x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Diplomaţia americană păstra rezerve faţă de evoluţia politică din Polonia

Diplomaţia americană păstra rezerve faţă de evoluţia politică din Polonia

21 Aug 2009   •   00:00
Raportul Ambasadei României la Washington către Ministerul Afacerilor Externe
21 august 1989, ora 16:30
Tovarăşei Olimpia Solomonescu, adjunct al ministrului,
Tovarăşului Constantin Oancea, adjunct al ministrului
DR V - Tov. director Ilie Şimon,


În legătură cu evoluţia situaţiei din Polonia, Administraţia SUA continuă să manifeste public o acţiune prudentă, reliefându-se "grija" de a nu se prezenta deocamdată poziţia de fond. În această privinţă, menţionăm că preşedintele G. Bush, care se află în concediu la reşedinţa sa din satul Main, nu a răspuns întrebărilor ziariştilor cu privire la evenimentele din Polonia, iar secretarul de presă al Casei Albe a evidenţiat că "vom continua să urmărim evoluţia", fiind evidentă intenţia de a se aştepta confirmarea oficială de către Parlamentul polonez a noului prim-ministru.

Cu toate acestea, diverşi reprezentanţi ai Departamentului de Stat au arătat că partea americană salută schimbările guvernamentale polo­ne­ze şi apreciază favorabil persoana noului şef de guvern, precizând că nu este cazul "unui entuziasm" sau "al unei jubilări". R.A. Boucher, adjunctul purtătorului de cuvânt de la Departamentul de Stat, a menţionat că "Departamentul de Sat nu dansează pe străzi" ca urmare a situaţiei din Polonia. În acelaşi timp, în cercurile oficiale americane se consideră că în faţa noului guvern polonez se află dificultăţi deosebit de mari în ceea ce priveşte situaţia economică a ţării, fiind confruntat cu probleme complexe şi greu de soluţionat. În acest context, se consideră că Administraţiei americane nu îi va fi uşor să răspundă, pe măsura aşteptărilor, la acţiunile reuşite ale "Solidarităţii".

Administraţia americană este, de asemenea, preocupată ca eventualele sale acţiuni şi atitudini vizând Polonia să nu afecteze cursul actual al relaţiilor sovieto-americane. În această privinţă se remarcă declaraţia unui reprezentant al Departamentului de Stat care aprecia că "nu considerăm acţiunile din Polonia ca un act îndreptat împotriva intereselor sovietice, democraţia în Polonia contribuind la stabilitatea Europei prin crearea unei baze stabile pentru depăşirea războiului rece şi a divizării Europei". Concomitent, Administraţia SUA nu doreşte să lase impresia URSS că SUA şi aliaţii lor încearcă să impulsioneze evoluţia şi reformele în Polonia, prin lansarea în grabă de promisiuni care să fie considerate drept "îngerul financiar" al noului guvern polonez. Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională B. Scowcroft a arătat, într-un interviu televizat, că "preşedintele M. Gorbaciov ar fi prefe­rat ca evenimentele să nu se desfăşoare aşa de repede în Polonia", iar în ca­litatea sa de "reformator nu poate să nu accepte reformele guvernamentale din celelalte ţări aliate". De asemenea, el a apreciat că "numai polonezii pot să-şi dea seama că reuşesc", programul de acordare Poloniei a ajutorului occidental fiind "bine şi corect stabilit".

În momentul de faţă, Admi­nis­traţia SUA consideră că este prea devreme pentru a se discuta despre cunoaşterea ajutorului economic pentru Polonia, preşedintele G. Bush fiind confruntat cu un buget limitat. M. Fitzwater a spus că "restricţiile bugetare" sunt aceleaşi ca şi luna trecută, când a avut loc vizita în Polonia a preşedintelui G. Bush, problema unui "ajutor suplimentar nefiind luată în considerare acum". El a adăugat că "nu avem mulţi bani să ofe­rim", menţionând că SUA vor mări ajutorul "în mod cores­punzător şi în funcţie de posibilităţi".

Se consideră că este imperios să fie soluţionate multe probleme înainte de a fi posibil să se elaboreze un program de ajutor occidental suplimentar pentru Polonia. În acest context, s-a reliefat că grupul statelor occidentale, care la recenta Conferinţă a celor 7, de la Paris, au abordat coordonarea ajutorului acordat Poloniei, urmează să aibă o reuniune în a doua parte a lunii septembrie a.c. pentru a examina, în afara problematicii ajutorului alimentar, acţiuni de lungă durată privind ajutorul pentru Polonia.

Opinia unor experţi americani este că noul guvern polonez va fi confruntat cu mari dificultăţi în conducerea economiei, întrucât singura soluţie viabilă pentru redresare o constituie "reducerea reală a salariilor şi nivelului de trai". În cazul crizei actuale din Polonia, se recomandă o abordare "pas cu pas", responsabilitatea majoră a noului guvern fiind aceea de a elabora un program de restructurare economică, prin introducerea de măsuri privind economia de piaţă, şi de a stabili resursele interne disponibile, înainte de a se solicita ajutoare străine, urmând ca ulterior statele occidentale să convină "un pachet de măsuri financiare de salvare".
Ion Stoichici
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 162-164

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe