x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Englezii i-au citit lui Hitler în stele

Englezii i-au citit lui Hitler în stele

05 Mar 2008   •   00:00

Spionii britanici s-au dedat la practici oculte, pentru a afla care sunt planurile lui Hitler. Ei au studiat horoscopul personal al dictatorului nazist.

Spionii britanici s-au dedat la practici oculte, pentru a afla care sunt planurile lui Hitler. Ei au studiat horoscopul personal al dictatorului nazist.

Recenta dezvăluire aparţine Arhivelor Naţionale britanice, citate de BBC online, care au scos de la naftalină toată tărăşenia cu ghicitul în stele, din acea vreme. Un personaj controversat, Ludwig von Wohl, ungur de origine, a convins serviciile MI5 că el este în stare să reproducă întocmai previziunile pe care i le făcuse lui Hitler astrologul lui personal, elveţianul Karl Ernst Krafft. Von Wohl, care îşi mai spunea şi De Wohl, reuşise să le bage în cap britanicilor, care fuseseră avetizaţi că ungurul este un şarlatan, că, dacă Londra va şti ce sfaturi primise Hitler de la astrologul său, ar putea anticipa manevrele dictatorului.

ANGAJAT. Pe de-o parte, Von Wohl fusese demascat în cercurile militare britanice că nu aparţinea nobilimii ungare, aşa cum pretinsese, iar pe de alta, aceleaşi cercuri îl apreciau pentru isteţimea lui şi pentru felul în care reuşea să detecteze modul de gândire al liderilor nazişti. Serviciile secrete britanice se gândeau că el putea să le furnizeze informaţii preţioase “clienţii” lor. SOE – organizaţia de sabotaj din timpul războiului – l-a angajat pe Von Wohl la secţiunea de propagandă, dându-i rangul de căpitan şi o uniformă militară. În 1940, SOE îl trimisese deja pe Von Wohl la americani, ca să-i convingă că Hitler putea fi învins. Misiunea lui a fost un succes, aducându-i pe americani, un an mai târziu, alături de britanici, împotriva lui Hitler.

SEMNE DIN CERURI. Reîntors la Londra, Von Wohl le-a propus serviciilor secrete britanice să studieze sfaturile pe care i le dăduse astrologul elveţian dictatorului nazist şi pe care el pretindea că le reprodusese întocmai. Von Wohl reuşise să îmbrobodească atunci chiar şi unele personalităţi ale armatei britanice, ca, de pildă, pe amiralul John Godfrey, directorul spionajului naval în acea vreme, care se entuziasmase de aşa-zisele dezvăluiri astrologice făcute de şarlatanul ungur. Serviciile MI6 şi MI5 şi-au păstrat, totuşi, scepticismul, fiind înspăimântate de credibilitatea de care se putea bucura şarlatanul. Mai târziu, într-un raport secret, un ofiţer MI5 trăgea concluzia: “Nici una dintre predicţiile lui Von Wohl nu s-a adeverit, cu excepţia aceleia că Italia avea să intre în război”, pe care o făcuse când acest lucru  “devenise evident pentru oricare fraier, fără cunoştinţe în probleme internaţionale”. Apoi, istoricii au povestit că Hitler nici măcar nu se sinchisea de predicţiile pe care i le făceau astrologii...

×
Subiecte în articol: istoria comunismului hitler wohl von wohl