Bucureşti, 25 ianuarie 1989
Lt. col. Pîrvulescu Marin şi cpt. Ilodiş Vasile, ofiţeri de cercetare penală din Direcţia Cercetări Penale a M.I.;
În baza autorizaţiei procurorului am procedat la efectuarea unei percheziţii în autoturismul înregistrat sub numărul 1-B-7090, aparţinând numitului Băcanu Petre, fiul lui Mihai şi Olimpia, născut la 11 dec. 1941, în comuna Homoriciu, judeţul Prahova, domiciliat în Bucureşti, Str. Presei nr. 5, bloc 21, sc. B, ap. 21, Sector 1, posesor al B.I. seria A.M., nr. 898730, eliberat de I.M.B.-Circa 21 Miliţie.
Percheziţia s-a efectuat în prezenţa lui Băcanu Petre şi a următorilor asistenţi:
– Rujea Jan, fiul lui Ion şi Maria, născut la 10.02.1945, în Tărniceni-Ilfov, domiciliat în Bucureşti, Bdul Păcii nr. 23, ap. 131, Sector 6, şi Eremia Petre, fiul lui Gheorghe şi Floarea, născut la 08.03.1946, domiciliat în Bucureşti, Str. Malcoci nr. 2, ap. 31, Sector 5, şi au fost descoperite următoarele:
1) Una matriţă confecţionată din metal, cu rama de 40/30 cm, prevăzută cu 4 (patru) urechi de prindere şi 4 (patru) şuruburi de fixare (câte două pe latură) a literelor care sunt dispuse pe două coloane de circa 27/19 cm, precum şi un dispozitiv de ataşat la matriţă, cu prindere sistem balamale, iar pentru rulare doi rulmenţi pe care se află inscripţionat "Poland 6200" şi respectiv "BM-HP6-6200". Matriţa a fost împachetată într-o hârtie de ambalaj şi s-a aflat în portbagajul autoturismului.
2) Una plasă din in şi cânepă, în dungi de culoare gri, verde şi galbenă, în care se află plăci metalice de culoare albă, de diferite mărimi, înfăşurate în hârtie de ambalaj de culoare albă şi crem. Plăcile cântăresc aproximativ şapte kg, toate acestea fiind tot în portbagajul autoturismului.
3) Una sacoşă de vinilin, de culoare vişinie, având inscripţia "Disco", prevăzută cu fermoar şi două bretele confecţionate din acelaşi material şi o bretea mai lungă pentru purtare pe umăr. În unele locuri tivul este desfăcut.
În sacoşă se află un culegător de litere ce poartă numărul 890, precum şi mai multe pacheţele, fiecare pacheţel cuprinzând literele alfabetului şi cifre. Pe fiecare pacheţel se află notat litera sau cifra ce o conţine. S-au mai găsit şi două pachete pe care se află menţiunea "nesortat", despre care percheziţionatul susţine că în acestea se află litere şi cifre nesortate. Greutatea sacoşei cu literele şi cifrele ce le conţine este de aproximativ 10 kg.
4) Un pachet de formă cilindrică, făcut din hârtie de diferite dimensiuni ce formează un colet cu lungimea de circa 75 cm şi diametru de 25 cm asigurat cu un şnur de culoare albastră. Procedând la desfacerea sulului am găsit în acesta şpalturi executate cu matriţa descrisă la punctul 1, unele dintre acestea fiind clare, iar altele fiind şterse sau neclare. S-au găsit şi şpalturi ce au corecturi făcute cu pastă de pix, culoare verde, corecturi despre care percheziţionatul declară că unele le-a făcut el, iar altele numitul Uncu Anton.
Au mai fost găsite trei coli de hârtie ambalaj, de aprox. 1 m fiecare, având pe feţele albe pătratele trasate cu pastă de pix de culoare verde. În fiecare pătrat se află inserate literele alfabetului latin, de mână şi de tipar, semnele ortografice. Despre acestea Băcanu Petre declară că le-a folosit în momentul în care a sortat literele, cifrele şi semnele ortografice pe categorii. Şi acest pachet a fost găsit tot în portbagajul autoturismului percheziţionat.
5) Una pungă plastic incolor în care s-a găsit albumul intitulat "Impressionists and post-impressionists", editat în 1986 în URSS, două exemplare din volumele "Flăcări sub apă", apărut la Editura Eminescu în 1988, cu dedicaţie pentru Adrian Anghelescu şi, respectiv, Aurel Ghimpu, 8 (opt) calendare perete pe anul 1989, editate de Combinatul Petrochimic Piteşti, Combinatul Petrochimic Borzeşti, Combinatul Petrochimic Năvodari, Combinatul Petrochimic Brazi, Centrala de Hârtie şi Celuloză Bacău, Asociaţia "România" şi "Adas", precum şi de Întreprinderea de Antibiotice Iaşi, precum şi manualul pentru clasa a III-a Gramatică şi compunere, ediţia 1988.
6) Una pungă de plastic de culoare galbenă, având inscripţia "La mulţi ani" în care s-au găsit două agende de birou pe anul 1989, editate de "Adas" şi Întreprinderea de Echipamente Periferice, un calendar pentru birou editat de "Romanian Chemical and Petrochemical Industry", ediţia 1989; precum şi două agende de buzunar pe anul 1989, editate de Combinatul de Celuloză Brăila;
7) Un pled confecţionat artizanal, fond maro cu dungi de diferite culori şi dimensiuni, având dimensiunile de 180/130 cm;
Toate obiectele descrise mai sus se ridică de organul de cercetare penală.
În timpul percheziţiei s-au făcut fotografii ale obiectelor descoperite şi ridicate din autoturismul numitului Băcanu Petre.
Percheziţia a început la ora 1:30 şi s-a terminat la ora 5:00, efectuându-se la lumină artificială.
Persoanele prezente la efectuarea percheziţiei nu au făcut obiecţiuni cu privire la efectuarea acesteia. Prezentul proces-verbal s-a efectuat în 3 (trei) exemplare din care exemplarul nr. 3 a fost lăsat percheziţionatului.
Document din arhiva personală Petre Mihai Băcanu (Sursa: CNSAS)
Citește pe Antena3.ro