Un întreg parc, transformat într-un uriaş buchet de flori multicolore. Astfel, în haine noi, cu un sărbătoresc bun venit, Parcul Herăstrău din Bucureşti şi-a întâmpinat oaspeţii în prima duminică din iunie, zi în care s-a inaugurat binecunoscuta şi apreciata expoziţie de flori "Expoflora '89".
Aflată acum la cea de-a 20-a ediţie, reprezintă, în fapt, o imensă expoziţie, ce a cuprins tot spaţiul verde al parcului, generos prin amploarea şi dispunerea sa.
În efortul permanent de a crea o ambianţă cât mai plăcută întregii Capitale, de a pune la dispoziţia locuitorilor ei spaţii verzi bine întreţinute, atrăgătoare, reconfortante, iată, edilii, păstrând o frumoasă tradiţie, au găsit răgazul necesar de a continua seria Manifestărilor din Parcul Herăstrau. Manifestarea a devenit şi în anul acesta un bun prilej pentru toţi cei prezenţi de a se familiariza cu frumuseţile lumii vegetale, amenajate după criteriile arhitecturii peisagistice. În faţa privitorului se desfăşoară o lume aparte, ce adăposteşte în spatele firavelor plăntuţe, o muncă asiduă, de mare migală şi rafinament. Pentru că, doar în ultimele două săptămâni, în vederea deschiderii expoziţiei, au fost plantate aproximativ 1.200.000 de fire de flori din 280 de sortimente, specii, soiuri de plante anuale şi perene. Ele s-au integrat, fireşte, celor deja existente.
Dar, înainte de toate, a fost şi este o sărbătoare a trandafirului, prezent cu peste 100 de soiuri, pe care le regăsim, îndeosebi, în parterul central, în grădina şi insula ce poartă numele acestor delicate flori. Şi se cuvine a specifica că ziua aceasta de sărbătoare a fost dedicată trandafirilor, aflaţi acum în plină înflorire, înmiresmată paletă de culoare adăpostită generos de Parcul Herăstrau.
Fiecare ediţie a Expoflorei - aveam să aflăm de la organizatorii ei, împătimiţii specialişti ai Direcţiei domeniului public - a adus numeroase surprize atât din punctul de vedere al modului de prezentare a materialului dendrofloricol, cât şi din cel al speciilor în sine. Ele sunt, cu titlu experimental, oferite întâi publicului pentru a se tatona gustul acestuia, pentru a se verifica modul de comportare a noului produs, urmând apoi a fi introdus în producţie curentă. Fiecare dintre noi ar avea de învăţat alte şi alte amănunte, mici secrete privind modalitatea de aşezare, de decorare a unui vas cu flori. De aceea, pavilionul florilor tăiate, inundate de zecile de vase cu flori, plante perene sau arbuşti floriferi au prezentat tot atâtea chipuri de aranjare a plantelor, în special a celor de câmp, într-un cadru intim, în apartament, în balcoane sau pe terasă. Gama deosebit de bogată de plante, element esenţial al jocului între formă, culoare şi talie - permite realizarea unei multitudini de ornamente. Begonii, petunii, mixandre, colţunaşi, iris, maci, lavandă au fost prinse de dibacele mâini în felurite forme şi spaţii ce-ţi încântă privirea şi care poartă o fărâmă din sufletul şi inima celui care le zămisleşte.
Vorbind de rolul educativ al expoziţiei - cu mare grijă păstrat şi înnobilat - trebuie să amintim şi organizarea diferitelor zone cu o tematică predominantă: grădina rustică şi dendrologică, cea a plantelor perene sau a plantelor înlocuitoare de gazon, grădina plantelor parfumate sau a celor acvatice. Lor li se adaugă, cu aceeaşi notă a căutărilor febrile, a descoperirii unei noi linii şi cele patru covoare prezentate pentru prima oară într-o formă ce sugerează relieful, mişcarea, treptele pe care le suie creatorul spre fineţe şi rafinament. Chiar şi numai simpla lor înşiruire, a acestor adevărate oaze de recreere şi defătare, poate oferi imaginea de ansamblu a marii grădini înflorite care este Parcul Herăstrău. În aceeaşi măsură, "Expoflora '89" poate fi inaugurată la fiecare două săptămâni, datorită unei permanenţe a înfloririi plantelor, astfel sădite pentru a asigura continuitatea de culoare şi parfum pe tot parcursul anului. Imaginea plăcută, surprinzătoare a Parcului Herăstrău în aceste zile de vară dovedeşte limbajul comun descoperit pentru a îmbina într-un mod fericit faţă de îmbogăţirea sortimentelor de plante şi concepţia modernă de realizare şi prezentare a ansamblurilor peisagere.
Cristina Popescu - România liberă, nr. 13.866/1989
Citește pe Antena3.ro