Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea "Electronica" Bucureşti.
- În cadrul activităţii de ansamblu a întreprinderii - ne spune directorul unităţii, tovarăşul Eugen Roland Ionescu - avem organizată şi o reţea de prestări servicii care ne permite să asigurăm în toată ţara asistenţă tehnică privind instalarea, reglarea, depanarea propriilor produse. Pe scurt, întregul necesar de asistenţă tehnică şi service. Aceasta înseamnă că populaţia beneficiază, prin reprezentanţele tehnice din judeţe, de servicii de specialitate. Fapt care ne permite să cunoaştem mai bine comportarea din exploatare a produselor noastre şi, pe această bază, acolo unde e cazul, să le îmbunătăţim şi să le diversificăm.
Mai mult ca sigur că şi acest aspect a contribuit la creşterea prestigiului întreprinderii. Pentru că nivelul tehnic şi calitativ al produselor care ies pe poarta întreprinderii "Electronica" rămâne preocuparea prioritară a conducerii acesteia. O dovadă o constituie faptul că la nivelul acestui an, întregul nomenclator de produse al Întreprinderii "Electronica" a fost acceptat şi contractat de beneficiari.
- De fapt - avea să ne confirme inginerul Gabriel Constantinescu - activitatea de urmărire a calităţii produsului în perioada de garanţie a început cu 10 ani în urmă. Datorită aplicării sistemului de gestiune a calităţii în activitatea de service, s-a reuşit ca în acest răstimp să se reducă de mai multe ori costul acestor operaţiuni. Ce s-a întreprins ca să se ajungă la un astfel de rezultat? Ce îmbunătăţiri s-au adus produselor? Cu ce noutăţi se prezintă întreprinderea la confruntarea cu cumpărătorii? Sunt întrebări fireşti, la care încerc să răspund pe scurt. La televizoare, de exemplu, am trecut în ultimii ani prin etape succesive de analiză critică ce au condus la îmbunătăţirea concepţiei constructive, concomitent cu ridicarea nivelului de calitate. Concret, dacă în 1979, un şasiu conţinea circa 450 de componente electronice, în prezent s-a ajuns la circa 300 de componente pe şasiu şi, mai nou, un televizor portabil echipat cu circuit integrat multifuncţional TDA 4.503, la numai 240 de componente. Cu ce s-a soldat, de fapt, această raţionalizare a schemei? Cu progrese notabile în tehnologia de montaj şi cu o creştere spectaculoasă a fiabilităţii aparatelor. Timpul mediu de bună funcţionalitate este acum de peste trei ori mai mare. Designul acestor aparate este la nivelul celor din alte ţări cu tradiţie în aparatură electronică. De asemenea, introducerea în ultimii doi ani, a casetelor cu gabarit redus, cu panou frontal şi capac spate din material ignifugat a dus la un spor de electrosecuritate la beneficiar. În plus, în ceea ce priveşte funcţia de acordare pe post, aceasta se realizează cu programatoare şi mini-programatoare cu opt taste, faţă de vechile programatoare cu şase taste.
În afară de televizoare, în categoria bunurilor realizate de "Electronica" intră aparatele de radio multifuncţionale, care au cunoscut o largă diversificare în ultimii patru ani. S-a extins gama radioreceptoarelor de buzunar - echipate cu circuit multifuncţional. În ceea ce priveşte radioreceptoarele staţionare, "Electronica" a lansat un aparat retro, "Nostalgic", foarte solicitat şi la export. Dintre produsele audio-retro, radiocasetofoanele Rcs 002 şi Rcs 003, lansate de câteva luni pe piaţa internă, au performanţe îmbunătăţite, cu patru difuzoare în loc de două, satisfac din plin exigenţele cumpărătorilor. La fel de solicitate sunt şi aparatele cu construcţie modulară, compuse din radioreceptor, casetofon deck şi amplificator. În ceea ce priveşte gama de aparatură profesională şi industrială realizată de "Electronica", menţionăm produsele video-monitoare, alb-negru şi color, produse în ultimii trei-patru ani. Acestea sunt destinate să funcţioneze, fie în echipamentele de tehnică de calcul, fie în diverse sisteme electronice de supraveghere medicală.
Demn de subliniat este faptul că multe dintre realizările menţionate se datorează unor specialişti din sectorul cercetare-proiectare şi din sectorul Proiectare piese mecanice.
Şi dacă azi "Electronica" este cunoscută în peste 25 de ţări ale lumii, dacă a reuşit să realizeze utilaje de control şi tehnologice specifice liniilor de asamblare tv şi radio, cât şi standuri specifice de control, aceasta se datorează în primul rând muncitorilor şi specialiştilor de aici, spiritului de echipă, dorinţei fiecăruia ca marca întreprinderii să poarte girul unei înalte profesionalităţi.
Marta Cuibuş - Scînteia, nr. 14.644