Le Soir din 18 decembrie 1989 semnala o posibilă schimbare de regim la Bucureşti, având în vedere manifestaţiile care izbucniseră în mai multe oraşe din ţară.
"Să fi venit şi rândul României? Fortăreaţa lui Nicolae Ceauşescu, ultimul bastion al stalinismului în Europa împreună cu Albania, va fi şi ea atinsă de vântul de libertate care bate peste Europa de Est? Mai multe mii de persoane au protestat sâmbătă timp de mai multe ore în oraşele Arad şi Timişoara, în care o mare parte din populaţie este de origine maghiară, împotriva regimului lui Nicolae Ceauşescu.
Potrivit mărturiilor de la televiziunile austriacă şi maghiară, manifestanţii au scandat sloganuri ostile liderului român, au ars portrete şi cărţi ale Conducătorului, au dat foc unor maşini, au devastat vitrinele unor magazine. Aceste manifestaţii sunt primele împotriva regimului Nicolae Ceauşescu după noiembrie 1987 când 20.000 de persoane au protestat în oraşul Braşov împotriva lipsei alimentelor. Duminică dimineaţa România a închis frontiera de la Nagylak cu Ungaria."
Şi Roland Prinz scria în cotidianul Chicago Sun-Times, la 18 decembrie 1989, despre ciocniri între manifestanţii de la Timişoara şi forţele de ordine care au ripostat violent şi au trecut şi la arestări.
"Viena, Austria - Potrivit agenţiei de presă maghiare şi altor surse, forţele Securităţii, cu tancuri şi tunuri de apă, s-au confruntat cu miile de demonstranţi anti-guvernamentali după încercarea poliţiei de a deporta un cleric disident.
Se pare că este vorba despre cel mai mare protest anti-guvernamental din ultimii doi ani din România, unde comuniştii şi-au redus la tăcere opozanţii şi au refuzat reformele adoptate în restul Europei de Est. Citând un reporter din Seghedin, agenţia oficială de presă maghiară MTI transmite că ordinul de evacuare pentru pastorul Bisericii Reformate din Timişoara, László Tokés, trebuia să fie îndeplinit duminică după-amiaza. Însă alte surse spun că autorităţile intenţionau să-l evacueze sâmbătă. Soarta lui Tokés nu este cunoscută. MTI mai relatează că în oraşul Timişoara, din Vestul României, Tokés şi familia sa sunt de câteva zile păziţi de sute de etnici maghiari şi români, care au format un lanţ uman în jurul casei parohiale menit să îl protejeze.
TOKÉS, SUSŢINĂTOR AL CAUZEI DREPTURILOR ETNICILOR MAGHIARI
"Încercau să împiedice evacuarea pastorului, când iadul s-a dezlănţuit şi lanţul uman s-a transformat într-o manifestaţie împotriva regimului ceauşist", MTI citează martori ai evenimentelor. "Poliţia a încercat să înăbuşe demonstraţiile, însă lupte violente s-au dezlănţuit", spune reporterul maghiar. "Le-a luat aproapte două ore poliţiştilor să recâştige controlul." Relatarea nu menţionează când au izbucnit violenţele, dar alte surse spun că au fost proteste şi sâmbătă şi duminică (16, 17 dec).
MTI, citând un reporter de la televiziunea din Seghedin spune că "martorii au văzut tineri plini de sânge pe străzile Timişoarei, iar portretele lui Ceauşescu pluteau pe apele canalului Bega. Spun că mulţi protestatari au fost arestaţi".
Nu s-a făcut public numărul arestaţilor. Nu se ştie nici numărul de răniţi. Ceauşescu, care a fost ales în funcţia de lider al Partidului Comunist la 22 martie 1965, este cel mai longeviv conducător din blocul sovietic. Acesta şi-a neutralizat practic toţi opozanţii din România. Programul său de industrializare forţată şi eforturile nebune de a achita întreaga datorie externă a României, în valoare de 11 miliarde de dolari, au dus la lipsa permanentă a bunurilor de larg consum şi la raţionalizarea alimentelor de bază.
Ultima demonstraţie de amploare a avut loc în noiembrie 1987, la Braşov, al doilea oraş ca mărime din România, când cel puţin 10.000 de cetăţeni au protestat împotriva regimului. MTI, citează martorii veniţi din România, spunând că poliţia a folosit tunuri de apă împotriva demonstranţilor din Timişoara. Un cetăţean ceh a spus că a văzut tancuri şi baricade pe străzi. O sursă de la televiziunea din Budapesta spune că cel puţin 10.000 de români au demonstrat duminică în Timişoara, la 60 de kilometri de graniţa cu Ungaria, împotriva regimului autoritarist al lui Ceauşescu. Cetăţeni iugoslavi întorşi din Timişoara spun că zeci de mii de oameni mărşăluiau pe străzi duminică dimineaţa. Povesteau că "întreg oraşul părea că se află în stradă". Iugoslavii spun că la ora 2 după-amiaza când au părăsit oraşul, cordoanele de soldaţi blocaseră marile intersecţii, acestea trebuind să fie ocolite.
Potrivit sursei de la televiziunea maghiară, mulţimea furioasă spărgea vitrinele librăriilor şi arunca în stradă cărţile lui Ceauşescu. O mare parte din mulţimea care îl păzea pe Tokés a mărşăluit duminică prin centrul oraşului strigând "Jos Ceauşescu!" şi alte sloganuri. Poliţia i-a atacat pe protestatari în mod repetat iar până la sfârşitul după-amiezii a reuşit să câştige controlul asupra mulţimii. Duminica seara, un ascultător a sunat la radioul maghiar Danubiusz din Budapesta şi a spus că zeci de mii de oameni încă se află pe străzile Timişoarei. Spune că a primit informaţiile prin telefon. Agenţia de presă română, Agerpres, nu a relatat nimic despre incidentele de la sfârşitul săptămânii.
POLIŢIA ROMÂNĂ OMOARĂ DEMONSTRANŢI
Tot Chicago Sun-Times relata, la 18 decembrie 1989, că în urma ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine au fost împuşcaţi oameni.
"Viena. Austria - Poliţia română a deschis focul asupra protestatarilor în timpul revoltei anti-guvenamentale de la sfârşitul săptămânii trecute, cel puţin două persoane fiind ucise inclusiv un copil, potrivit relatărilor unei persoane care se afla în Timişoara în timpul evenimentelor. În Germania de Vest, radio Bremen îl citează pe William Totok, etnic german care a emigrat din România în Germania de Vest, spunând că martori i-au relatat că în jur de 300-400 de persoane au fost ucise. Relatarea nu a putut fi confirmată din surse independente.
Mai multe surse au semnalat că duminică (17 dec.) şi astăzi (18 dec.) s-au auzit focuri de armă pe străzile Timişoarei, al patrulea oraş ca mărime din România. Cele mai recente proteste împotriva regimului datează de acum doi ani. Astăzi România a închis graniţa cu Iugoslavia, fiind permise doar trecerile aprobate oficial, iar tancuri au fost văzute în Timişoara şi într-un oraş din apropiere.
Preşedintele Nicolae Ceauşescu s-a aflat într-o vizită oficială în Iran. Acesta şi-a nimicit opoziţia, a respins reformele implementate în restul Europei de Est şi a impus măsuri economice dure. Românii din exil spun că la Timişoara miile de protestatari s-au ciocnit cu forţele Securităţii. Poliţia a tras focuri de armă şi a folosit tunuri de apă. Presa din România nu menţionează tulburările, însă postul de radio din Bucureşti şi-a avertizat duminică cetăţenii să îşi păstreze calmul, indicând faptul că forţele Securităţii se tem că protestele s-ar putea extinde, cum s-a întâmplat în Germania de Est şi Cehoslovacia."