Anterior unui incident de la Tbilisi (Georgia), în care se pare că trupele au utilizat gaze toxice împotriva demonstranţilor, unităţi ale Ministerului de Interne al URSS, echipate cu gaz, au fost desfăşurate la demonstraţiile de la Chişinău, capitala RSS Moldoveneşti.
Potrivit unor acuzaţii care s-au făcut auzite pentru prima dată la 15 aprilie, trupele Armatei Sovietice din Ministerul de Interne au folosit gaze toxice împotriva demonstranţilor de la Tbilisi, Georgia, la 9 aprilie; la fel anterior, în Chişinău. Nici o urmare nu a fost însă raportată. Trupele din Chişinău se pare că au aparţinut tot Ministerului de Interne sovietic (MVD).
Relatarea de la Chişinău a apărut pentru prima dată în săptămânalul Uniunii Scriitorilor Moldoveni, Literatura şi Arta, care este principalul susţinător al restructurării în republică. La 16 februarie, săptămânalul a scris despre un autobuz încărcat cu soldaţi care a fost trimis în Chişinău pentru a se ocupa de demonstraţia neautorizată de la 12 februarie. Se pare că aceşti soldaţi purtau măşti de gaz, "probabil, în ideea că vor fi utilizate gaze lacrimogene".
La 17 februarie, patru oameni care erau judecaţi pentru că au participat la demonstraţii au declarat la proces că soldaţii erau echipaţi cu dispozitive portabile de gaze. Împreună cu Miliţia, o altă unitate militară a împrăştiat demonstranţii fără a recurge la utilizarea gazelor. O unitate militară echipată cu măşti de gaze a fost din nou desfăşurată la 26 februarie pentru a prelua controlul asupra unei demonstraţii ce se desfăşura în scuarul din faţa clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist Moldovenesc.
Potrivit unor surse moldoveneşti neoficiale, nici de această dată nu s-au folosit gazele. Sursele cred că măştile de gaz erau purtate de trupe mai ales pentru a intimida.
Totuşi, la 30 martie, Literatura şi Arta a deplâns faptul că forţele de ordine "au recurs ilegal la gaze" împotriva demonstranţilor de la un miting din centrul Chişinăului la 12 martie. Într-adevăr, faptul a fost raportat de surse neoficiale moldoveneşti imediat după demonstraţie. Ca şi în ocaziile anterioare, săptămânalul literar a presupus că respectivele gaze erau lacrimogene. Surse neoficiale au raportat însă că gazul era de alt tip, neterminat şi că a fost eliberat de soldaţi în mai multe zone din scuarul ocupat de mulţime din faţa clădirii Comitetului Central. Surse neoficiale au mai relatat că dozele eliberate au fost insuficiente pentru a-i afecta pe cei expuşi.
După demonstraţia de la 12 martie, unităţi suplimentare ale Ministerului de Interne sovietic au fost trimise în RSS Moldovenească. Potrivit aceloraşi surse moldovenşti, se pare că echipamentul lor includea şi măşti de gaze.
Vladimir Socor
Radio Europa Liberă (München) - Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu
Citește pe Antena3.ro