x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 19 mai 1989

Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 19 mai 1989

21 Mai 2009   •   00:00

Şedinţa a fost prezidată de tova­ră­şul Nicolae Ceauşescu, secretar gene­ral al Partidului Comunist Român.



● Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut, tovarăşi, ordinea de zi. Sunteţi de acord.
Punctul 1
Raport cu privire la recalcularea preţurilor de producţie în industrie.
Să prezinte, tovarăşul Păţan, pe scurt situaţia.

● Tov. Ion Păţan:
În conformitate cu sarcinile stabilite de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretarul general al partidului, s-au examinat preţurile de producţie în industrie şi au rezultat următoarele:
Noile preţuri de producţie aplicate numai o perioadă din anul 1988, au stimulat întreprinderile pentru re­ducerea costurilor şi livrarea produselor la export.
La 31 decembrie 1988, la cele 4.272 produse principale fabricate în anul 1988 de unităţile industriale republicane, ale căror preţuri au fost aprobate prin Decretul nr. 154/1988, s-a înre­gistrat următoarea situaţie:
- 1.667 produse au înregistrat rentabilităţi mai mari decât cele aprobate prin decret;
- la 807 produse rentabilităţile rea­lizate au fost în limita celor aprobate;
- la 1.455 produse rentabilităţile rea­lizate au fost inferioare celor planificate;
- 343 produse au fost cu pierdere la 31 decembrie 1988.
Potrivit sarcinilor trasate de Condu­cere, împreună cu ministerele, centralele industriale şi întreprinderile s-a acţionat pentru reducerea costurilor şi eliminarea pierderilor, astfel încât la 30 aprilie a.c. au mai rămas ne­rentabile 24 produse, din care: 8 în industria extractivă şi energia termică, 8 în industria metalurgică şi 8 în industria chimică, precum şi 3 ac­tivităţi (transportul cu me­troul, distribţia apei potabile şi transportul în comun în municipiul Bucureşti).
În conformitate cu hotărârile Conducerii se acţionează în continuare, pentru eliminarea pierderilor şi creş­terea rentabilităţii produselor.
În al doilea rând, pentru stabilirea preţurilor de producţie pentru anul 1989, urmează să aibă loc la bază următoarele costuri la 1.000 lei producţie marfă la care se vor adăuga rentabilităţile potrivit decretului.
Astfel, pe total industrie republicană 844,8 cheltuieli la 1.000 lei producţie marfă la care se propune un efort de reducere a costurilor faţă de anul precedent de 781,0 milioane lei, din care situaţia pe ministere este urmă­toarea:
Ministerul Industriei Metalurgice 920,3 - 860,0; Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini 852,6 - 755,o; Ministerul Industriei Electrotehnice 767,4 - 715,o; Ministerul Industriei Chimice şi Petrochimice 901,5 - 803,o; Ministerul Industrializării Lemnului şi Materialelor de Construcţii 858,3 - 785,o; Ministerul Industriei Uşoare 738,9 - 680,o; Ministerul Industriei Alimentare 756,1 - 704,9.
Realizarea acestor nivele scoate în evidenţă necesitatea de a se acţiona cu fermitate pentru înfăptuirea mă­surilor dispuse de Conducere cu pri­vire la perfecţionarea orga­ni­zării şi modernizarea proceselor de pro­ducţie, care să se reflecte într-o scă­dere efectivă a costurilor, asigurân­du-se astfel premisele reducerii pre­ţurilor de producţie.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi avem lista cu produsele care au rămas nerentabile. Cred că este văzută de toată lumea.

● Tov. Silviu Curticeanu: Am difuzat-o. O au toţi miniştrii.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Aveţi ceva de spus la această pro­blemă, ceva de întrebat?

● Tov. Constantin Dăscălescu: Tovarăşe Ceauşescu, eu aş vrea să spun câteva cuvinte.
În primul rând, aşa cum reiese de aici, acestea sunt produse care au rămas cu pierderi. Noi am analizat permanent această problemă şi am stabilit, pentru cele 24 de produse, ca până la sfârşitul lunii mai, toţi să ia măsurile necesare şi să intre cu acestea în normal. Sunt două produse la mineri, la petrol, la chimie şi la Capitală. Noi am stabilit toate măsurile pentru ca produsele respective să devină rentabile.
Rămânem, în continuare, ca pentru mineri să vă prezentăm separat situaţia, restul toţi să se încadreze în ceea ce este stabilit, îndeosebi me­talurgia şi chimia.
Am luat măsuri, cu metalurgia, pentru că trebuie să intre în normal la cocsul metalurgic, pentru că nu are nici un fel de justificare această ră­mânere în urmă. De asemenea, ace­eaşi situaţie este cu furfurolul, cu rezorcina şi celelalte. Trebuie să ia măsuri să meargă instalaţiile aşa cum trebuie. La fel, la lanţuri miniere nu există nici un fel de justificare. Trebuie însă luate măsurile care s-au stabililt şi să se aplice ceea ce s-a stabilit.
Am mai stabilit, tovarăşe Ceau­şes­cu, ca în continuare, până la sfârşitul lunii mai, să analizăm întreprindere cu întreprindere, astfel ca la sfârşitul se­mestrului să intrăm în normal şi, totodată, am stabilit ca până la sfâr­şitul lunii mai să luăm produsele care au atins nivelele prevăzute în lege, cu 2-5% beneficiu. Urmărim această si­tuaţie pe fiecare ramură de produc­ţie.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Miniştri, viceprim-miniştri să ve­dem dacă au ceva de spus. Sigur, ceilalţi tovarăşi din Comitetul Politic Executiv. Nu aveţi nimic de spus, tovarăşi? Nu aveţi nimic de întrebat?

● Tov. Ion Dincă: Noi, tovarăşe Ceauşescu, la petrol, vrem un preţ de producţie de 839.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: L-am văzut!

● Tov. Ion Dincă: Mă refer la preţul de producţie, iar preţul de livrare către răfinării este de 2.000 lei/tonă.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi asta ştiu.

● Tov. Ion Dincă: Din cauza situaţiei care s-a creat, de câţiva ani de zile, avem unele ne­cazuri, în două schele, cea de la Bo­lintin, unde mergem în extracţie cu apă sărată - 8 tone apă scoatem o tonă de ţiţei - şi la Suplacu de Barcău. Din cauza acestor greutăţi, la aceste schele, cheltuielile cresc pe total. Am luat măsuri însă să rentabilizăm peste tot şi, în special, la aceste două schele unde avem greutăţi mari.
De asemenea, mai avem două produse la mineri - lignitul de carieră şi lignitul din subteran - unde, de asemenea, trebuie să găsim soluţii în continuare.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: La cupru nu aţi găsit soluţii?! De trei luni trebuie să luaţi măsuri, şi să nu mai rămână în steril nici 0,8 la sută. Numai de acolo, la mineri, trebuie să scoatem 8-10 mii tone cupru şi cu asta am rentabilizat. Dar, tovarăşi, este o pro­blemă de organizare, nu am luat măsuri să scoatem tot cuprul din ste­ril.

● Tov. Elena Ceauşescu: Este o pro­blemă pe care o discutăm de ani de zile şi nu am luat măsurile necesare.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: De aici şi nerentabilizarea.

● Tov. Irimie Catargiu: Am luat măsurile stabilite. Sigur, nu realizăm în primul rând recuperarea şi nu realizăm şi nişte capacităţi.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Trebuie sa rentabilizăm peste tot la voi; la fel la huilă, dacă organizaţi şi lucraţi cum trebuie.

● Tov. Irimie Catargiu: Am fost în Valea Jiului, ca urmare a dispoziţiei dată săptămâna trecută, la şedinţa Comitetului Politic Executiv de acum două săptămâni şi vă ra­portez că ne-am concentrat toate cele trei ministere, împreună şi cu comitetul judeţean de partid, am făcut un program, pe fiecare mină în parte, cu măsuri concrete, analizând liniile de front şi stabilind măsuri pentru utilizarea dotărilor, a forţei de muncă. Şi trebuie să crească extracţia din sub­teran, inclusiv am luat măsuri cu cenuşa din subteran, am făcut un program special. Am mobilizat toate ca­drele din Institutul de mine, de cerce­tare din Valea Jiului, de producţie, am avut trei runde de discuţii ca să îm­bunătăţim indicatorii de recuperare şi să creştem producţia de căr­bune spă­lat pentru metalurgie. Ieri am făcut, totuşi, un salt de 11,4, în Valea Jiului, pentru metalurgie şi 11,7 pe total.
Acţionăm, în continuare, pentru îm­bu­nătăţirea situaţiei. Am detaşat din minister 20 de oameni, toţi specialişti, în Valea Jiului, cadre de la co­mitetul judeţean de partid şi acţionăm pentru îmbunătăţirea situaţiei.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Eu ridic problema că voi încălcaţi propriul plan. Nu se poate aşa! În loc să daţi pentru energie 12,8 mii tone, aţi dat 15,7 mii tone, iar metalurgiei în loc să-i daţi 14,6 mii tone aţi dat 10,7 mii tone. Dacă vă încadraţi în ceea ce era stabilit, livrând numai 12,6 mii tone ajungeaţi la 14 mii tone. Ieri am vorbit cu primul-secretar şi am spus să fie sancţionaţi toţi cei care sunt vinovaţi. I-am spus şi lui Dincă. Nu se poate schimba să mărim producţia la energie. Este necorespunzătoare ten­dinţa de a consuma în energie şi nu este admis acest lucru.

● Tov. Elena Ceauşescu: Sunt şi multe cadre care stau la suprafaţă.

● Tov. Irimie Catargiu: Am luat măsuri şi în această direcţie.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Trebuie să luaţi măsurile care le-am stabilit noi. Nu se pot admite asemenea lucruri!

● Tov. Irimie Catargiu: Vă asigur, tovarăşe secretar gene­ral, că vom lua măsuri în continuare.
Arhivele Naţionale, CC al PCR - Secţia Cancelarie, dos. nr. 35/1989

×