x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Statele Unite ofereau un ajutor de 119 milioane de dolari Poloniei

Statele Unite ofereau un ajutor de 119 milioane de dolari Poloniei

14 Sep 2009   •   00:00
Informarea Ambasadei României la Washington
Către Ministerul Afacerilor Externe
Tovarăşei adjunct al ministrului, Olim­pia Solomonescu
Tovarăşului director Ilie Şimon


În legătură cu poziţia Administraţiei Bush faţă de problema ajutorului pentru Polonia, vă informăm că la Washington a avut loc o reuniune a Consiliului Securităţii Naţionale care a discutat cererile formulate de o serie de membri ai Congresului SUA, precum şi solicitările primite din Polonia pentru sporirea sprijinului american.

După cum s-a făcut cunoscut, Consiliul Securităţii Na­ţio­nale nu a fost de acord cu solicitările respective, astfel că ajutorul SUA pentru Polonia va rămâne la nivel anunţat de prşedintele Bush când a vizitat Polonia - 119 milioane dolari într-o perioadă de 3 ani. Au fost res­pinse, totodată, propunerile privind reali­zarea unui "pod aerian alimentar", şi cele vizând dublarea asistenţei tehnice pentru întreprinderile poloneze. S-a hotărât, de asemenea, ca SUA să nu mai insiste pe lângă Banca Mondială pentru a o "convinge" să aloce fonduri în sumă de 250 milioane dolari pentru proiecte în Polonia.

Reţinerea Administraţiei americane de a se angaja într-un "efort major de ajutorare" a Poloniei este explicată prin numeroase incertitudini generate de situaţia pe plan econo­mic, social şi politic din Polonia. Decizia de "amâ­nare" a ajutorului alimentar s-ar datora "informaţiilor insuficiente" ale părţii ame­ricane asupra stocurilor de alimente existente în Polonia.

În acest context, o oficialitate de la Departametul Agriculturii va face o deplasare în Polonia "într-un viitor apropiat", pentru a încerca să elaboreze un "tablou exact al nevoilor alimentare ale Poloniei". Totodată, oficialităţile americane evidenţiază că un rol-cheie pentru programul Administraţiei faţă de Polonia îl va avea vizita pe care o va efectua la Varşovia, săptămâna viitoare, secretarul Comerţului al SUA, Robert Mosbacher, însoţit de o delegaţie a oamenilor de afaceri americani. Obiectivul declarat al vizitei este "impulsionarea investiţiilor particulare în Polonia".

R. Mosbacher a declarat că, după părerea sa, cercurile de afaceri americane "ar trebui" să fie interesate să facă investiţii în Polonia, pentru că aceasta este "potenţial, o piaţă largă şi de perspectivă". Se aşteaptă ca, cu prilejul vizitei în Polonia a delegaţiei comerciale americane, să fie semnate contracte pentru înfiinţarea unui număr de societăţi mixte, în domenii cum ar fi turismul şi pescuitul în Marea Baltică (pentru exportul de cod şi heringi).

Secretarul Comerţului al SUA apreciază că polonezii "au nevoie şi de o amplă asistenţă tehnică, de la tehnologie la marketing şi finanţe, pentru susţinerea sistemului întreprinderii libere". În ce priveşte renunţarea de către Administraţia Bush de a mai interveni pe lângă Banca Mondială pentru ca aceasta să acorde credite Poloniei, oficialităţile americane au în vedere că guvernul polonez "trebuie să se aşeze la masa tratativelor şi să discute cu FMI". Această poziţie este explicată prin "reglementările Băncii Mondiale" care prevăd că nu se acordă împrumuturi ţărilor care nu au "convenit cu FMI programe de ajutorare economică".
Ion Stoichici
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 195-196

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe