x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Ziarist francez expulzat din România

Ziarist francez expulzat din România

18 Noi 2009   •   00:00
Ziarist francez expulzat din România
Sursa foto: Arhiva personală Petre Opriş/

Europa Liberă transmitea la 18 noiembrie 1989 despre măsurile de securitate luate în ţară în ajunul celui de-al XIV-lea Congres al PCR.

"România a limitat pătrunderea pe teritoriul ei a vizitatorilor pro­venind din vecinul său reformist, Ungaria, şi a expulzat un reporter francez tocmai în această perioadă în care se pregăteşte pentru un congres al partidului, congres care va începe luni. Agenţia oficială de ştiri maghiară, MTI, a citat gră­niceri care spuneau că românii au întors de la graniţă, pentru prima dată vineri, sute de cetăţeni ma­ghiari, spu­nân­du-le că toate ho­telurile sunt ocupate, iar apro­xima­tiv 40% din că­lătorii care au încercat să treacă gra­niţa sâm­bătă au fost alungaţi.

Radioul maghiar a transmis de la Debrecen, din apropierea graniţei, că obiectivele strategice sunt păzite de soldaţi înarmaţi în mai multe oraşe din România, pe măsură ce se pregăteşte crucialul Congres al PCR.

Mişcările de securitate ilustrează izo­larea în creştere cu care se con­frun­tă rigidul Guvern de la Bucu­reşti. Conducerea ţării rezistă re­for­melor care au cuprins alte ţări din blo­cul estic. Ungaria este printre pri­mele ţări membre ale Pactului de la Varşovia care au îmbrăţişat reforma.

La Paris, în numărul de duminică al Journal de Dimanche s-a scris că sâmbătă autorităţile române l-au ex­pulzat pe reporterul Claude-Marie Vadrot, care intenţiona să scrie despre congresul partidului. Vadrot a fost arestat vineri seară, în timp ce încerca să închirieze o maşină la aeroportul din Bucureşti, se susţine în ziar. Patru ore mai târziu, autorităţile l-au îmbarcat pe ziarist într-un avion spre Frankfurt.

Agenţia iugoslavă de ştiri Taniug a transmis în­tre timp, de la Bucu­reşti, că a aflat din surse ne­o­ficiale că securitatea a fost înteţită peste tot în ţară, iar restricţiile de la graniţă sporite. «Mă­surile de securitate au fost intensificate în toa­te zonele ţării, se fac aleatoriu verificări ale do­cumentelor de identitate pe aeroporturi, în gări, dar şi în staţiile de autobuz din Bucureşti. Se verifică, de asemenea, în cazul maşinilor care ies sau intră în Bucureşti, talonul autovehiculelor.»

Potrivit Taniug, măsurile de se­cu­ri­tate sunt semnul «unei situaţii di­fi­cile în preajma celui de-al XIV-lea Congres al partidului român».
«Deşi România nu are o opoziţie organizată în ţară, ea se confruntă cu presiuni din străinătate, mai ales după schimbările de cadre care au avut loc în Bulgaria şi în Republica Democrată Germană», a precizat agenţia iugoslavă. «Auto­ri­tă­ţi­le de la Bucureşti sunt categoric împotriva r­e­for­me­lor iniţiate în majoritatea ţărilor socia­liste.»

Reformele implementate în Polonia, Ungaria şi în alte ţări membre ale Pactului de la Varşovia au fost caracterizate în presa românească drept «o abatere de la calea socialismului ştiinţific», potrivit Taniug. Reformele din blocul estic i-au lăsat rigidului conducător român puţini sus­ţi-nători, iar sâmbătă preşedintele român, Nicolae Ceau­şescu, le-a cerut liderilor chinezi să fie de acord cu o mai mare coope­rare în faţa a ceea ce el a numit «grava situaţie internaţională».

«Având în vedere grava situaţie inter­na­ţio­na­lă, cele două ţări ale noastre trebuie să treacă la ac­ţiune pentru binele nostru şi al altor ţări so­cia­liste dezvoltate», a declarat Ceauşescu pentru cotidianul partidului chinez.

Se pare că el caută să se asigure de faptul că RP China nu-şi va abandona propria poziţie rigidă precum alte ţări comuniste care au adoptat reformele. Interviul lui Ceauşescu a coincis cu o vizită întreprinsă în Ro­mânia de un membru din condu­cerea biroului politic Qiao Shi, care a plecat vineri spre Bucureşti pentru a participa la congresul PCR".
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Eu­ropa Liberă, secţia română
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă