x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Brucan, dezamăgit de declaraţiile lui Apostol

Brucan, dezamăgit de declaraţiile lui Apostol

11 Apr 2009   •   00:00

Strict secret ● Exemplar unic



Notă
1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 11 aprilie a.c. au rezultat următoarele:
a) S-a purtat o discuţie cu el, în scop de demascare, în cadrul căreia i-au fost reliefate principalele aspecte din declaraţiile ce le-a dat până în prezent care atestă implicarea sa în activităţi de natură informativă cu diplomaţi-spioni de la ambasadele SUA şi Angliei din Bucureşti. I s-a precizat că faptele sale constituie in­fracţiuni de trădare. A răspuns că nu are nimic de obiectat cu privire la cele spuse şi recunoscute de el în declaraţiile date.

În continuare i s-a spus că dorim să-i prezentăm o înregistrare cu­prin­zând aprecieri făcute la adresa sa de unul dintre semnatarii scrisorii, care coincid cu concluziile noastre.

A ascultat cu atenţie fragmentul când Apostol Gheorghe îl califică drept trădător şi unealtă a serviciilor de spionaj americane. A recunoscut ime­diat vocea, după care a afirmat: "Prin această declaraţie Apostol este un om terminat din punct de vedere po­litic". În continuare,  s-a arătat vizi­bil marcat, a repetat de mai multe ori cuvântul formidabil şi a subliniat că "acum este omul vostru, nu mai este prietenul meu". De asemenea, a menţionat "şi când te gândeşti pe cine voia Gheorghiu-Dej să lase la conduce­rea partidului".

Brucan Silviu a tras concluzia că, pe lângă mutarea sa la Zimnicea, ar fi posibil să fie trimis în justiţie, situaţie ce nu a avut-o în calcul, deoarece, după părerea lui, aceasta ar putea duce la înrăutăţirea în continuare a relaţiilor cu SUA, ceea ce nu ar conveni României.

I s-a atras atenţia că asemenea cal­cule nu au nici o valoare şi că, în ca­litatea lui de cetăţean român, trebuie să fie preocupat, în primul rând, de respectarea legilor ţării.

b)
În cursul zilei a reformulat unele din de­cla­raţiile date anterior, completându-le cu noi elemente din care rezultă implicarea lui în furnizarea de informaţii diplomaţilor americani şi englezi.

c)
Referindu-se la mutarea la Zimnicea, a arătat că o va lua şi pe fiica sa chiar dacă autorităţile nu-i vor aproba stabilirea domiciliului în această localitate.

S-a arătat preocupat că nu a fost vizitat de reprezentanţii Consiliului Popular al municipiului Bucureşti, care urmau să-i comunice data mutării şi modul de soluţionare a problemelor prezentate de el în scris.

2. În discuţiile purtate la domici­liu cu soţia sa, după ce a venit de la anchetă, Brucan Silviu a afirmat că, după opinia sa, pentru anchetatori problema mutării sale la Zimnicea nu ar fi atât de importantă, accentul fiind cu totul altul. El crede că tot efortul ce s-a depus până în prezent ar viza dezicerea, dar el nu o va face. Nu ar fi exclus ca unul sau altul dintre semnatari să o facă însă.
Brucan le-a confirmat membrilor familiei că (există) o declaraţie îm­potriva lui dată de unul care, spre deosebire de el a fost chemat la Comitetul Central. La întrebarea fiicei sale cu privire la certitudinea pe care el o are că lucrurile stau aşa, Brucan a răspuns că aşa a auzit.

3. În cursul dimineţii, Nicolae Mir­cea şi-a cum­părat bilet de tren pentru a se deplasa la Călăraşi în ziua de 12 aprilie a.c.
Din discuţiile purtate cu soţia, a rezultat că el intenţionează să solicite o parte din concediul de odih­nă pentru a-l folosi în vederea mutării, atunci când ea va fi stabilită de Consiliul Popular.
Nr. d-3/00187.617
Din 12 aprilie 1989

Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 573-575

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii