Ministerul de Interne ● Departamentul Securităţii Statului ● Securitatea Municipiului Bucureşti
La data de 28.07.1977 a fost luat în lucru prin DUI numitul Steinhardt Nicu-Aurel, fiul lui Oscar şi Antoinette, născut la 29.07.1912, în Bucureşti, de profesie jurist, membru al Uniunii Scriitorilor, neîncadrat politic, cu domiciliul în Bucureşti, Strada Ion Ghica nr. 3, fost condamnat în 1960 la 12 ani închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale.
Baza deschiderii DUI a constituit-o faptul că sus-numitul a fost semnalat cu intenţii de a redacta scrieri cu conţinut ostil şi relaţii suspecte cu persoane din străinătate.
Pe parcursul urmăririi informative s-a stabilit că Steinhardt Nicu-Aurel încerca să redacteze lucrări literare cu conţinut necorespunzător sau să strecoare idei tendenţioase, interpretabile, în cadrul unor articole pe care le prezenta spre publicare. O astfel de lucrare, intitulată Jurnalul fericirii, în conţinutul căreia evoca perioada detenţiei şi anchetele la care a fost supus, i-a fost confiscată în anul 1984, cu care ocazie a fost şi avertizat.
A mai rezultat că cel în cauză a stabilit multiple relaţii cu persoane din rândul emigraţiei române reacţionare, între care cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca şi alţi colaboratori ai posturilor de radio străine ostile, cărora a încercat să le transmită date despre fenomenul literar din ţara noastră, cu scopul de a fi folosite în propaganda duşmănoasă care se desfăşoară la adresa României.
S-a mai stabilit că Steinhardt Nicu-Aurel a realizat legături strânse cu o serie de elemente cunoscute cu antecedente politice şi penale, inclusiv legionari (a căror ideologie a îmbră-ţişat-o încă din perioada detenţiei), precum şi cu o serie de tineri din mediul literar sau cultic, cărora a încercat să le inoculeze idei retrograde sau mistico-religoase.
În ultima perioadă de timp, sub influenţa unor emisari trimişi din exterior sub diverse acoperiri, cel în cauză intenţiona să adere la aşa-zise acţiuni "disident-protestatare".
La data de 30.03.1989, sus-numitul a decedat şi a fost înmormântat în cadrul Mănăstirii Rohia din judeţul Maramureş. Decesul a fost înregistrat cu certificatul numărul 356/1989, emis de Consiliul Popular al oraşului Baia Mare. Faţă de cele raportate mai sus, propunem:
A se aproba închiderea DUI "Scriitorul", privind pe numitul Steinhardt Nicu-Aurel şi clasarea materialelor la CID, cu menţinerea sa în evidenţa cartotecii general-documentare.
Numiţii: Alexandru Ioan, Bulat Virgil, Dombrovschi Nina, Ierunca Virgil, Milea Mihai, Paleologu Alexandru, Săplăcan Radu, Stolojan Sanda, Tomaziu George, Baciu Ştefan, care apar ca legături ale obiectivului, vor fi luaţi în evidenţa cartotecii general-documentare. Celelalte legături nu vor fi luate în evidenţă.
Lt.-col. Robu Iosif
Şef colectiv
Lt. col. Deleanu Vasile
De acord:
Şeful serviciului
Lt. col. Anghel Ion
Document din volumul: "Nicu Steinhardt în dosarele Securităţii: 1959-1989", Editor: Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Bucureşti, Editura Nemira, 2005, p. 385-384
Citește pe Antena3.ro