x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Ciocniri în Transilvania: a venit rândul României?

Ciocniri în Transilvania: a venit rândul României?

18 Dec 2009   •   00:00
Ciocniri în Transilvania: a venit rândul României?
Sursa foto: Arhiva personală Ion Savu/

Le Soir din 18 decembrie 1989 semnala o posibilă schimbare de regim la Bucureşti, având în vedere manifestaţiile care izbucniseră în mai multe oraşe din ţară.

"Să fi venit şi rândul României? Fortăreaţa lui Nicolae Ceauşescu, ul­ti­mul bastion al stalinismului în Euro­pa împreună cu Albania, va fi şi ea atinsă de vântul de libertate care bate peste Europa de Est? Mai multe mii de persoane au protestat sâmbătă timp de mai multe ore în oraşele Arad şi Timişoara, în care o mare parte din populaţie este de origine maghiară, împotriva regimului lui Nicolae Cea­u­şescu.

Potrivit mărturiilor de la televiziunile austriacă şi maghiară, mani­fes­tanţii au scandat sloganuri ostile li­de­rului român, au ars portrete şi cărţi ale Conducătorului, au dat foc unor maşini, au devastat vitrinele unor ma­gazine. Aceste manifestaţii sunt pri­mele împotriva regimului Nicolae Ceauşescu după noiembrie 1987 când 20.000 de persoane au protestat în oraşul Braşov împotriva lipsei alimentelor. Duminică di­mi­nea­ţa România a închis frontiera de la Nagylak cu Ungaria."

Şi Roland Prinz scria în cotidianul Chicago Sun-Times, la 18 decembrie 1989, despre ciocniri între manifestanţii de la Timişoara şi forţele de ordine care au ripostat violent şi au trecut şi la arestări.

"Viena, Austria - Potrivit agenţiei de presă maghiare şi altor surse, forţele Securităţii, cu tancuri şi tunuri de apă, s-au confruntat cu miile de demonstranţi anti-guvernamentali după încercarea poliţiei de a deporta un cleric disident.

Se pare că este vorba despre cel mai mare protest anti-guvernamental din ultimii doi ani din România, unde comuniştii şi-au redus la tăcere opo­zan­ţii şi au refuzat reformele adoptate în restul Europei de Est. Citând un reporter din Se­ghe­din, agenţia oficială de presă ma­ghia­ră MTI transmite că ordinul de evacuare pentru pastorul Bisericii Reformate din Timişoara, László Tokés, trebuia să fie îndeplinit duminică după-amiaza. Însă alte surse spun că auto­ri­tăţile intenţionau să-l evacueze sâm­bă­tă. Soarta lui Tokés nu este cunoscută. MTI mai relatează că în oraşul Timişoara, din Vestul României, Tokés şi familia sa sunt de câteva zile păziţi de sute de etnici maghiari şi români, care au format un lanţ uman în jurul casei parohiale menit să îl protejeze.


TOKÉS, SUSŢINĂTOR AL CAUZEI DREPTURILOR ETNICILOR MAGHIARI
"Încercau să împiedice evacuarea pastorului, când iadul s-a dezlănţuit şi lanţul uman s-a transformat într-o manifestaţie împotriva regimului ceauşist", MTI citează martori ai evenimentelor. "Poliţia a încercat să înăbuşe demonstraţiile, însă lupte violente s-au dezlănţuit", spune re­por­terul maghiar. "Le-a luat aproapte două ore poliţiştilor să recâştige controlul." Relatarea nu menţionează când au izbucnit violenţele, dar alte surse spun că au fost proteste şi sâmbătă şi duminică (16, 17 dec).

MTI, citând un reporter de la televiziunea din Seghedin spune că "martorii au văzut tineri plini de sânge pe străzile Timişoarei, iar portretele lui Ceauşescu pluteau pe apele canalului Bega. Spun că mulţi protestatari au fost arestaţi".

Nu s-a făcut public numărul arestaţilor. Nu se ştie nici numărul de răniţi. Ceauşescu, care a fost ales în funcţia de lider al Partidului Comunist la 22 martie 1965, este cel mai longeviv conducător din blocul sovie­tic. Acesta şi-a neutralizat practic toţi opozanţii din România. Programul său de industrializare forţată şi eforturile nebune de a achita întreaga da­to­rie externă a României, în valoare de 11 miliarde de dolari, au dus la lipsa per­manentă a bunurilor de larg consum şi la raţionalizarea alimentelor de bază.

Ultima demonstraţie de am­ploa­re a avut loc în noiembrie 1987, la Braşov, al doilea oraş ca mă­ri­me din România, când cel puţin 10.000 de cetăţeni au protestat împotriva re­gi­mu­lui. MTI, citează martorii ve­niţi din România, spunând că poliţia a folosit tunuri de apă împotriva demonstran­ţi­lor din Timişoara. Un cetăţean ceh a spus că a văzut tancuri şi baricade pe străzi. O sursă de la televiziunea din Budapesta spune că cel puţin 10.000 de români au demonstrat duminică în Timişoara, la 60 de kilometri de graniţa cu Ungaria, împotriva re­gi­mu­lui autoritarist al lui Ceauşescu. Ce­t­ăţeni iugoslavi întorşi din Ti­mi­şoa­ra spun că zeci de mii de oameni măr­şă­luiau pe străzi duminică dimineaţa. Povesteau că "întreg oraşul părea că se află în stradă". Iugoslavii spun că la ora 2 după-amiaza când au părăsit oraşul, cordoanele de soldaţi blocaseră marile intersecţii, acestea trebuind să fie ocolite.

Potrivit sursei de la televiziunea maghiară, mulţimea furioasă spărgea vitrinele librăriilor şi arunca în stradă cărţile lui Ceauşescu. O mare parte din mulţimea care îl păzea pe Tokés a mărşăluit duminică prin centrul oraşului strigând "Jos Ceauşescu!" şi alte sloganuri. Poliţia i-a atacat pe pro­testatari în mod repetat iar până la sfârşitul după-amiezii a reuşit să câş­ti­ge controlul asupra mulţimii. Du­mi­ni­ca seara, un ascultător a sunat la ra­di­oul maghiar Danubiusz din Bu­da­pes­ta şi a spus că zeci de mii de oa­meni încă se află pe străzile Ti­mi­şoa­rei. Spune că a primit informaţiile prin telefon. Agenţia de presă ro­mâ­nă, Agerpres, nu a relatat nimic des­pre incidentele de la sfârşitul săptă­mâ­nii.


POLIŢIA ROMÂNĂ OMOARĂ DEMONSTRANŢI

Tot Chicago Sun-Times relata, la 18 decembrie 1989, că în urma ciocniri­lor dintre manifestanţi şi forţele de ordine au fost împuşcaţi oameni.

"Viena. Austria - Poliţia română a deschis focul asupra protestatarilor în timpul revoltei anti-guvenamentale de la sfârşitul săptămânii trecute, cel puţin două persoane fiind ucise inclusiv un copil, potrivit relatărilor unei persoane care se afla în Ti­mi­şoara în timpul evenimentelor. În Germania de Vest, radio Bremen îl ci­tea­ză pe William Totok, etnic german care a emigrat din România în Germania de Vest, spunând că martori i-au relatat că în jur de 300-400 de persoane au fost ucise. Relatarea nu a putut fi confirmată din surse independente.

Mai multe surse au semnalat că duminică (17 dec.) şi astăzi (18 dec.) s-au auzit focuri de armă pe străzile Ti­mi­şoa­rei, al patrulea oraş ca mă­ri­me din România. Cele mai re­cen­te proteste împotriva regimului da­tea­ză de acum doi ani. Astăzi România a închis graniţa cu Iugoslavia, fi­ind permise doar trecerile aprobate ofi­cial, iar tancuri au fost văzute în Ti­mi­şoara şi într-un oraş din apropiere.

Preşedintele Nicolae Ceauşescu s-a aflat într-o vizită oficială în Iran. Acesta şi-a nimicit opoziţia, a respins re­for­me­le implementate în restul Europei de Est şi a impus măsuri economice dure. Românii din exil spun că la Ti­mi­şoara miile de protestatari s-au cioc­nit cu forţele Securităţii. Po­li­ţia a tras focuri de armă şi a folosit tunuri de apă. Presa din România nu men­ţ­i­o­nea­ză tulburările, însă postul de radio din Bucureşti şi-a avertizat du­mi­nică cetăţenii să îşi păstreze calmul, in­di­când faptul că forţele Securităţii se tem că pro­tes­­tele s-ar putea extinde, cum s-a în­tâm­plat în Ger­mania de Est şi Ce­hos­lo­vacia."

×
Subiecte în articol: din presa internaţională