Informarea Ambasadei României la Varşovia
Către Ministerul Afacerilor Externe
Tovarăşului secretar al CC al PCR - Ion Stoian,
Tovarăşului preşedinte al MAN - Nicolae Giosan,
Tovarăşului ministru al MAE - Ioan Totu,
Tovarăşului preşedinte al UGSR - Miu Dobrescu,
Tovarăşului secretar al CC al PCR - Nicolae Mihai,
Tovarăşului adjunct al ministrului - Constantin Oancea,
Dr. I
Vă informăm că televiziunea poloneză a transmis în seara zilei de 08.06 a.c. comunicatul oficial al Comisiei Electorale de Stat în legătură cu rezultatul alegerilor la primul tur de scrutin.
Din 460 de deputaţi cât prevede Constituţia pentru completarea Parlamentului au obţinut voturile electoratului 165 de candiaţi, din care 160 reprezentanţi ai "Solidarităţii". Din cei cinci candidaţi ai coaliţiei guvernamentale doi figurau pe lista naţională, respectiv: Mikolaj Kosakiewicz, membru al PTU şi Adam Zielinski, preşedintele Tribunalului Suprem Administrativ, membru al Consiliului de Stat, fără partid.
Nici unul din membrii Biroului Politic şi guvernului înscrişi pe lista naţională nu a întrunit numărul minim de voturi (50%) necesar alegerilor în Seim. Este vorba de următorii: W. Baka - secretar al CC al PMUP; K. Barcikowski - vicepreşedinte al Consiliului de Stat; S. Ciosek - secretar al CC; J. Czrek - secretar al CC; Cz. Kiszczak - prim-ministru; F. Siwicki - ministrul Apărării Naţionale. Nu a fost ales nici preşedintele Seimului, R. Malinowski.
Întrucât legea electorală nu prevede un al 2-lea tur de scrutin pentru ocuparea locurilor rămase vacante în Seim prin eşecul candidaţilor de pe lista naţională, comisia de reconciliere întrunită în cursul zilei de 08.06 a.c. urmează să decidă în legătură cu cele 33 de locuri rămase vacante.
Din cele 100 de mandate ale Senatului, 92 au fost obţinute încă din acest prim tur de scrutin, toate de către candidaţii "Solidarităţii".
Faţă de rezultatele comunicate oficiale în legătură cu rezultatul alegerilor, la al 2-lea tur de scrutin programat pentru data de 18.06.1989, vor fi disputate 262 de locuri pentru Seim şi 8 pentru Senat.
În diferite luări de poziţie în urma alegerilor se resimte insatisfacţia reprezentanţilor coaliţiei pentru rezultatele obţinute, făcându-se totodată o serie de aprecieri critice asupra modului în care coaliţia şi-a pregătit şi desfăşurat campania electorală, precum şi asupra modului în care şi-a apreciat şansele.
Actualmente se caută o serie de formule pentru depăşirea impactului creat, mai ales în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, eforturile coaliţiei concentrându-se asupra pregătirii celui de-al 2-lea tur de scrutin. Din declaraţiile reprezentanţilor "Solidarităţii" rezultă deosebita satisfacţie pentru rezultatele obţinute în alegeri, exprimându-se, cel puţin până în prezent , hotărârea de a rămâne în continuare în opoziţie în această etapă, fără a participa la formarea noului Guvern, deşi conducerea coaliţiei le-a solicitat oficial participarea în Parlament pentru a-şi asuma răspunderea în rezolvarea problemelor grele cu care se confruntă ţara. Starea de tensiune se menţine, nefiind încă clar modul în care se va rezolva situaţia noului Guvern. Rămân o serie întreagă de întrebări privind modul în care îşi vor desfăşura activitatea Parlamentul şi Senatul, precum şi în legătură cu desemnarea preşedintelui ţării. Vă vom informa în continuare asupra aspectelor legate de desfăşurarea evenimentelor.
Ion Teşu
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 101-102
Citește pe Antena3.ro