x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Diplomaţi şi ziarişti alertează "lumea liberă"

Diplomaţi şi ziarişti alertează "lumea liberă"

18 Mai 2009   •   00:00

Zilnic, apăreau în presa internaţională a vremii ştiri despre Doina Cornea. Cea mai mediatizată disidentă din România beneficia de atenţia ziarelor străine şi prin interme­diul fiicei sale, Ariadna Combes, militantă pentru drepturile omului în România.



De la jumătatea lunii aprilie, disidenta ro­mână Doina Cornea a dispărut de la domici­liul ei din Cluj, potrivit afirmaţiilor unor diplomaţi occidentali aflaţi la post la Bucureşti, informa publicaţia franceză Le Monde.

Doamna Cornea, care, la invitaţia doamnei Danielle Mitterand, a făcut demersuri pentru a pleca în Franţa în luna iunie, era hărţuită de autorităţi încă din noiembrie 1987, când a acordat un interviu televiziunii franceze. La 26 apri­lie anul acesta, unui diplomat occidental i s-a refuzat accesul la domiciliul propriu. Potrivit acestuia, după această dată nu mai există noutăţi despre ea.

Potrivit aceloraşi surse, domnul Corneliu Mănescu, unul din cei şase foşti demnitari comunişti care au scris în martie o scrisoare deschisă denunţând politica lui Nicolae Ceau­şescu, a fost arestat la domiciliu, la Bucureşti, la 1 mai.


AMBASADORUL ROMÂN LA PARIS A FOST CONVOCAT LA QUAI D'ORSAY
Potrivit Le Monde, ambasadorul României în Franţa, domnul Petre Gigea, a fost convocat sâmbătă, 13 mai, de secretarul general de la Quai d'Orsay, François Scheer, care i-a împărtăşit "preocuparea serioasă" a Guvernului francez în ceea ce priveşte soarta câtorva disidenţi Români.
Purtătorul de cuvânt a menţionat că Franţa a cerut insistent României să pună capăt "hăr­ţuirii" disidenţilor şi a calificat drept alarmante ştirile care sosesc din această ţară. Doina Cornea, cea mai cunoscută opozantă română, este su­pu­să unei hărţuiri constante din partea Poliţiei, după ce a acordat un interviu la Antenne 2 în no­iembrie 1987. Fosta profesoară de limba franceză a dispărut la mijlocul lui aprilie de la domiciliul său din Cluj, Transilvania. Fiica sa, care trăieşte în Franţa, a avut o scurtă întâlnire cu domnul Mitterand vineri, 12 mai, la Limoges. "Departe de a se atenua, represiunea asupra celor care au îndrăznit sa-şi exprime dezacordul faţă de poli­ti­ca lui Ceauşescu se agravează", a declarat domnul Scheer, care a precizat că Franţa a intervenit pe lângă autorităţile române pentru ca persoanele care şi-au exprimat dorinţa să fie lăsate să vină în Franţa pentru a primi îngrijirile cerute de starea lor de sănătate.


DIPLOMAŢII OCCIDENTALI S-AU ÎNTÂLNIT CU DOINA CORNEA
Comitetul de susţinere al Doinei Cornea a anunţat marţi, 16 mai, la Paris că diplomaţi occidentali, a căror naţionalitate nu a fost precizată, au putut să se întâlnească cu opozanta română Doina Cornea vineri, 12 mai, la domiciliul acesteia din Cluj (Transilvania). Potrivit publicaţiei franceze Le Monde, Doina Cornea a menţionat cu această ocazie că, de la sfârşitul lui aprilie, dispozitivul de supraveghere al Poliţiei române i-a întărit izolarea şi că a fost din nou "brutalizată şi insultată de poliţişti". Ea a adăugat că cererea de a primi un paşaport i-a fost respinsă. Disidenta română a fost invitată de doamna Mitterand să participe la un coloc­viu asupra drepturilor omului care va avea loc în luna iunie în Franţa.

×
Subiecte în articol: franta din presa internaţională