a "conducerii colective" şi "democratizării vieţii de partid", Ceauşescu îl "lărgise" la 25 de membri (în 1965), schimbându-i şi denumirea în Comitet Executiv. Pe măsură ce el acapara mai multă putere, înmulţea şi "forul conducător": de la 32 de membri (1969), la 36 (în 1974) când i-a schimbat iarăşi denumirea în Comitet Politic Executiv (CPEx). Atunci a renunţat şi la Prezidiul Permanent. Începând din 1974 (fără a fi devenit vizibil şi pentru ţară), între Ceauşescu şi toate celelalte mecanisme şi instituţii politice, s-a interpus Elena Ceauşescu. În 1979 deja, CPEx-ul are 45 de membri şi rol de decor al "democraţiei socialiste". Într-o jumătate de ceas – cât a durat şi şedinţa CPEx de la 13 martie 1989 – ce dezbateri şi discuţii se mai puteau înfiripa?
După şedinţă, până la 18:35, la Cabinetul 2 au mai intrat Iulian Vlad, Nicolae Constantin şi Constantin Radu. Şeful Securităţii, generalul Vlad a fost reţinut aproape un ceas (17:10-18:00). Nu se poate să fi lipsit din discuţie şi planul elaborat pentru anihilarea efectelor "Scrisorii celor şase". Conform mărturiei lui Alexandru Bârlădeanu, agentul plantat de Securitate în incinta Ambasadei SUA la Bucureşti, informase asupra demersurilor lui Silviu Brucan. Securitatea intrase deja în acţiune înainte de difuzarea scrisorii cu "combinaţii" de compromitere a semnatarilor ei!
Citește pe Antena3.ro