Nicăieri în lumea comunistă, degenerarea marxismului nu este mai evidentă decât în România, unde orice încercare de realizare socialistă este subordonată dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.
"Marele Conducător", "mult iubitul nostru ghid" şi "geniul din Carpaţi" şi-a numit nevasta, fiul şi fraţii şi alte rude în posturi înalte de stat, fapt ce i-a determinat pe criticii săi să ia în derâdere "socialismul de familie". Dezvoltarea normală a fost sacrificată în faţa obsesiei pentru proiecte grandomane şi plata rapidă a datoriei externe; aceste politici au pauperizat una dintre cele mai potente economii din estul Europei.
Planul de a "sistematiza" zona rurală pare a fi un pretext pentru a distruge identitatea culturală a minorităţilor maghiare şi germane din Transilvania. Violarea drepturilor omului pusă pe seama regimului a atras şi mustrări din partea aliaţilor săi.
Toate aceste suferinţe poate că nu ar fi de interes în afara Balcanilor dacă în ultimii 25 de ani România nu ar fi atins un anumit statut internaţional. Ceauşescu a avut realizări notabile, exercitând anumite manevre diplomatice, specifice pentru un stat mic. Întâi s-a pronunţat cu privire la rolul economic avut de Uniunea Sovietică, iar apoi cu privire la cel politic. Prin poziţia sa naţionalistă, s-a apropiat de Europa de Vest, de China şi de Statele Unite, atrăgându-le sprijinul. Membră al Pactului de la Varşovia, nu numai că în 1968 nu a sprijinit invadarea Cehoslovaciei de sovietici, dar a criticat-o în mod deschis.
Pentru o asemenea francheţe şi un asemena curaj - România are graniţă cu Uniunea Sovietică - România a devenit favorita puterilor vestice. Admiratorii lui Ceauşescu însă au trecut cu vederea modul stalinist în care acesta îşi conduce ţara.
Dar, la un moment dat, Ceauşescu s-a transformat într-un tiran şi s-a izolat astfel, atât în ţară, cât şi în afara ei. În mai multe oraşe, muncitorii s-au revoltat împotriva lui, dar au fost striviţi. De curând, protestele publice au venit din partea unor foşti înalţi demnitari români. Statele Unite deja ridicaseră privilegiile comerciale pe care le oferiseră României în 1970. Acum s-a alăturat Europei de Vest în criticile cu privire la violările din ce în ce mai grave ale drepturilor omului.
Atât de personală şi nesistematică este conducerea lui Ceauşescu, încât se pare că singurul mod prin care se pot elimina efectele sale negative este ca Ceauşescu să cedeze puterea.
The Washington Post - 24 martie 1989
Citește pe Antena3.ro