x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Din presa exilului: Pe baricadele mascaradei

Din presa exilului: Pe baricadele mascaradei

16 Mar 2009   •   00:00

În 9 martie, când Comisia Dreptu­rilor Omului a Organizaţiei Naţiu­n­i­lor Unite condamna guvernul de la Bucureşti, Ceauşescu şi-a pus şapca, şi-a luat securiştii şi s-a dus să viziteze Centrala nucleară de la Cernavodă.



Înţepenită de ani de zile de "indicaţii" contradictorii, darea ei în funcţiune, periodic amânată, s-ar plasa prin anul 2000. În urmă cu câţiva ani, Ceau­şes­cu ceruse să se facă economii de ci­ment şi metal – deşi este amplasată într-o zonă seismică! – acum a cerut ca echipamentele şi instalaţiile "să fie de cea mai bună calitate şi înaltă fiabilitate"... Aşa stând lucrurile, primul secretar al comitetului judeţean Constanţa, Mihai Marina, şi-a pus cenuşă în cap "subliniind autocritic că în­târ­zierile se datorează şi felului necores­punzător în care a acţionat orga­ni­zaţia judeţeană."

Dar nu s-a întors bine din călătorie, că în Occident a fost dată publicităţii scrisoarea celor şase. În aceeaşi zi, "Scînteia" îl înfăţişa cu chip de adolescent, printre "muncitori", dintre care unii uitaseră să-şi schimbe uniforma... În 14 martie, la ora 7:00 dimi­nea­ţa, Radio Bucureşti transmitea comunicatul Procuraturii generale cu inculparea pentru "spionaj" a lui Mircea Ră­ceanu. La ora 12:00, în aceeaşi zi, "oamenii muncii" îşi exprimau pe calea undelor "indignarea" împotriva "de­ni­grării realizărilor socialismului din România!"... Ceea ce însemna că ma­rele secret transmis puterilor străine avea o legătură cu calittea acestor rea­li­zări...

Indignarea "maselor populare" s-a stins tot atât de brusc cum s-a de­clan­şat şi, de a doua zi, 15 martie, Ceau­şescu s-a grăbit să se arate publicului din Capitală, la Berceni, la Întreprin­derea Vulcani şi la cea de maşini grele, "mari şi reperzentative unităţi industriale", fotografiindu-se împreună cu câţiva miniştri şi ingineri, printre care unii uitaseră să-şi scoată chipiul mili­tar; atelierele păreau cam întu­ne­coa­se. Să fi fost seara, pe furiş?
Lupta (Paris), nr. 119/1989
Arhiva Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Fond Dan Culcer

×
Subiecte în articol: din presa internaţională