Nota Ambasadei României la Budapesta către Ministerul Afacerilor Externe
19 mai 1989, ora 17:00
Tovarăşului Constantin Oancea,
La 18 mai a.c. secretarul general al PMSU, Karoly Grosz, a primit delegaţiile consiliilor politice superioare ale armatelor statelor participante la Tratatul de la Varşovia, care au luat parte la o consfătuire organizată în Capitala ungară. Cu această ocazie, Karoly Grosz a ţinut o cuvântare în care a făcut cunoscută poziţia actuală a PMSU faţă de evoluţia situaţiei interne din Ungaria şi preocupările acestei ţări pentru modernizarea Tratatului de la Varşovia. Referindu-se la situaţia internă din Ungaria, secretarul general al PMSU a subliniat că partidul "vrea să rezolve problemele socialismului nu pe căi administrative, ci pe căi democratice, în cadrul unui sistem politic multipartit".
A recunoscut că în Ungaria se înregistrează o largă nemulţumire în legătură cu greşelile trecutului, dar că există şi unii care "nu vor să scape doar de acestea, dar încearcă să nege în ansamblu rezultatele obţinute".
Grosz Karoly a subliniat că PMSU se pronunţă împotriva "depolitizării forţelor armate" şi că acestea, în conformitate "cu spiritul Constituţiei trebuie să apere orânduirea socialistă". În acelaşi timp, secretarul general a afirmat că "în condiţiile sistemului cu mai multe partide, nu se va putea interzice prezenţa acestora în cadrul armatei". Secretarul general al PMSU a informat participanţii la consfătuire că, recent, Biroul Politic al CC a luat hotărârea ca Ungaria să treacă la prezentarea unor propuneri pentru modernizarea Tratatului de la Varşovia, propuneri care urmează să fie făcute la şedinţa de la Bucureşti din luna iulie a.c. a consiliilor politice ale armatelor Tratatului.
Partea ungară consideră că nu este nevoie de o schimbare a funcţiilor de bază ale Tratatului stabilite în 1955, dar că în viitor "trebuie întărită semnificaţia politică" a acestuia, iar activitatea şi documentele organizaţiei să reflecte mai exact "noile preocupări politice şi să facă posibilă exprimarea intereselor naţionale proprii şi a suveranităţii statelor participante". PMSU consideră necesar ca, în viitor, organizaţia să sprijine cursul procesului colaborării şi securităţii europene "acordând o atenţie mai mare drepturilor omului, apărării mediului înconjurător şi colaborării economice". În acelaşi spirit, partea ungară se pronunţă pentru accelerarea procesului de dezarmare şi pentru creşterea responsabilităţii politice a Tratatului de la Varşovia, în domeniul drepturilor omului, inclusiv minorităţilor naţionale, în care scop a propus înfiinţarea unui comitet special. Partea ungară se pronunţă, de asemenea, pentru întărirea democratismului în organismele politice şi militare ale Tratatului de la Varşovia, inclusiv prin sistemul rotaţiei în funcţiile de conducere ale organizaţiei.
După întâlnirea lui Karoly Grosz cu participanţii la consfătuirea de la Bucureşti, ziaristul Zalai Istvan de la cotidianul "Nepszabadsag" l-a întrebat pe consilierul de politică externă al secretarului general al PMSU, Thurmer Gyula, dacă partea ungară are noi detalii în legătură cu acele ştiri occidentale după care România ar intenţiona să ridice "problema relaţiilor ungaro-române" la viitoarea întâlnire la nivel ţnalt a statelor participante la Tratatul de la Varşovia. Thurmer Gyula a arătat că "partea română nu a confirmat în faţa presei internaţionale această ştire, dar nici nu a dezminţit-o. Punctul de vedere ungar este neschimbat". Delegaţia Ministerului Apărării Naţionale al ţării noastre, care a participat în aceste zile la consfătuirea de la Budapesta, dispune de o informare mult mai completă referitoare la cuvântarea lui Karoly Grosz, care nu a fost publicată decât parţial. După cum se va putea vedea, secretarul general al PMSU a fost destul de confuz şi contradictoriu în expunerea prezentată, în mod special atunci când s-a referit la situaţia internă din Ungaria, precum şi la viitorul rol al PMSU în armată.
Traian Pop
Document din volumul: 1989 -Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 61-63
Citește pe Antena3.ro