Putinele lucruri pe care le mai stim astazi despre ilegalisti le aflam conexand fragmente din documentele de arhiva. Unii au fost anchetati fie la Moscova, fie in tara, dupa ce partidele comuniste ajunsesera la putere in tarile din Europa de Est.
Nici unul dintre ei nu avea o viata proprie Membrii partidelor comuniste din perioada interbelica au vorbit putin despre propria "tinerete revolutionara". Putinii care au facut-o au lasat marturii tulburatoare, fie ca au ajuns sa-si renege idealurile, fie ca au ajuns demnitari comunisti. Despre viata in ilegalitate, despre sperantele inselate, despre asteptarile confirmate. Putinele lucruri pe care le mai stim astazi despre ilegalisti le aflam conexand fragmente din documentele de arhiva. Unii au fost anchetati fie la Moscova, fie in tara, dupa ce partidele comuniste ajunsesera la putere in tarile din Europa de Est. Cu aceasta ocazie au scris ample autobiografii din care razbat aspecte legate de viata cotidiana a unui comunist din anii de ilegalitate. Mai rare sunt volumele de memorii care sa aiba ca autori persoane atrase de comunism inca din perioada interbelica. De jurnale zilnice, in conditiile existentei secrete pe care trebuia sa o aiba un astfel de om, nici nu poate fi vorba. Totusi exista cateva cazuri cand vechi militanti pe altarul "religiei rosii" au gasit timpul si dorinta de a reflecta in scris la "tineretea revolutionara". Ideologia comunista a fost una internationalista. De aceea, existentele unui comunist german, polonez, maghiar sau roman seamana foarte mult intre ele. VICTOR SERGE. Reprezinta cazul unui comunist care, sub presiunea evidentelor, a ajuns sa-si renege convingerile politice de tinerete. A semnat unul dintre volumele trilogiei "Spre alta flacara", initiata de scriitorul roman Panait Istrati. Cei doi s-au cunoscut in timpul vizitei pe care autorul "Chirei Chiralina" a facut-o in URSS. Trilogia, in care alaturi de cei doi a mai semnat un volum si Boris Souvarin, un alt dezamagit, a fost prima lucrare aparuta in Occident care a dezvaluit adevarata fata a regimului sovietic.Citește pe Antena3.ro
"AFACEREA RUSAKOV"
|
Victor Serge a ajuns sa fie dezamagit de aplicarea in practica a idealurilor comuniste. Evenimentul care i-a cauzat dezamagirea a fost implicarea socrului sau, batranul comunist Rusakov, intr-o inscenare judiciara. La baza acesteia stateau motive meschine - o activista de partid ochise locuinta lui Rusakov, pe care o voia pentru sine. Serge a inteles atunci ca nici macar anii multi de stagiu in miscarea comunista, pe care ii avea socrul sau, nu il puteau proteja de abuzurile birocratiei comuniste. La aceeasi concluzie a ajuns si scriitorul roman Panait Istrati, care, impresionat de nedreptatea facuta batranului comunist, a incercat sa-l ajute. Intamplarea ca atare a descris-o in cartea sa "Spovedania unui invins". Intr-un articol din revista moscovita Kontinent, Boris Suvarin, unul dintre secretarii Internationalei a III-a, prieten si el cu Istrati, scrie la randu-i despre dezamagirea resimtita de scriitorul roman, la originea careia a stat aceeasi drama a familiei Rusakov: "Istrati a alergat in stanga si in dreapta ca sa salveze familia prietenilor sai de la pericolul ingrozitor. A inteles, in sfarsit, ca nu asista la o intamplare locala sau episodica, ci ca acesta este modelul lumii in care isi spune cuvantul un aparat birocratic greoi si fara crutare, dispus sa zdrobeasca oameni complet nevinovati".
|
VA RECOMANDAM SPRE LECTURA
|
Radu Ioanid, "Rascumpararea evreilor. Istoria acordurilor secrete dintre Romania si Israel",
Editura Polirom, 2005.
Nascut in Bucuresti, orasul unde
si-a inceput si studiile, continuate in Franta, Radu Ioanid este actualmente directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internationale, Centrul de Studii Avansate asupra Holocaustului din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. Reputatul cercetator aduce in atentia publicului romanesc o lucrare senzationala, cu un subiect controversat: evreii ca "marfa" de schimb intre Romania comunista si Israel. Dupa cum marturiseste autorul, cartea sta sub semnul cuvintelor memorabile ale tatalui sau - Virgil Ioanid - , cel care era convins ca "regimul comunist a reusit acolo unde legionarii si Antonescu au esuat - in a crea o Romanie fara evrei". Unul dintre martorii vanzarii de catre Ceausescu a evreilor catre tara lor de origine, Ion Mihai Pacepa - fostul adjunct al Departamentului Informatiilor Externe din cadrul Securitatii - , semneaza postfata cartii. Cititorii vor descoperi in lucrare "adevaruri istorice delicate", "adevaruri ascunse si dureroase", care privesc viata comunitatii evreiesti din tara noastra in deceniile cinci, sase, sapte ale secolului trecut, pretul platit de aceasta pentru salvarea membrilor ei.
|
SAPTAMANA VIITOARE EPISODUL 60
|
"Bastilia" Romaniei. Inca de la infiintarea PCdR, comunistii romani au fost prezentati ca niste "scursuri" ale societatii. De multe ori au fost arestati in urma unor procese sumare. Cea mai celebra inchisoare unde au fost detinuti comunistii a fost Doftana. Inchisoarea lui Dej, Ceausescu, dar si a legionarilor. Penitenciarul de la Doftana ar fi ramas probabil o temnita anonima daca nu ar fi "gazduit" crema politicii romanesti de dupa 1944. Comunistii insa au ascuns ca la Doftana au fost detinuti si legionari.
|