x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Silviu Brucan, constrâns să-şi sfătuiască familia să nu mai emită "comentarii duşmănoase"

Silviu Brucan, constrâns să-şi sfătuiască familia să nu mai emită "comentarii duşmănoase"

24 Apr 2009   •   00:00

Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p.616-617



Strict secret ● Ex. unic
NOTA
1.
În cadrul anchetei efectuate asupra lui Brucan Silviu în ziua de 24 aprilie a.c. s-a procedat la atenţionarea sa în legătură cu faptul că nu a luat măsurile necesare de a-şi convinge fiica şi ginerele să înceteze comentariile şi aprecierile cu caracter tendenţios pe care le fac în cercul lor de relaţii cu privire la situaţia lui. De asemenea, i s-a reproşat că soţia şi îndeosebi  fiica sa l-au primit în casă pe diploma­tul american Michael Parmly, căruia i-au pus la dispoziţie, verbal şi scris, informaţii ce pot fi ex­ploa­tate în scop propagandistic duş­mănos în presa occidentală. I s-a precizat că vom trece şi la an­che­tarea fiicei lui dacă aceasta nu-şi va schimba atitudinea. A promis că va acţiona imediat în sensul indi­caţiilor primite.


2. După ce Brucan Silviu i-a relatat soţiei că, în ultimele zile, anchetatorii i-au cerut precizări în legătură cu poziţia şi atitudinea pe care o va adopta în situaţia în care diplomaţii vor căuta să-l vizitze, aceasta i-a spus: "Diplomaţii şi ziariştii sunt persoane care caută senzaţionalul totdeauna, pentru interesul şi meseria lor, nu   pentru a face un bine. Doresc din tot sufletul ca tu să (...) duci la ceaiuri, la recepţii şi la nu ştiu ce altceva.  Nu mi-a plăcut niciodată. Cred că nici nu (...) şi asta, mie personal, îmi convine. Ţie ţi-a fost de ajuns şi dacă vor să-şi bată capul alţii treaba lor!".

În continuare, discuţiile purtate între membrii familiei Brucan s-au referit în majoritatea lor la problema mutării.

În acest context, Sidorovici Alexandra i-a solicitat ginerelui ei să-şi ceară transferul de la Călăraşi la Zimnicea, motivând că soţia lui doreşte să stea împreună cu părinţii. Nicolae Mircea, deşi nu a respins ideea, se întreabă retoric, pe de o parte, unde şi cui să adreseze o asemenea cerere şi ce motive să invoce, iar pe de altă parte, ce se va face dacă, într-un viitor, Brucan Silviu va fi din nou mutat.


3. La orele 14:20, pe adresa lui Brucan a sosit o telegramă expediată de ambasadorul olandez Fre­derich Storck, care l-a invitat la recepţia ce o va da cu ocazia Zilei Naţionale a Olandei la 28 aprilie a.c.


4. În ziua de 24 aprilie orele 10:15, ambasadorul englez Hugh Arbuthnott şi primul secretar cu probleme economice Jonathan Lamb au încercat să-l viziteze la domiciliu pe Brucan Silviu  sub pretextul că doresc să-i predea o invitaţie la o acţiune populară. Acţiunea lor a fost prevenită.


5. În cursul dimineţii, Nicolae Mircea a plecat cu trenul la Călăraşi, unde s-a prezentat în mod normal la serviciu. Tot timpul, a evitat discuţiile cu colegii. Fiind într-o evidentă stare de nervozitate. La sfârşitul programului s-a deplasat la hotel fără să mai desfăşoare vreo activitate de interes în caz.

×
Subiecte în articol: brucan din dosarele securităţii