x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Proces-verbal de percheziţie a autoturismului "1–B–7090" aparţinând lui Petre Mihai Băcanu

Proces-verbal de percheziţie a autoturismului "1–B–7090" aparţinând lui Petre Mihai Băcanu

24 Ian 2009   •   00:00

Bucureşti, 25 ianuarie 1989
Lt. col. Pîrvulescu Marin şi cpt. Ilo­diş Vasile, ofiţeri de cercetare penală din Direcţia Cercetări Pe­nale a M.I.;



În baza autorizaţiei procurorului am procedat la efectuarea unei per­cheziţii în autoturismul înregistrat sub numărul 1-B-7090, aparţi­nând numitului Băcanu Petre, fiul lui Mihai şi Olimpia, născut la 11 dec. 1941, în comuna Homoriciu, judeţul Prahova, domiciliat în Bucureşti, Str. Presei nr. 5, bloc 21, sc. B, ap. 21, Sector 1, posesor al B.I. seria A.M., nr. 898730, eliberat de I.M.B.-Circa 21 Miliţie.

Percheziţia s-a efectuat în prezenţa lui Băcanu Petre şi a următorilor asistenţi:
– Rujea Jan, fiul lui Ion şi Maria, născut la 10.02.1945, în Tărniceni-Ilfov, domiciliat în Bucureşti, Bdul Păcii nr. 23, ap. 131, Sector 6, şi Ere­mia Petre, fiul lui Gheorghe şi Floa­rea, născut la 08.03.1946, domiciliat în Bucureşti, Str. Malcoci nr. 2, ap. 31, Sector 5, şi au fost descoperite urmă­toarele:

1) Una matriţă confecţionată din me­tal, cu rama de 40/30 cm, prevă­zută cu 4 (patru) urechi de prindere şi 4 (patru) şuruburi de fixare (câte două pe latură) a literelor care sunt dispuse pe două coloane de circa 27/19 cm, precum şi un dispozitiv de ataşat la matriţă, cu prindere sistem balamale, iar pentru rulare doi rulmenţi pe care se află inscripţionat "Poland 6200" şi respectiv "BM-HP6-6200". Matriţa a fost împachetată într-o hârtie de ambalaj şi s-a aflat în portbagajul autoturismului.

2) Una plasă din in şi cânepă, în dungi de culoare gri, verde şi galbenă, în care se află plăci metalice de cu­loa­re albă, de diferite mărimi, înfăşurate în hârtie de ambalaj de culoare albă şi crem. Plăcile cântă­resc aproximativ şapte kg, toate acestea fiind tot în portbagajul autoturismului.

3) Una sacoşă de vinilin, de cu­loa­re vişinie, având inscripţia "Disco", pre­văzută cu fermoar şi două bre­tele confecţionate din acelaşi material şi o bretea mai lungă pentru pur­tare pe umăr. În unele locuri tivul este desfăcut.
În sacoşă se află un culegător de litere ce poartă numărul 890, precum şi mai multe pacheţele, fiecare pa­cheţel cuprinzând literele alfabetului şi cifre. Pe fiecare pacheţel se află no­tat litera sau cifra ce o conţi­ne. S-au mai găsit şi două pachete pe care se află menţiunea "nesortat", despre care percheziţionatul susţine că în acestea se află litere şi cifre nesortate. Greutatea sacoşei cu literele şi cifrele ce le conţine este de aproximativ 10 kg.

4) Un pachet de formă cilindrică, făcut din hârtie de diferite dimensiuni ce formează un colet cu lungi­mea de circa 75 cm şi diametru de 25 cm asigurat cu un şnur de culoare albastră. Procedând la desfacerea sulului am găsit în acesta şpalturi exe­cutate cu matriţa descrisă la punctul 1, unele dintre acestea fiind clare, iar altele fiind şterse sau ne­cla­re. S-au găsit şi şpalturi ce au corecturi făcute cu pastă de pix, culoare verde, corecturi despre care perche­zi­ţionatul declară că unele le-a făcut el, iar altele numitul Uncu Anton.
Au mai fost găsite trei coli de hâr­tie ambalaj, de aprox. 1 m fiecare, având pe feţele albe pătratele trasate cu pastă de pix de culoare verde. În fiecare pătrat se află inserate literele alfabetului latin, de mână şi de tipar, semnele ortografice. Despre acestea Băcanu Petre declară că le-a folosit în momentul în care a sortat literele, cifrele şi semnele ortografice pe ca­tegorii. Şi acest pachet a fost găsit tot în portbagajul autoturismului per­chezi­ţionat.

5) Una pungă plastic incolor în care s-a găsit albumul intitulat "Im­pressionists and post-impressio­nists", editat în 1986 în URSS, două exemplare din volumele "Flă­cări sub apă", apărut la Editura Eminescu în 1988, cu dedi­ca­ţie pentru Adrian Anghelescu şi, res­pectiv, Aurel Ghimpu, 8 (opt) calendare perete pe anul 1989, editate de Combinatul Pe­tro­chimic Piteşti, Combinatul Petrochi­mic Borzeşti, Combinatul Petrochi­mic Năvodari, Combinatul Petro­chi­mic Brazi, Centrala de Hâr­tie şi Celuloză Bacău, Asociaţia "Ro­mânia" şi "Adas", precum şi de În­tre­prinderea de Antibiotice Iaşi, precum şi manualul pentru clasa a III-a Gramatică şi compunere, ediţia 1988.

6) Una pungă de plastic de culoare galbenă, având inscripţia "La mulţi ani" în care s-au găsit două agende de birou pe anul 1989, editate de "Adas" şi Întreprinderea de Echipamente Periferice, un calendar pentru birou editat de "Romanian Che­mical and Petrochemical Industry", ediţia 1989; precum şi două agende de buzunar pe anul 1989, editate de Combinatul de Celuloză Brăila;

7) Un pled confecţionat artizanal, fond maro cu dungi de diferite culori şi dimensiuni, având dimensiunile de 180/130 cm;

Toate obiectele descrise mai sus se ridică de organul de cercetare pe­nală.
În timpul percheziţiei s-au făcut fotografii ale obiectelor descoperite şi ridicate din autoturismul numi­tului Băcanu Petre.
Percheziţia a început la ora 1:30 şi s-a terminat la ora 5:00, efectuându-se la lumină artificială.
Persoanele prezente la efectuarea percheziţiei nu au făcut obiecţiuni cu privire la efectuarea acesteia. Pre­zentul proces-verbal s-a efectuat în 3 (trei) exemplare din care exemplarul nr. 3 a fost lăsat percheziţionatului.

Document din arhiva personală Petre Mihai Băcanu (Sursa: CNSAS)

×