x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Cronica neagră Contele de Monte Cristo, hoţ de buzunare în Iaşi

Contele de Monte Cristo, hoţ de buzunare în Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    05 Aug 2009   •   00:00

Dantes. Edmond Dantes. Protagonistul celebrului roman al lui Alexandre Dumas - "Contele de Monte Cristo". Eroul nostru, "conte de Bahlui", poartă drept prenume numele celebrului personaj.

Hoţ de buzunare pe cea mai aglomerată rută a Iaşului, Gară - Tătăraşi, în opinia oamenilor legii. Edmond Dantes P., din Iaşi, a fost condamnat acum două decenii la doi ani de închisoare şi a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată, fară motiv, spune el, asemenea celuilalt Ed­mond Dantes, eroul lui Dumas.

Ca şi eroul francez, nu a recunoscut niciodată fapta pentru care a fost învinuit, condamnat şi pentru care a pri­mit pedeapsa. Edmond Dantes din Iaşi a promis şi el răzbunare tuturor celor care s-au făcut răs­punzători pentru nedreapta pe­deap­să. Am aflat despre povestea sa din rechi­zitoriul vremii.

Continuarea, poves­tea răzbunării celebrului "conte de Bahlui"? În timp ce el îşi ispăşea pedeapsa a venit Revoluţia şi alte războaie de răsunet au invadat primele pagini ale ziarelor, um­brind sau chiar tăind firul con­tinuării celebrului roman al lui Dumas, varianta mioritică.

Edmond Dantes P. a văzut lumina zilei pe plaiuri moldovene în 1961. În plină vară a anului 1989 îşi făcea veacul în tramvaiele super aglomerate ce du­ceau ţăranii neatenţi, încărcaţi cu paporniţe şi cu banii ţinuţi în ba­tistă, în târg.

Într-o neînsemnată zi a anului 1989, pe la orele amiezei, Edmond Dantes i-a sustras lui Ioan G. portmoneul cu suma de 180 de lei. Acesta şi-a dat seama că a fost bu­zunărit şi a alertat imediat ceilalţi că­lători. Văzându-se încolţit, Ed­mond Dantes P. a "înclinat sabia" şi a abandonat "trofeul" într-un colţ al "ca­leştii" - aglomeratul mijloc de transport în comun. Şi l-a luat pe "nu" în braţe.

Condus de oamenii legii la un post de Miliţie, el nu a recunoscut fapta. Şi a continuat să-şi menţină varianta proprie pe întreaga durată a procesului, până la final. Ba chiar a contracarat acuzele adu­când în sprijinul său faptul că avea asupra sa o sumă considerabilă de bani.

Recuperaţi de pe insula cu comori a abatelui Faria (a se citi insula plină de călători nea­tenţi ce o forma aglomeratul, chiar şi astăzi, traseu de tramvai 3). "Imediat a fost prins, dar nu a recunoscut nici un moment fapta, mai mult, susţine că aceasta nu se explică având în vedere că avea în buzunar suma de 2.000 de lei", se arată în rechizitoriu.

Edmond Dantes a fost condamnat pentru infracţiunea pre­vă­z­ută de art. 208, 209, lit. d, cod penal. Fatal pentru Edmond Dantes a fost faptul că doi dintre călători au văzut când a abandonat prada. Având în vedere cursul romanului, este posibil ca cei doi martori să nu se mai afle astăzi în viaţă. Edmond Dantes rămâne însă nemuritor. 

×
Subiecte în articol: cronica neagră condamnare hot