x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Lecţiile primite de Nadia

Lecţiile primite de Nadia

14 Dec 2009   •   00:00
Lecţiile primite de Nadia
Sursa foto: /Agerpres

Tot la 14 decembrie 1989, în The New York Times, Jeffrey Schmalz scria despre cum decurgea adaptarea gimnastei Nadia Comăneci la stilul de viaţă american.

"Nadia Comăneci se afla în barul gol şi întunecat de la hotelul Great Western, sorbind daiquirí de căpşuni şi uitându-se la reluări cu "Batman" la televizor. S-a înviorat când s-a văzut la ştirile de seară, însă nu se spunea nimic nou: Nadia, distrugătoarea de familii, Nadia, prinţesa răsfăţată.

 "Nu mă aşteptam la asta", spune ea despre primirea în Statele Unite, după fuga din România de acum două săptămâni. "Sunt dezamăgită, foarte dezamăgită." Acum treisprezece ani, Nadia Comăneci câştiga inima Americii, când la vârsta de paisprezece ani obţinea trei medalii olimpice de aur, primind nota maximă, 10, la competiţia olimpică de gimnastică. Spune că se aştepta la această afecţiune când a ajuns în Statele Unite. În schimb, după o revărsare iniţială de sprijin, s-a confruntat cu dispreţul publicului, provocat în special de propriile sale vorbe, primind o lecţie dură despre regulile PR (relaţii publice) în America.


SPUN CĂ SUNT PRIETENI
Într-un interviu de 40 de minute dat astăzi pe marginea unei piscine şi într-o scurtă conversaţie de luni, Nadia şi însoţitorul ei, Constantin Panait, 36 de ani, cel care a ajutat-o să fugă, au retractat o mare parte din declaraţiile date săptămâna trecută, într-o încercare de a restaura bunul nume al gimnastei şi atracţia sa co­mercială. Nadia a fost calificată drept distrugătoare de familii, din cauza relaţiei sale cu Panait, tată a patru copii, cu vârste între 2 şi 6 ani. Săptămâna trecută amândoi făceau aluzii la o relaţie romantică, dar astăzi Comăneci a spus că, deşi cei doi împart în acest hotel o cameră single de 125$ pe noapte, relaţia lor este strict platonică. Săptămâna trecută Nadia a fost întrebată dacă nu o deranjează faptul că Panait are o soţie şi patru copii, ea a răspuns: "Şi ce dacă?". Astăzi spune că din cauză că nu stăpâneşte limba engleză a înţeles greşit întrebarea. A adăugat că regretă calvarul prin care trece Maria, nevasta lui Panait, cei doi fiind căsătoriţi de şapte ani.

Tot săptămâna trecută a spus că nu doreşte să se implice în viaţa sportivă din Statele Unite, spunând: "Vreau să fac alte lucruri". Astăzi spune că vrea să se implice în gimnastica de performaţă de aici, menţionând în mod special un interes cu privire la antrenorat. "Îmi place America", a spus Nadia. "Nu vreau să fac rău Americii. Nu am intenţionat să spun nimic care să dăuneze Americii." Panait, referindu-se la imaginea Nadiei, a spus: "Vom încerca să readucem lucrurile la normal. Vom încerca din răspu­teri să lămurim lucrurile". "Americanii credeau că Nadia este încă fetiţa aceea de 14 ani", a adăugat acesta. "Acum, în schimb, văd o persoană adultă şi au probleme cu asta." Nadia Comăneci pare nemulţumită de viaţa sa aici, care trebuia să întruchipeze regăsirea libertăţii, dovedindu-se însă a fi una de izolare - la hotel este înregistrată sub numele de Sweeney - fiind nevoită să se furişeze pentru a evita reporterii.

Întrebată dacă este furioasă, a răspuns: "Nefericită da, dar nu furioasă".
Nadia vorbea din când în când în engleză, dar cea mai mare parte a timpului în limba română, Panait făcând traducerea. A spus că nu mai vrea să facă greşeli din cauza problemelor pe care le are cu limba engleză. Gimnasta a evitat subiectele politice, vorbind foarte puţin despre viaţa ei din România, despre care spune că în ultimii ani a fost treptat îngrădită. A explicat că se gândea la fugă de ceva timp, iar motivul fugii sale nu a fost Panait, el fiind doar un mijlocitor care a propus ideea la timpul potrivit.
"Eram pregătită să fug, dacă aveam pe cineva care să mă ajute", a spus ea.


SPUNE CĂ NU ARE PRO­BLEME CU BĂUTURA
Respingând zvonurile potrivit cărora acasă, în Bucureşti, bea foarte mult, Nadia Comăneci face o glumă în timpul interviului: "Este o minciună. În România nu se găseşte suficient alcool pentru a bea peste măsură".

Panait, care a emigrat din România acum un deceniu, s-a întors în vizită de trei ori, cunoscând-o pe Nadia la o petrecere, acum doi ani. S-a întors şi luna trecută, hotărât să o ajute să fugă şi i-a propus ideea cu câteva zile înainte de momentul fugii. A condus-o cu maşina până la 20 km de graniţă, după care ea a luat-o pe jos până în Ungaria.

Comăneci a plecat fără nici un ban, iar împreună cu Panait au trăit din exclusivităţile ei pentru ziare britanice şi pentru emisiunea "Inside Edition" de la televiziunea americană. "Spune că acum negociază drepturile pentru un film. A refuzat să dezvăluie dacă poartă discuţii cu privire la promovarea unor produse, dar şi-a exprimat îngrijorarea faţă de comentariile făcute de agenţiile de publicitate, potrivit cărora imaginea ei, şi deci puterea ei de a vinde, a fost alterată de relaţia sa cu Panait.  

Comăneci spune că vrea să rămână în Statele Unite. "Îmi place America", spune ea. "America nu are de-a face cu reporterii. Reporterii sunt cei care spun toate aceste lucruri despre mine." Dar nu este sigură dacă va rămâne în Florida. "Nu ştiu", spune ea. "Presa din Florida a spus nişte lucruri îngrozitoare."

Între timp, doamna Panait a în­ceput propriul război de PR, vânzându-şi povestea ziarelor britanice şi angajând consilieri. Doamna Panait, care locuieşte la 10 minute de hotelul unde soţul său este cazat împreună cu Nadia Comăneci, spune că a vorbit cu el de trei ori la telefon, dar încă nu s-au întâlnit faţă în faţă de când acesta s-a întros în Statele Unite. A făcut apel la soţul său să se întoarcă acasă şi spune că mai are numai 20 de dolari.


"FĂRĂ RELAŢII INTIME"
Domnul Panait, despre relaţia sa cu domnişoara Comăneci: "Suntem prieteni, prieteni buni. Dar până când ne căsătorim - dacă ne căsătorim - nu vor exista relaţii intime între noi. Asta a fost cererea Nadiei. Avem o cameră, dar locuim ca prieteni. Pot să o ţin de mână. Pot să o sărut pe obraz. Dar asta nu este o relaţie serioasă. Nu are pe nimeni. Eu o ajut".

Apoi, întrebat dacă intenţionează să se întoarcă la soţie şi copii, domnul Panait spune: "Nu ştiu. Nu ştiu". Domnişoara Comăneci spune că a luat legătura printr-un intermediar cu Federaţia Statelor Unite de Gimnastică cu privire la o posibilă implicare în gimnastica de aici. Însă purtătorul de cuvânt al instituţiei, Patti Auer, spune că până acum a fost vorba despre expedierea corespondenţei domnişoarei Comăneci, nu despre implicarea sa în viaţa sportivă".

×
Subiecte în articol: din presa internaţională