Alexandru Blaj avea 39 de ani în 1989 şi era director al Minei Lupeni. În martie a primit ultima vizită de lucru a soţilor Ceauşescu. În 1989, un miner de la Mina Lupeni câştiga 3.500 de lei.
"Din scurt. Toată vizita şi organizarea s-au făcut din scurt. Doar două zile am avut să punem totul la punct. La vizitele de acest fel veneau un fel de «antemergători», cu tot felul de misiuni: curăţat grădini, vopsit garduri, aranjat curţi proprietăţi private pe unde treceau cei doi.
În noaptea dinaintea sosirii Ceauşeştilor, m-am trezit cu Ion Dincă (n.r. – prim-viceprim-ministru) la uşă. Dincă răspundea şi de minerit. Venise cu o zi înainte să supravegheze totul, dar a apărut pe la 2:00 noaptea la mine cu ţuica în nas. Aghiotantul era disperat să-l urce în maşină şi să plece. Dincă a ţinut să-mi spună că a venit să-mi zică doar atât: «Din toată vizita asta o să iasă un căcat».
A doua zi au venit tovarăşii cu elicopterul şi au aterizat pe stadionul din Lupeni. La coborâre, nu tu «Trăiască Ceauşescu», nici urale – nimic. «Ce se întâmplă aicea?», m-a întrebat Elena Ceauşescu. Am luat cuvântul, iar Elena tot ţipa la Ceauşescu: «Tu nu vezi că te minte? Taci, mă, nu mai minţi!», se răstea la mine. Era rea-rea şi încruntată. «Ce-i cu porcăriile astea? Unde-i Dincă?». Dincă era undeva, printre oameni. A zis – «Aici!», dar n-a venit la ea să vadă ce vrea.
După ce le-am prezentat realizarea angajamentului «cât mai mult cărbune pentru patrie», trebuia să se schimbe în mineri. Ea a refuzat să intre în mină, că se deranja. La vizitele astea, avea după ea coafeze, un întreg alai care se îngrijeau de ei. El s-a schimbat şi arăta de parcă avea haine de furat pe el. Cizmele, ciorapii, toate hainele, paharele, mâncarea – toate erau verificate de securiştii din gardă. În birourile în care s-a schimbat tovarăşul, după ce inspectau securiştii, nu mai avea voie să intre nimeni. Ţin minte că unul dintre securiştii care îl însoţeau pe Ceauşescu era gras tare. Şi mereu trebuia să stăm, în noaptea de dinainte, să-i facem din două uniforme de miner una.
Ceauşescu intra cam 50 de metri în mină, cu televiziunea după el, şi gata. Trebuia să pregătim oamenii, dacă se întâlnea cineva cu el înăuntru, întuneric fiind, să nu-i zică «Bună ziua», ci «Noroc bun!». La intrare, dialoga cu câţiva şefi de brigadă şi gata. La fiecare vizită era o dispută între «antemergători» şi cei de la mină, cine semnează pentru protecţia tovarăşului în mină. «Antemergătorii» se codeau şi am semnat eu. Cifrele de plan pe care le prezentam erau astronomice, nici hârtia nu le suporta. De asta se ocupau tot «antemergătorii», îmi spuneau ce cifre voia Ceauşescu să citească şi eu mă conformam. De obicei, scoteam în mod real 7.000 de tone de cărbune pe zi, iar cererea tovarăşului era cam de 11.000 de tone. Era un directoraş care făcea calcule de necombătut. Ne zicea: «Zi cât vrei să fie cifra din dreapta jos!».
Atunci, în sala de şedinţe, a urmat beşteleala de rigoare. S-au aşezat şi au uitat microfonul deschis. Numai gura ei se auzea: «Nu vezi că vorbesc numai aiurea? Spun chestii să scape de tine». El era paşnic, o tot liniştea.
Pe stadion la Petroşani erau oamenii pregătiţi cu pancarte, o întreagă scenografie. Ei stăteau la tribuna oficială, noi – în flancul doi şi trei, ca actori. Ceauşescu a luat cuvântul, dar la scurt timp a început lumea să plece. Şeful Cancelariei lui Ceauşescu, unul Curticeanu, parcă, s-a aplecat să vadă ce se întâmplă. Oamenii de pe stadion au început să rupă din tablouri şi lozinci. Elena ţipa la Ceauşescu: «Scurteaz-o! Scurteaz-o!». Au trimis unul printre oameni, să vadă ce se întâmplă. Pe stadion se făcuse haos, aşa că, la scurt timp, au plecat. S-au dus la elicopterul din spatele stadionului şi duşi au fost. «Lasă, că stam noi de vorbă!», a şuierat Elena, şi atunci m-au trecut răcorile. Deja mă întrebam ce mi se va întâmpla şi ce o să fac. Nici n-a mai fost vorba de îmbrăţişările şi promisiunile de la scara elicopterului. După această vizită am fost apostrofat, certat la nivelul judeţului. Cârteala asta cred că a fost prima manifestare ostilă făţişă. Să nu le iasă aşa cum voiau. Episodul a fost comentat şi la «Europa Liberă». Nouă ne era frică să povestim cuiva. Mă gândesc la vizita nocturnă a lui Dincă şi mă gândesc că ştia el ceva, era suficient de informat când a zis că o să iasă urât."
Citește pe Antena3.ro