Europa Liberă transmitea la 18 noiembrie 1989 despre măsurile de securitate luate în ţară în ajunul celui de-al XIV-lea Congres al PCR.
"România a limitat pătrunderea pe teritoriul ei a vizitatorilor provenind din vecinul său reformist, Ungaria, şi a expulzat un reporter francez tocmai în această perioadă în care se pregăteşte pentru un congres al partidului, congres care va începe luni. Agenţia oficială de ştiri maghiară, MTI, a citat grăniceri care spuneau că românii au întors de la graniţă, pentru prima dată vineri, sute de cetăţeni maghiari, spunându-le că toate hotelurile sunt ocupate, iar aproximativ 40% din călătorii care au încercat să treacă graniţa sâmbătă au fost alungaţi.
Radioul maghiar a transmis de la Debrecen, din apropierea graniţei, că obiectivele strategice sunt păzite de soldaţi înarmaţi în mai multe oraşe din România, pe măsură ce se pregăteşte crucialul Congres al PCR.
Mişcările de securitate ilustrează izolarea în creştere cu care se confruntă rigidul Guvern de la Bucureşti. Conducerea ţării rezistă reformelor care au cuprins alte ţări din blocul estic. Ungaria este printre primele ţări membre ale Pactului de la Varşovia care au îmbrăţişat reforma.
La Paris, în numărul de duminică al Journal de Dimanche s-a scris că sâmbătă autorităţile române l-au expulzat pe reporterul Claude-Marie Vadrot, care intenţiona să scrie despre congresul partidului. Vadrot a fost arestat vineri seară, în timp ce încerca să închirieze o maşină la aeroportul din Bucureşti, se susţine în ziar. Patru ore mai târziu, autorităţile l-au îmbarcat pe ziarist într-un avion spre Frankfurt.
Agenţia iugoslavă de ştiri Taniug a transmis între timp, de la Bucureşti, că a aflat din surse neoficiale că securitatea a fost înteţită peste tot în ţară, iar restricţiile de la graniţă sporite. «Măsurile de securitate au fost intensificate în toate zonele ţării, se fac aleatoriu verificări ale documentelor de identitate pe aeroporturi, în gări, dar şi în staţiile de autobuz din Bucureşti. Se verifică, de asemenea, în cazul maşinilor care ies sau intră în Bucureşti, talonul autovehiculelor.»
Potrivit Taniug, măsurile de securitate sunt semnul «unei situaţii dificile în preajma celui de-al XIV-lea Congres al partidului român».
«Deşi România nu are o opoziţie organizată în ţară, ea se confruntă cu presiuni din străinătate, mai ales după schimbările de cadre care au avut loc în Bulgaria şi în Republica Democrată Germană», a precizat agenţia iugoslavă. «Autorităţile de la Bucureşti sunt categoric împotriva reformelor iniţiate în majoritatea ţărilor socialiste.»
Reformele implementate în Polonia, Ungaria şi în alte ţări membre ale Pactului de la Varşovia au fost caracterizate în presa românească drept «o abatere de la calea socialismului ştiinţific», potrivit Taniug. Reformele din blocul estic i-au lăsat rigidului conducător român puţini susţi-nători, iar sâmbătă preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, le-a cerut liderilor chinezi să fie de acord cu o mai mare cooperare în faţa a ceea ce el a numit «grava situaţie internaţională».
«Având în vedere grava situaţie internaţională, cele două ţări ale noastre trebuie să treacă la acţiune pentru binele nostru şi al altor ţări socialiste dezvoltate», a declarat Ceauşescu pentru cotidianul partidului chinez.
Se pare că el caută să se asigure de faptul că RP China nu-şi va abandona propria poziţie rigidă precum alte ţări comuniste care au adoptat reformele. Interviul lui Ceauşescu a coincis cu o vizită întreprinsă în România de un membru din conducerea biroului politic Qiao Shi, care a plecat vineri spre Bucureşti pentru a participa la congresul PCR".
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu