Echipa României s-a clasat pe locul 2 (din 50 de ţări) la Olimpiada internaţională de matematică. Două fiole Diprophos au fost trimise de Ministerul Sănătăţii unui bolnav petent. Licenţiaţii îşi pregăteau plecarea în "câmpul muncii".
OLIMPICI LA MATEMATICĂ
La cea de-a 30-a ediţie a Olimpiadei internaţionale de matematică care a avut loc în RF Germania, echipa României s-a clasat pe locul 2 între 50 de ţări. Liceenii s-au întors în ţară cu două premii I şi patru premii II. Andrei Moroianu şi Theodor Bănică de la Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din Bucureşti au fost distinşi cu premiul I. Pe locul doi s-au clasat bucureştenii Alexandru Dan Ionescu, Andrei Banu Rădulescu şi Florian Belgan şi băimăreanul Adrian Barbu.
PRIMIRI LA CEAUŞESCU
Din 15 iulie, soţii Ceauşescu erau la Neptun însoţiţi de cei mai importanţi demnitari. La aniversarea a 24 de ani de la Congresul al IX-lea al PCR - scriu ziarele -, Nicolae şi Elena Ceauşescu au primit vizita delegaţiei organizaţiei judeţene de partid Constanţa. Ceauşescu s-a mai întâlnit cu o delegaţie parlamentară braziliană şi cu redactorul-şef al ziarului irakian Al-Irak.
În vremea aceasta, oamenii muncii de pe ogoare au continuat raportarea succeselor. În judeţul Brăila, 16 CAP-uri au declarat o recoltă de peste 9.000 kg de grâu la hectar!
FRUNTAŞ, "MUNCIPIUL" BUCUREŞTI
Adunări festive au fost în centralele şi întreprinderile distinse cu titlul de "Erou al Muncii Socialiste" pe anul trecut. Ca să-i mobilizeze şi pe alţii, li se înmânase şi ordinul "Steagul roşu". "Cadrele de conducere" şi fruntaşii semnau şi state speciale de plată cu "prime" (dar despre acestea nu scria la ziar). Majoritatea premiaţilor erau în Bucureşti. ICECHIM, "Griviţa roşie", Centrala de Utilaje şi Piese de Schimb pentru Industria Chimică şi Petrochimică, Centrala Antrepriză generală de Construcţii Industriale, Întreprinderea de Maşini Grele, Întreprinderea Metalelor Rare, Întreprinderea de Comerţ Exterior "Dunărea", Întreprinderea de Turism, Hoteluri şi Restaurante - au fost campionii şi campioanele de sezon ale "întrecerii socialiste".
DOUĂ FIOLE EXPEDIATE PRIN MINISTER
Printre atâtea raportări de producţii record, creaţii ştiinţifice şi economii de energie electrică şi materii prime, nu-şi găseau loc "mărunte supărări" precum lipsa de vată igienică şi a medicamentelor de import din farmacii. "Două rezolvări favorabile din partea Ministerului Sănătăţii, scria revista Flacăra la rubrica Sugestii, propuneri, soluţii. Maricicăi Vulpe din comuna Salcea, judeţul Suceava, Farmacia 5 Salcea îi pune la dispoziţie două fiole Diprophos, contra cost şi în baza prescripţiei medicale. Teodora Popa, din Iaşi, poate ridica de la Farmacia 43, contra cost, produsul Ketitofen".
La cine-or mai fi apelat bolnavele Maricica şi Stela după epuizarea "rezolvărilor favorabile" de la minister?!
VARA BOBOCILOR
În vreme ce candidaţii la admiterea în învăţământul superior aşteptau cu înfrigurare afişarea rezultatelor, ultima promoţie de absolvenţi se pregătea de "câmpul muncii". Tinerii profesori intrau în pâine la 1 septembrie, ceilalţi îşi făceau însă formele de încadrare la 1 august, aşa cum scria pe hârtia de repartiţie dată de minister. Oraşele mari erau pentru toţi "închise", listele de repartiţie coborând de la aşezările sub două sute de mii de locuitori către comunele Moldovei şi Apusenilor.
APOSTOLAT LA ŢARĂ
Profesorii şi doctorii îşi începeau astfel stagiatura sub formă de "domiciliu obligatoriu" pentru cel puţin trei ani. O consolare era posibilitatea "navetei". Unii însă n-aveau nici măcar satisfacţia repartiţiei unei garsoniere într-un bloc al specialiştilor, nou construit în centrul comunei. Fie el - în absenţa canalizării - chiar cu toaleta în curte.
Mergeau astfel cu câteva zile înainte de prezentarea la post să-şi caute "gazdă" la vreun sătean gospodar. Căci în România lui '89 nici zece la sută din casele ţărăneşti nu aveau baie şi toaletă în interior. Chiar şi peste zece ani, România a rămas în statisticile europene singura ţară unde "funcţionau" gospodării ţărăneşti fără wc-uri proprii.
MONDENITĂŢI CU ŢOPESCU
Retragerea tenismanului Björn Borg cu cântăreaţa Loredana Berte la Monte Carlo a fost tema lui Cristian Ţopescu la rubrica sa "Civilizaţia sportului" din revista Flacăra.
"L-a prezentat ca pe un trofeu proaspăt câştigat, «descrie» popularul comentator sportiv. «Doamna Rock-ului» purta un costum de piele neagră, pentru că îi place să arate cât mai brutal sau chiar ordinar. Björn Borg (32 de ani) cu noua sa freză, stătea cuminte ca un paj, o jumătate de pas în spatele cântăreţei Loredana Berte (38 ani), atrăgând fotografii şi blitz-uri pe care niciodată nu le atrăsese Loredana datorită corzilor ei vocale.
În schimb, fostul super-star al tenisului găsea în locuinţa ei din Milano, la orice oră, o servire impecabilă, făcută de o fată în casă din Filipine, un pat în forma unui pantof de sport (gustul Loredanei!) şi în el, probabil, un anume fel de dragoste. Iar în cele din urmă, fapt pe care l-am mai comentat, a găsit şi 60 de somnifere pe care le-a înghiţit într-o dimineaţă".
Morala? De problemele mari ale vieţii nu te poţi rătăci nici măcar la Monte Carlo!
Citește pe Antena3.ro