x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Iuga, un "element" ostil reeducării

Iuga, un "element" ostil reeducării

18 Iul 2009   •   00:00

Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS



Ministerul de Interne
Departamentul Securităţii Statului            
Strict secret
Direcţia I
Exemplar nr. 1
Nr.113/da/0055594 din  17 februarie 1989

Note:

Tov. colonel Iamandi: Să se întocmească plan de măsuri în caz. Urmăriţi personal evoluţia.
Se va exploata în DUI. Semnătură lt. col. (indescifrabil)
V.M. care? Că nu avem. Semnătură (indescifrabil). De ce nu avem acest plan? Semnătură (indescifrabil).
Am vorbit cu C.I. să nu-i dăm drumul din detenţie până nu introducem noi T.O. fix la domiciliu. Semnează Locotenent colonel (indescifrabil).


Către Securitatea Municipiului Bucureşti,
Tovarăşul colonel Goran Gheorghe

Din datele obţinute de către Direcţia IV-a rezultă că Iuga Dumitru, condamnat pentru  săvârşirea infracţiunii de complot, aflat în prezent în detenţie, se manifestă în continuare ca element ostil şi refractar procesului de reeducare, intenţionând ca după punerea în libertate să-şi reia activitatea duşmănoasă. Astfel, preconizează difuzarea de înscrisuri ostile printr-un dispozitiv electronic de propulsare şi împrăştierea acestora de la înălţime, redactarea unui material ostil pentru a fi difuzat în străinătate, precum şi reluarea contactelor cu alţi foşti condamnaţi, cunoscuţi în detenţie, pe care îi consideră capabili să-l sprijine şi să "lupte pentru realizarea scopurilor propuse".

Având în vedere că cel în cauză urmează ca în scurt timp să fie liberat, conform planului de măsuri nr. 00227524 din 02.11.1988, aprobat de şeful Direcţiei I al Securităţii Municipiului Bucureşti şi Serviciului Independent de Contrainformaţii Militare, rugăm dispuneţi luarea în lucru a rudelor sale apropiate şi intensificarea măsurilor informativ-operative pentru prevenirea antrenării lor în acţiuni ostile. Totodată, apreciem că se impune iniţierea încă de pe acum a măsurilor complexe care să asigure cunoaşterea în profunzime şi prevenirea preocupărilor şi intenţiilor duşmănoase ale acestuia.
Reamintim că pe raza capitalei domiciliază fosta soţie - Şalâga Elena, magazioner - distribuitor la Autobaza-marfă nr. 6 Bucureşti, fiicele: Maria - Argentina, neîncadrată în câmpul muncii, Elena-Columbia, muncitoare la Întreprin­derea "Marmura", precum şi fraţii: Iuga Teodor, tehnician la Institutul de Proiectări şi Automatizări Bucureşti, şi Iuga Gavril, şofer la Întreprinderea de Transport Bucureşti.
Locţiitor Şef Direcţie
Locotenent colonel Anastasiu Gabriel            
Şeful Serviciului
Locotenent colonel Marin Gheorghe

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii