Revenirea administratiei romanesti in Transilvania de Nord nu a insemnat finalul recunoasterii internationale a apartenentei acestui teritoriu la Romania. Si dupa 9 martie 1945 au mai existat tentative de rupere a teritoriului Transilvaniei. Cazul cel mai cunoscut este al Maramuresului, care s-a dorit a fi integrat Ucrainei Subcarpatice.
Tensiuni la granita nord-vestica
Revenirea administratiei romanesti in Transilvania de Nord nu a insemnat finalul recunoasterii internationale a apartenentei acestui teritoriu la Romania. Si dupa 9 martie 1945 au mai existat tentative de rupere a teritoriului Transilvaniei. Cazul cel mai cunoscut este al Maramuresului, care s-a dorit a fi integrat Ucrainei Subcarpatice. 9 martie 1945 nu a insemnat sfarsitul problemelor Romaniei relative la frontierele sale. Unele state vecine au continuat sa deruleze o activitate diplomatica intensa, pentru a obtine macar o parte din teritoriul romanesc. Conferinta de Pace (iulie 1946 - februarie 1947) urma sa stabileasca granitele definitive in Europa. Cele mai multe revendicari au venit din partea Ungariei. Dar, s-au inregistrat incidente si in Maramures si in Banat. INTERESE POLITICE. Jocurile politice si diplomatice in privinta Transilvaniei au continuat pana la semnarea Tratatelor de Pace, in anul 1947. Din "inamic" Uniunea Sovietica s-a transformat in "aparatorul" Romaniei, mai exact al guvernului Petru Groza. In cadrul tuturor conferintelor desfasurate pe parcursul Conferintei de Pace, reprezentantii URSS au sustinut solicitarile Romaniei privind frontiera de nord-vest. Pe de alta parte, in Ungaria, in urma alegerilor generale din noiembrie 1945, Partidul Comunist a obtinut numai 17% din voturi, la guvernare venind Partidul Micilor Agrarieni. Pentru SUA si Marea Britanie, Ungaria reprezenta un stat democratic, care trebuia sustinut pentru a "lupta" contra influentei sovietice. Pentru aceasta, ele au decis sa sprijine revendicarile Ungariei in privinta Transilvaniei.Citește pe Antena3.ro
REVOLTA
|
Dupa 6 martie 1945 au fost incidente si in Banat. Aici, sarbii au organizat, in toamna anului 1945, manifestatii pentru a cere alipirea teritoriului banatean la Iugoslavia. "Revolta" era sprijinita de oficialii statului vecin; comisarul general al Belgradului este prezent la manifestatia desfasurata la Timisoara. Sarbii de aici cereau sa nu mai fie inrolati in armata romana, ci in armata lui Tito, si nu mai platisera impozitele catre statul roman. Primul-ministru Petru Groza se deplaseaza la Timisoara pentru a vedea situatia la fata locului. Concluzia la care ajunge este ca solutia pentru rezolvarea crizei consta in aplicarea unei solutii similare celei a Ardealului de Nord. Era nevoie de asentimentul populatiei sarbesti pentru ca Banatul sa ramana in granitele statului roman. Dar, in acelasi timp el, se deplaseaza la Belgrad, unde are o intrevedere cu Tito. Cei doi transeaza problema granitei comune, care va ramane nemiscata. Documentele asupra intrevederii Tito-Groza nu ne stau inca la dispozitie.
|
MARAMURES
|
La 4 februarie 1945, reprezentantii unei asa-numite "rade populare" au proclamat unirea Maramuresului cu Ucraina subcarpatica. Rada populara, care reunea minoritari ucraineni din Romania, a avut acordul liderului ucrainean de
atunci, Nikita Hrusciov, pentru actiunea pe care au intreprins-o. Populatia romaneasca, majoritara (conform datelor sovietice, reprezenta 74% din populatie), nu a fost consultata si s-a opus ferm acestui act. Organizatia ucrainenilor l-a impiedicat pe trimisul CC al PCR, Nicolae Goldberger, sa instaleze administratia romaneasca in Maramures. Demersurile acestuia s-au soldat cu un esec. In aceasta situatie, PCR l-a trimis in teritoriu pe Vasile Luca, membru al Biroului Politic. Acesta, printr-o politica abila (a numit un ucrainean ca secretar al organizatiei de partid), a reusit in cele din urma sa instaleze aici administratia romaneasca.
|
CITITI MAINE EPISODUL 116
|
Teama de comunism in satele ardelene. PCR s-a preocupat constant de cresterea numarului membrilor sai in Transilvania de Nord. Cu toate acestea, in mai 1945, partidul era "slab numericeste". In paralel, comunistii romani au sprijinit Frontul Plugarilor si Madosz-ul. La sate, recunosteau liderii PCR, exista teama de comunism. Comunistii preiau puterea locala. Dupa intrarea in legalitate a PCdR, acesta a folosit un intreg arsenal de metode pentru a raspandi ideile staliniste. O atentie aparte a acordat penetrarii in orasele si comunele din Romania.
|