Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 12 octombrie 1989
Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român. (...)
Punctul 4
Informare cu privire la întâlnirile avute de tovarăşul Nicolae Ceauşescu cu ocazia festivităţilor de la Berlin prilejuite de cea de-a 40-a aniversare a întemeierii Republicii Democrate Germane.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Din presă, tovarăşi, cunoaşteţi cum s-au desfăşurat lucrurile. Ceea ce aş dori eu să subliniez este că, în general, întreaga sărbătoare s-a desfăşurat într-o atmosferă foarte bună. Manifestările care au avut loc la 6 octombrie, seara, ale tineretului, care au durat aproape 3 ore, au fost foarte combative. Sigur, parada militară este paradă militară - dar eu nu mă refer acum la aceasta.
Republica Democrată Germană are realizări mari şi, de fapt, ocupă locul 10 în rândul ţărilor dezvoltate. Poziţia partidului şi guvernului este o poziţie fermă, clară, în apărarea socialismului, în dezvoltarea construcţiei socialiste, împotriva politicii revanşarde din Republica Federală Germania şi împotriva oricărui amestec în treburile interne.
Aţi citit din cuvântarea lui Honecker. Am avut o întâlnire şi o discuţie foarte bună cu Honecker, dar am discutat şi cu alţi tovarăşi din conducerea partidului.
Şi, în general, am constatat o poziţie foarte bună şi foarte fermă în toate problemele şi o deplină unitate în problemele construcţiei socialiste, în problemele generale internaţionale.
Din comunicat sau din informarea de presă s-a făcut o scurtă sinteză.
Sigur, noi trebuie să dăm în comunicatul nostru o înaltă apreciere acestei sărbători, a marilor realizări obţinute de Republica Democrată Germană şi o poziţie fermă în construcţia socialismului, în lupta pentru dezarmare, pentru pace, pentru dezvoltarea colaborării şi solidarităţii ţărilor socialiste, a partidelor comuniste, în spiritul celor ce sunt cuprinse în comunicat.
De asemenea, am avut cu vietnamezii o întâlnire foarte bună şi comunicatul este foarte bun. Ei au o poziţie foarte, foarte fermă şi sunt foarte serios şi ei preocupaţi de stările de lucruri existente. În comunicat, de asemenea, să se reflecte acest lucru.
Aţi văzut, am o întâlnire cu Jivkov; cu conducătorul partidului din Yemen. De asemenea, şi ei sunt printre ţările care doresc să meargă pe calea socialismului şi, totuşi, sunt preocupaţi şi au o poziţie fermă în apărarea socialismului împotriva oricăror intervenţii imperialiste.
În comunicat, aţi văzut am discutat - aşa, în treacăt, pentru că timpul nu ne-a permis şi cu restul delegaţiilor din ţările socialiste - şi cu chinezii, şi cu coreenii. De asemenea, cu mongolii, cu cehii, inclusiv cu preşedintele Ungariei. Repet, am avut discuţii, însă acestea nu în cadrul unor întâlniri speciale, ci în cadrul obişnuit. Sigur, şi cu Gorbaciov am avut discuţii, nu însă o întâlnire, şi cu polonezii am avut discuţii.
Pe ansamblu, poziţiile noastre sunt, în general, apreciate în mod deosebit în marea majoritate a ţărilor.
Deci se poate spune că, cu prilejul vizitei şi participării la aceste festivităţi, şi discuţiile au fost bune şi au înţeles necesitatea de a intensifica colaborarea cu ţările socialiste, cu partidele comuniste, de a lua poziţie fermă faţă de orice acţiuni a cercurilor reacţionare imperialiste, de amestec, de destabilizare a ţărilor socialiste.
În acest cadru aş dori să mă refer la faptul că, după încheierea festivităţilor, din nou cercurile reacţionare din Republica Federală Germania au organizat unele manifestări împotriva Republicii Democrate Germane. Sigur, acolo este o situaţie - anual, 7-8 milioane de oameni din R.D. Germană merg în vizită în R.F. Germania. Practic, ei spun că este zid. Dar nu există nici un zid, şi din R.F. Germania merg în R.D. Germană milioane de oameni, şi, deci, au găsit prilejul să organizeze unele manifestări, cu caracter reacţionar, care au fost puse la punct, au fost luate măsuri.
Consider că este necesar, şi chiar în referirile pe care le facem la vizită şi rezultatele ei, şi în cele ce am constatat, să ne referim şi la acţiunile cercurilor revanşarde din R.F. Germania împotriva R.D. Germane şi să condamnăm toate aceste încercări care sunt în contradicţie cu principiile de la Helsinki, cu principiile dreptului internaţional, cu Carta ONU şi nu pot să servească dezvoltării colaborării. Dimpotrivă, amintesc de perioada "războiului rece" şi în multe privinţe depăşesc perioada "războiului rece".
Şi să ne exprimăm deplina solidaritate cu partidul, cu guvernul, cu poporul Republicii Democrate Germane în toate domeniile, în lupta pentru socialism, în politica interna-ţională.
Aceasta legat de acest lucru. Dacă aveţi ceva de spus? Dacă sunteţi de acord?
(Toţi tovarăşii sunt de acord). (...)
Suntem ferm pe poziţiile socialismului revoluţionar ştiinţific, ferm pentru apărarea socialismului care se realizează în condiţiile concrete din fiecare ţară. De mult am criticat "modelele", le-am înlăturat. Cunoaşteţi. Dar aceasta nu înseamnă renunţarea la socialism. Dimpotrivă, aplicarea fermă a principiilor socialiste!
Nici o ţară socialistă nu are nevoie să copieze acum capitalismul. În primul rând, că l-a avut şi ştiu ce reprezintă: nu de şomeri au nevoie, nu de săraci. Noi nu de şomeri şi de săraci avem nevoie, pentru că aşa nu intrăm în rândul civilizaţiei. Nu cu şomeri şi cu săraci se înaintează spre civilizaţie! Aceasta înseamnă de a împinge înapoi ţările şi popoarele, pentru că în toată lumea, inclusiv în America şi în R.F. Germania, s-a accentuat procesul de concentrare a capitalului.
Recent, în R.F. Germania, două dintre cele mai mari trusturi s-au unit şi au creat un gigant. Progresul tehnic nu se face cu sute de mii de întreprinderi - aşa cum a spus (preşedintele american George - n.r.) Bush în Ungaria. Aceasta va împinge Ungaria cu sute de ani în urmă, dacă vom merge aşa!
Progresul tehnic se realizează cu marea industrie. Sigur, fie capitalistă, fie socialistă, dar cu marea industrie! Sigur, industria mare şi capitalismul au făcut mult, că marea industrie a asigurat aplicarea în bune condiţii a organizării producţiei şi a muncii, şi ştiinţei, dar socialismul trebuie să înlăture numai proprietatea şi repartiţia. Nu să distrugă industria mare. Dimpotrivă, trebuie să o consolideze, să o dezvolte!
Noi nu am criticat marea industrie, ci am criticat relaţiile sociale, de proprietate şi repartiţie, care sunt inechitabile şi trebuie să fie înlăturate. Dar să desfiinţezi marea industrie, să o reduci la sute şi mii de întreprinderi, aceasta înseamnă a împinge ţara cu sute de ani în urmă.
De aceea, noi trebuie să stăm ferm - şi suntem ferm - pe linia dezvoltării socialismului, realizării programelor noastre, dar şi pe întărirea solidarităţii şi colaborării internaţionale şi să participăm activ la întărirea colaborării şi solidarităţii. Şi asta trebuie să constituie una din preocupările noastre permanente în activitatea pe care o desfăşurăm!
Să fim ferm împotriva oricărui amestec al cercurilor imperialiste în ţările socialiste sau în alte ţări, şi în ţările în curs de dezvoltare, împotriva mişcării revoluţionare. Acţionând aşa, creăm cele mai bune condiţiuni pentru continua lărgire a relaţiilor şi schimburilor noastre internaţionale.
Sigur, noi dorim relaţii cu toate ţările - şi cu ţările capitaliste -, dar pe principii de egalitate şi avantaj reciproc. Adică, tovarăşi, poziţia aceasta fermă nu numai că nu înseamnă să renunţăm la politica noastră de colaborare largă, ar trebui să intensificăm această colaborare, dar respingând orice condiţii, orice capitulări sau concesii care dăunează socialismului, independenţei şi suveranităţii ţării.
Acestea, tovarăşi, sunt câteva concluzii desprinse din toate întâlnirile, din toate discuţiile pe care le-am avut cu alţi delegaţi - şi la Berlin - şi cu diferiţi oameni care au venit în ţara noastră, cu diferite personalităţi.
Cred că acestea trebuie să fie bine înţelese şi fiecare în domeniul său, în relaţiile pe care le are, trebuie să promoveze ferm şi activ politica şi principiile noastre în toate domeniile.
Uite, acestea am vrut să spun în legătură cu toate aceste probleme.
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Secţia Cancelarie
Citește pe Antena3.ro