"La Repubblica" din 30 septembrie 1989 scria despre consecinţele legii prin care în România se interzisese comerţul privat cu aur şi metale preţioase. Ca urmare, un consultant fiscal italian a fost arestat la Timişoara.
"Afacerea Gianmaria Lorenzi, consultantul fiscal din Brescia arestat pe 31 august în România pentru contrabandă cu aur, se complică. În România este interzis comerţul privat cu aur şi alte metale preţioase, iar Gianmaria Lorenzi a fost prins la Timişoara având asupra lui 4 kilograme de aur în lingouri.
Acesta era împreună cu prietenul său Pietro Anelli. Potrivit unui comunicat la Ambasadei italiene la Bucureşti, cei doi au anunţat imediat reprezentanţa diplomatică. La scurt timp, Pietro Anelli a fost eliberat şi a revenit în Italia, în timp ce Gianmaria Lorenzi pare să fi dispărut în închisoare în România. Toate încercările consulatului italian de a intra în legătură cu acesta au fost inutile: numeroasele cereri de a-l vizita în închisoare au rămas fără răspuns. Autorităţile române au informat totuşi ambasada italiană despre termenul fixat pentru audiere, 25 septembrie, care a fost apoi, reprogramat pentru 12 octombrie, deoarece pârâtul nu s-a prezentat în sala de judecată.
La două zile după amânarea termenului, autorităţile române au comunicat ambasadei italiene acuzaţiile împotriva lui Lorenzi, bazate pe introducere ilegală de aur în ţară. Între timp, afacerea a avut un deznodământ surpriză în Italia. Un austriac şi un est-german de origine română au luat legătura cu Pietro Anelli şi cu soţia lui Lorenzi, Tiziana Assandri, pretinzând că ştiau toate amănuntele afacerii care se petrecea la mii de kilometri distanţă. Cei doi au cerut 200 de milioane de lire bani gheaţă şi încă 80 de milioane în bijuterii, explicând că această mică avere va fi folosită în România pentru a plăti cauţiunea în cazul în care Lorenzi ar fi fost condamnat. Cei doi au fost imediat denunţaţi."