x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Fişă personală Nestor Rateş

Fişă personală Nestor Rateş

05 Feb 2009   •   00:00

Nestor Rateş, fost Nathan Stessel, fiul lui Anton şi al Belinei, născut la 7 aprilie 1933, în Moineşti, judeţul Bacău, cetăţean american, absolvent al Facultăţii de Filosofie din Bu­cureşti, de profesie ziarist.



În perioada 1939-1948 a absolvit şcoala primară şi liceul în Moineşti şi Bacău, iar între anii 1948-1951 a urmat Şcoala de construcţii hidrotehnice din Piatra Neamţ, locuind în căminul şcolii. În perioada 1951-1953 a îndeplinit funcţia de tehnician la Întreprinderea Energo-Construcţia din Bucureşti, având domiciliul în Bucureşti, Str. Iancu Brezeanu nr. 21. În perioada 1953-1958 a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.

După absolvire, în anul 1958, a fost repartizat ca redactor la Agerpres, unde a lucrat până în anul 1972. De la 7 ianuarie 1972 şi până la 22 ianuarie 1973 a funcţionat ca redactor la Fe­deraţia Comunităţilor Evreieşti din România. În anul 1973 a plecat ilegal, împreună cu familia, în Israel.

Cu ajutorul relaţiilor influente pe care şi le-a creat în perioada cât a lucrat la Comunitatea Evreiască a reuşit ca, numai în două săptămâni, să emigreze din Israel în Italia, iar de acolo în SUA, unde în scurt timp s-a angajat în calitate de corespondent al postului de radio Europa Liberă. În ca­litatea ce o are a făcut comentarii nefavorabile şi duşmănoase la adresa politicii interne şi externe a statului român.

În România nu mai are rude de gradul I. În străinătate are ur­mă­toarele rude: Ioana Rateş, fostă Neuman, soţie, născută la data de 18 mai 1935, în Lugoj, fiica lui Zoltan şi a Anei, absolventă a Facultăţii de Istorie, profesoară, cu ultimul loc de muncă la Biblioteca Centrală de Stat, în prezent şefă de serviciu la Trezoreria SUA, domiciliată împreună cu soţul; Gabriela Rateş, fiică născută la 5 martie 1863, în Bucureşti, la data plecării din ţară fiind elevă, în prezent absol­ventă a Facultăţii de Medicină; Ana Neuman, Anie, fostă Kohn, soacră, născută la 6 septembrie 1912, în Szod Ungaria, văduvă, casnică, a plecat în Israel împreună cu fiica, ginerele şi nepoata în anul 1973; Belina Ceauşu, mamă, plecată definitiv din România în Israel în anul 1951; Sara Ritenstein, fostă soţie a tatălui (mamă adoptivă), plecată definitiv din România în Israel în anul 1970. În Israel mai are mătuşi, unchi şi veri.

În emisiunea postului de radio Eu­ropa Liberă de la 1 ianuarie 1989 s-a transmis faptul că Nestor Rateş, fost corespondent la Washington, cu în­cepere din această dată, a fost numit director interimar al Departamentului român al acestui post de radio. Va sosi la München, spre a-şi lua postul în primire, la începutul lunii ianua­rie a.c. În continuare, compartimentul Eterul va întreprinde măsuri de verificare în caz.
5 februarie 1989
Document din volumul: Mihai Pelin, Operaţiunile "Meliţa" şi "Eterul" – Istoria "Europei Libere" prin documentele de Securitate, Bucureşti, Editura Albatros, 1999.

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii