x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu Agenda Elenei Ceauşescu: 24 februarie 1989

Agenda Elenei Ceauşescu: 24 februarie 1989

de Lavinia Betea    |    24 Feb 2009   •   00:00

Primirile au început la ora 9:35 şi s-au încheiat la 18:45.



Au fost şi două şedinţe. Ţinute amândouă în "săliţa" dintre cele două cabinete, cu participarea lui Nicolae Ceauşescu. Prima dintre ele – "Programul geologic" – a ţinut un ceas (10:15-11:15). În voluntarismul lui, Ceauşescu era convins că o mai bună căutare a zăcămintelor solului şi subsolului ar duce obli­gatoriu la valorificarea lor. Pe baza aceloraşi rapoarte şi estimări "optimiste" din toate sectoarele, geolo­gii apreciaseră şi potenţialul de ţiţei al României. După mine de căr­bu­ne deschise în zone cu resurse mo­des­te, schele de foraj şi extracţie fu­se­seră amplasate şi în Câmpia de Vest.

A doua şedinţă – "problema apei" – a durat... 10 minute! Va fi fost, probabil, ca-n descrierea făcu­tă de fostul participant, Dumitru Popescu: "Şedinţa se reducea fie la un monolog, fie la dialogul dintre Ceau­şescu şi unul sau altul din mem­brii Guvernului – de fapt, şi acesta un fel de interogatoriu. Esen­ţial părea a fi să se confirme pu­blic faptul că existau toate condiţiile pentru realizarea cu succes a preve­derilor din programele respective".

Cele discutate vor fi supuse spre aprobarea CPEx la viitoarea şedin­ţă. Va ieşi astfel un nou program de "folosire raţională a apei şi păs­tra­rea calităţilor acesteia". Iar ziarele vor prelua noul "front" al campa­niei cu realitatea.   

În restul zilei, în lunga listă de intraţi-ieşiţi din biroul Elenei Ceauşescu, alţii decât convivii obişnuiţi, sunt Ion Badea (preşe­dintele Consiliului Naţional pentru Protecţia Mediului Înconjurător), Iulian Vlad (20 de minute) şi Constantin Mitea (consilierul de presă).

Să fi abordat Elena Ceauşescu cu consilierul de presă ştirea că, de curând, Eugen Ionesco trimisese Comisiei politice a Parlamentului European un protest, acuzând "genocidul cultural" din România? Puţin probabil. Mai sigur e că au convenit asupra materialelor şi comunicatelor ce vor apărea în presă despre vizita preşedintelui Iranului la Bucureşti.

×
Subiecte în articol: agenda