x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul omului simplu Spaima de şaibă

Spaima de şaibă

21 Iul 2009   •   00:00

"1989 a fost cel mai bun an al vieţii mele de până atunci. Practic, toată viaţa mea părea să fie concentrată pe examenul de admitere în liceu, pe dorinţa de a intra la Liceul «Dragoş Vodă», la mate-fizică. Era cea mai bună clasă din oraş, aspiraţia oricărui elev (sau a părinţilor acestuia) care vroia să ajungă undeva în viaţă.

«Dacă nu înveţi, vei ajunge la şaibă» îmi repetau, la nesfârşit, părinţii în perioada gimnaziului, astfel încât ŞAIBA ajunsese pentru mine o adevărată sperietoare, iar singura soluţie pentru a o evita era intrarea la mate-fizică.

Pe măsură ce se apropia ziua primului examen, emoţiile creşteau vertiginos şi pregătirea se intensifica.
La 2 iulie 1989 a avut loc primul examen, cel la Limba şi literatura română. Toată lumea se aştepta să vină ceva din Eminescu. Era normal, era «Anul Eminescu», la Bacalaureat, cu o săptamâna înainte, se dăduse ceva din Eminescu, sigur trebuia să vină ceva din Eminescu.

Când colo, surpriză de proporţii! A venit «La Vulturi!» de Gala Galaction, mai precis - caracterizarea personajelor din nuvelă, Agripina şi Moş Dănilă. Trebuia să uiţi de urgenţă de Eminescu şi să te gândeşti asiduu la Agripina.

La 4 iulie 1989 a avut loc examenul de matematică, unde emoţiile parcă au fost mai puţine. Pentru cine a învăţat mult, nu au fost subiecte prea dificile, doar o singură problemă, în care se aplica «teorema catenei», s-a dovedit extrem de dificilă.

La 8 iulie 1989 s-au afişat rezultatele. Îmi amintesc mereu sentimentul de bucurie pe care l-am trăit
atunci, îmi amintesc oamenii cu care am vorbit şi au luat parte la bucuria mea, îmi amintesc toate locurile în care am fost în ziua aceea. Uneori refac traseul zilei aceleia, când vreau să simt din nou parfumul ei.

Astăzi, ŞAIBA nu pare să mai sperie pe nimeni. Intelectualul studios pare să fi ieşit din cărţi, atunci când vine vorba de modelul de succes. Mai multe şanse par să aibă «băieţii deştepţi» care se descurcă prin viaţă fără să aibă neapărat prea multă şcoală. Modelele de succes oferite tinerilor sunt Gigi Becali şi Monica Columbeanu (Becali - pentru băieţi, Columbeanu - pentru fete).
... Şi totuşi... Iulie 1989 a fost cel mai bun an al vieţii mele de până atunci!"
Vasile-Marius Mureşan, Sighetu Marmaţiei

×