x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 11 iulie 1989

11 iulie 1989

de Alexandra Zotta    |    11 Iul 2009   •   00:00

Ceauşescu a primit vizita redactorului-şef al ziarului spaniol ABC şi s-a întâlnit cu delegaţia Uniunii Interparlamentare Arabe. Filmul românesc, premiat în Portugalia. La Abrud s-a dat în folosinţă al 1.000-lea apartament nou. Revista Sănătatea a recomandat moda la copii.



Unic în lume
După întâlnirea de sâmbătă cu Nicolae Giosan, Delegaţia Uniunii Interparlamentare Arabe, condusă de Abdelrahman Bouraoui s-a întâlnit cu Nicolae Ceau­şescu. În discursul său, Abdelrahman Bouraoui l-a feli­citat pentru modul de abordare a problemei dezarmării şi pentru lichidarea rapidă a datoriei externe.

"Vă putem spune că experienţa dumneavoastră, unică în lume, privind lichidarea datoriei externe reprezintă un exemplu demn de urmat pentru toate ţările lumii, în special pentru ţările în curs de dezvoltare, ţări care zac sub povara datoriilor externe şi a căror dezvoltare este ameninţată, sau chiar dată înapoi de aceste datorii, iar suveranitatea şi independenţa lor sunt puse în pericol."

"Curtoazia" gazdei a depăşit li­mitele. Ceauşescu a preluat laudele, autoelogiindu-se: "Producţia industrială a României a crescut de 135 de ori, producţia agricolă - de 10 ori, iar venitul naţional - de 10 ori".

Interviu pentru ABC
Nicolae Ceauşescu a primit marţi vi­zita ziaristului spa­niol Joan Iba­nez, redactor-şef al ziarului spaniol "ABC". To­varăşul a acordat un ge­neros interviu, care avea să apa­ră, în zilele următoare, şi în presa oficială din România.

Abrudul Nou - apartamentul 1.000
La Abrud s-a mai terminat un bloc de locuinţe şi s-a dat în folosinţă apartamentul cu numărul 1.000.

Construcţiile au început în aceas­tă zonă a Apusenilor o dată cu punerea în funcţiune a Combinatului Minier al Cuprului de la Roşia Puinei şi a filaturii de bumbac din localitate. Pe lângă cele 1.000 de apartamente care alcătuiesc cartierul "Abrudul Nou", au mai fost date în folosinţă un local de poştă, spaţii comerciale şi pentru prestări de servicii.

"Concursul Prietenia"
În apropiere de Iaşi, pe baza nautică "Dorobanţi" s-a desfăşurat competiţia internaţională de canotaj academic pentru junioare "Concursul Prietenia". Au participat peste 170 de canotoare din Bulgaria, Cehoslovacia, RPD Coreeană, Cuba, RD Germană, Polonia, URSS şi România. Proba de schif simplu s-a încheiat cu victoria româncei Nadia Lung, urmată de Christine Erle (RD Germană) şi de sovietica Elena Hodatovici.

Moda de vară în "Sănătatea"
Şi revista "Sănătatea" a abordat "subiecte de vacanţă". Printre care sfaturi pentru confecţionarea îm­brăcămintei pentru copii. Deşi vesti­mentaţia celor mici este o imitaţie, la scară mai mică, a hainelor adul­ţilor, trebuie să se ţină seama de principala ocupaţie a copiilor - joaca, sfătuiesc redactorii. Tinerele mame trebuie să utilizeze materiale naturale, rezistente la purtat, care nu se şifonează şi nu se agaţă uşor. Să evite culorile deschise şi să întrebuinţeze mai degrabă combinaţii ingenioase de uniuri cu imprimeuri de diferite materiale şi culori, care dau ţinutei un aspect vesel, potrivit vârstei. În final, mă­micile sunt grav atenţionate: "Să nu uităm că prin vestimentaţie contribuim la educarea gustului este­tic al copiilor noştri de a fi frumos şi adecvat îmbrăcaţi".

Plus de surori voluntare
A absolvit o nouă promoţie de surori voluntare de Cruce Roşie. Astfel că numărul surorilor voluntare de pe întreg teritoriul ţării ajunsese să depăşească 70.000. "Ele sunt aşteptate să se integreze echipelor de sprijin organizate pe lângă dispensarele-policlinici şi dispensarele teritoriale, cu scopul prevenirii îmbolnăvirilor în familiile cu mulţi copii, supravegherii sugarilor şi copiilor mici la domiciliu urmând indicaţiile cadrelor sanitare şi îndemnând tinerele mame să se prezinte la medic la primele semne de boală ale copilului."

×