x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Iuga dorea azil politic în Occident

Iuga dorea azil politic în Occident

12 Sep 2009   •   00:00
321280
12/25 - 0800/112
"Iorgu II"

Ora 18:11 - chemat
Violeta o sună pe soţia lui "Iorgu" şi aceasta se plânge de faptul că  "I" o torturează de când a venit acasă, că el o înne­buneşte şi se jură tot timpul că o iubeşte şi-şi aduce aminte de fel de fel de chestii dinainte, aşa că ei nu-i rămâne altceva de făcut decât să stea cât mai puţin pe acasă. Ori­cum, adaugă Nuţi, noroc cu Columbia, care-l potoleşte pe "Iorgu".
Din discuţie mai reiese că acum "Iorgu" este plecat la fratele lui.
Violeta îi spune lui Nuţi că trebuie să pună piciorul în prag şi să-l pună la punct, ca să nu-şi mai facă mendrele ca înainte.
Cele două vor mai vorbi.
12.09.1989 - Redactat căpitan F.I.
Note
Filajul nu a fost, după el - grav.
Alt moment operativ pierdut.
Filaj. Să raportăm tov. Stana. Vom verifica dacă Nuţi nu minte.
Azi. 13/9, ora 14:55, am raportat tov. Mr. Stana pierderea momentului operativ. Voi clarifica prin cercetare "f" - frate.
Semnează: lt. col. Deleanu Vasile.



320995
17/24 - 0800/112
V.M. "Iorgu"

Începând de pe la ora 9:25, familia începe să se audă cu diverse preocupări şi discuţii sporadice pe teme gospodăreşti.

După ora 11:00, "Iorgu" se în­treţine cu una dintre fiice despre traseul noii magistrale de metrou, tronsoanele ce se vor mai construi şi pe teme vestimentare.

"Iorgu" o sfătuieşte să înveţe (nu rezultă ce anume), întrucât o să aibă nevoie acolo. "Iorgu" i-a dat acest sfat şi printr-o carte poştală trimisă de el, dar "nu v-au dat-o ne­norociţii că v-am spus nişte chestii acolo". "Iorgu" îi spune că are minte, dar trebuie să aibă şi voinţă şi să dea din mâini.

În continuare, "Iorgu" aranjează ceva (chitanţe sau scrisori) după dată, apoi citeşte poezii de George Coşbuc şi se întreţine cu fiica pe teme şcolare.

"Iorgu" o pune pe fiică să citească o poezie în limba franceză. La refuzul acesteia, întrucât nu are cunoştinţele necesare, "Iorgu" o citeşte el, îi traduce unele cuvinte, după care îi spune că e necesar să înveţe limba franceză, că "mergem la Paris când plecăm" şi trebuie să facă un efort. (Notă lt. col. Deleanu: himere.)

Pe la 13:45, "Iorgu" o în­treabă pe soţie când pleacă la ţară, "Elena" arată că trebuie să facă rost de cafea. "Iorgu" nu vede legătura, iar când Elena încearcă să-i explice, "Iorgu" îi spune: "Lasă-mă în pace cu planul tău! Nu vreau să mai aud nimic! Am terminat capitolul ăsta! Nu-mi trebuie cafea, medicamente! Nu-mi mai trebuie nimic!". Elena încearcă să-l facă să înţe­leagă că a luat de la tanti Marioara (nu rezultă ce anume), "Iorgu" ştie că nu au fost luate pentru el, ci pentru ca să fie. Soţia îi spune că e vorba de vitamine.

Discuţia degenerează în ceartă şi ţipă unul la altul.
Elena îi reproşează că a încurcat toate lucrurile, iar "Iorgu" nu ştie ce lucruri a încurcat. Elena îi mai reproşează că el impune nişte lu­cruri pe care însă el nu le-ar accepta de la alţii.
Elena îi spune că trebuie depusă voinţă din partea tuturor, nu numai a unora. "Iorgu" nu doreşte decât ca întâi să-şi re­zolve problema lui. Elena arată că: "La tine totul e bun, totul este al tău. Şi mai vorbeşti de dictatură. Nu te înţeleg, măi omule! Tu te baţi în cap! Ce, ai luat-o ca Walesa?". Elena nu acceptă ca el să facă ce vrea şi că "cum
m-a condus tata ani în şir, o să te conduc în continuare. Dar nu se poate să te ţin acasă. Ce e aia? Nu se poate aşa ceva!". "Iorgu" arată că aseară i-a făcut nişte propuneri, la care Elena arată că "tu nu faci decât cu parul... Cu cuţitul şi cu parul. Tu omori pentru chestiile astea. Nu se face aşa!".

"Iorgu" îi solicită să facă ea propuneri. Elena nu vrea nimic, dar nu poate sta cu duşmanul în casă şi nu este de acord cu expresiile pe care le foloseşte faţă de ea. Elena arată că îl doresc copiii şi ea l-a dorit, dar dacă confirmă în modul acesta, preferă să se despartă.
"Iorgu" nu înţelege de ce i se reproşează că ar fi făcut atâtea. "Ce dracului am făcut? Am omorât pe cineva? Ţi-ai bătut joc de mine până acum!"
Cearta continuă mult timp în acelaşi context de mai sus.

"Iorgu" îi solicită în continuare ca rela­ţiile dintre ei să fie normale, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, să formeze un cuplu armonios, întemeiat pe dragoste (Notă lt. col. Deleanu Vasile: ură!), pace şi linişte, să se ocupe împreună de educaţia copiilor, aceasta fiind dorinţa lui cea mai mare în cei şase ani cât a fost în puşcărie, gândurile lui cele mai bune.

"Iorgu" este foarte frământat de situaţia lui şi se gândeşte foarte mult la aceasta şi la modalitatea de a rezolva cât mai onorabil problemele legate de relaţiile dintre ei.

"Iorgu" îi recunoaşte sacrificiile făcute în timpul cât el a lipsit, dar nu ştie cum să treacă peste lucrul pe care l-a aflat în noaptea aceea. "Iorgu" nu acceptă să fie tratat aşa cum l-a tratat ea uneori, cu ţipete şi urlete, mai ales că asemenea atitudini nu-l impresionează cu nimic.

Elena arată că ea nu suportă faptul că "Iorgu" nu o respectă pe mama ei, care a insistat foarte mult, în lipsa lui, ca Elena să nu divorţeze de "Iorgu", când era în puşcărie.

După ce mai reia unele aspecte ale relaţiilor dintre ei, "Iorgu" se arată hotărât să se ducă să ceară azil politic oriunde doreşte şi pe urmă: "O să fac eu pe nebunul, după ce am statutul asigurat, adică, am stabilit aceste contacte, o să fac ce spun ei. Că dacă eu amân nişte declaraţii, e că n-am paşaport". (Note lt. col. Deleanu Vasile: De reţinut. Atenţie!) Un timp, discuţia este total neinteligibilă, fiind acoperită de zgomotul de fond care se aude din stradă.
Red. Cpt. V.I. - 12.09.1989
Notă lt. col. Deleanu Vasile: Direcţia ICT, rezultă că la ora 18:00 Iorgu era la fratele său. Filajul ce face?




Ministerul de Interne
Strict secret Securitatea Municipiului Bucureşti
Exemplar unic
112/VM/D I 0064417/12 septembrie 1989
Către IMB Sectorul I Miliţie

La data de 17.08.1989, lucrătorii de la Circa 5 Miliţie au acordat serviciului nostru un sprijin substanţial în rezolvarea unor pro­bleme operative de pe raza respectivă.
Vă mulţumim pentru sprijinul şi solicitudinea manifestată de conducerea circumscripţiei, dorind să le primim şi în viitor.
Şef serviciu
Lt. col. Anghel Ion
Semnează: Deleanu Vasile




Republica Socialistă România
Strict secret Ministerul de Interne
Unitatea Militară 0800/S Bucu­reşti
Nr. 112/DV/DI/00 Către Unitatea Specială "T"

Urmare adresei noastre nr. 001541 din 9 septembrie 1989, prin care îl dădeam în consemn pe obiectivul "Iorgu", posturile ICDT 17/24 şi ICT 22/25, vă comunicăm că în ziua de 10 septembrie, între orele 13:00 şi 14:15 a fost pierdut un mo­ment operativ (identificarea unui fost condamnat care l-a vizitat pe obiectiv) din culpa dvs. (le­gătura nu a fost anunţată la Unitatea Specială "F" sau la noi pentru a fi plasată la plecare).

Având în vedere ordinele conducerii DSS date în caz, vă rugăm să ne sprijiniţi efectiv în controlarea totală (în părţile ce vă privesc) a activităţii obiectivului.
Şeful unităţii
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×