x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Béla Károlyi devine cetăţean american

Béla Károlyi devine cetăţean american

08 Mai 2009   •   00:00
Béla Károlyi devine cetăţean american
Sursa foto: Viorel Lăzărescu/Agerpres

Béla Károlyi, antrenorul echipei de gimnastică a României, cel care a pregătit echipa Statelor Unite pentru Olimpiadă, a devenit luni ce­tăţean american al oraşului Houston, scria cotidianul The Wa­shington Post pe 2 mai 1989.



"E un moment extraordinar pe care nu îl voi uita niciodată", a spus Ká­rolyi, care a obţinut cetăţenia împreună cu soţia sa, Márta, şi cu fiica lor de 15 ani, Andreea.


PARLAMENTUL MENŢINE PLANUL DE SISTEMATIZARE RURALĂ
O nouă lege, adoptată la 17 aprilie anul acesta de Parlamentul român, a stabilit bazele legale necesare continuării planului de "sistematizare rurală", care prevede dispariţia a mii de sate de pe teritoriul ţării, anunţa Le Monde la 3 mai 1989. Acest plan a fost lansat în 1974 de preşedintele Nicolae Ceauşescu.

În conformitate cu noua legislaţie, 28 din cele 584 de centre "agroindustriale" create au obţinut astfel statutul de "oraş", ca urmare a lucrărilor de modernizare, a declarat vineri un responsabil însărcinat cu coordonarea programului de reamenajare a teritoriului. România are astăzi 2.359 de comune (în loc de 2.705), în timp ce numărul oraşelor a crescut de la 237 la 265. Numărul satelor nu este precizat.

Din raţiuni economice, lucrările de demolare şi de modernizare sunt în prezent concentrate în Bucureşti şi în împrejurimi. Potrivit surselor diplomatice occidentale din Capitală, autorităţile "duc lipsă de fonduri pentru realizarea planului la scară mai mare, dar este cert că acest plan face parte din investiţiile prioritare, împreună cu restructurarea industriilor metalurgică şi chimică". Observatorii adaugă că asupra noilor dispoziţii legale pluteşte o oarecare ambiguitate, deoarece se precizează că programul de sistematizare "se va efectua la nivel local, în consultare cu locuitorii şi cu experţii".

Doi emigranţi români, Emil Ghi­lezean (fost ministru de Finanţe) şi George Serdici (fost secretar gene­ral al Partidului Ţărănesc), i-au trimis vineri, 28 aprilie, lui Mihail Gorbaciov o scrisoare prin care îi cer să "îl în­lăture de la putere" pe preşedintele Ceauşescu. Potrivit semnatarilor, sar­cina de a interveni pentru "redresarea situaţiei" revine URSS-ului, şi în special lui Mihail Gorbaciov, care a condamnat comunismul. "Procedând ast­fel, veţi arăta întregii lumi că într-ade­văr credeţi ceea ce spuneţi şi toată naţiunea română va saluta gestul dumneavoastră."


BOICOTUL CEREMONIILOR DE 1 MAI

Ţările CEE, Statele Unite şi Canada nu au participat la ceremoniile de 1 Mai de la Bucureşti, pentru a protesta împotriva violării drepturilor omului în România.
Conform ziarulu francez Le Monde Austria, Suedia şi Elveţia s-au solidarizat cu această acţiune, care se înscrie în cadrul presiunilor exercitate de CEE contra regimului represiv al lui Nicolae Ceauşescu şi a politicii sale de "sistematizare rurală".

×
Subiecte în articol: din presa internaţională