x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 3 noiembrie 1989

3 noiembrie 1989

de Florin Mihai    |    03 Noi 2009   •   00:00

Întruniţi în cadrul Comitetului Politic Executiv, fruntaşii PCR au dezbătut "rapoarte şi planuri de măsuri". La cinematograful "Studio" din Bucureşti s-au deschis "Zilele filmului sovietic. Cu ocazia sărbătoririi zilei naţionale a statului Panama, preşedintele român Nicolae Ceauşescu a adresat "cordiale felicitări şi urări de prospe­ritate poporului prieten pa­na­mez." Ilarion Agapi a achiziţionat de la o alimentară din Bucureşti doi boboci de raţă congelaţi, cu... opt picioare.


RESTANŢE LA MINISTERE ŞI ÎNLOCUIRI DIN FUNCŢII

Pe masa Comitetului Politic Executiv, la şedinţa din 3 noiembrie, s-au aflat "Raportul privind îndeplinirea planului la indicatorii fizici şi valorici în industrie, co­merţ exterior şi investiţii, în pe­ri­oa­da 1 ianuarie-31 octombrie 1989" şi "Măsurile pentru re­a­li­za­rea integrală a planului pe tr­i­mes­trul IV 1989". Ca de obicei, în ase­me­nea situaţii de bilanţ, unele mi­nis­tere s-au prezentat cu restanţe.
Iar ameninţarea "Tovarăşului" ("Aşa nu se mai poate!") se va fi auzit şi în acea vineri. "Cu toată fermitatea pentru recuperarea restanţelor", a fost decizia secretarului general. Producţia de export şi intensificarea muncii pe şantiere au fost, de altfel, obiectivele şedinţei. A rămas însă timp şi pentru "unele probleme privind pregătirea şi desfăşurarea Congresului al XIV-lea al PCR". La final, "măsurile organizatorice", în spiritul politicii rotaţiei cadrelor. Ion Stoian şi Ion Sârbu (secretari ai CC) au fost înlocuiţi cu Ilie Matei şi Iosif Szasz.


DĂRI DE SEAMĂ CU CÂNTEC

Vizita "Tovarăşului" în judeţul Bistriţa-Năsăud se încheiase de mult, dar comuniştii o evocau încă în şedinţe. Adunaţi într-o conferinţă a Organizaţiei municipiului Bistriţa, bistriţenii au adoptat o dare de seamă. În prealabil, de la pupitru, fiecare vorbitor a lăudat politica partidului, amintind despre "marile cetăţi industriale", "marile ansambluri de locuinţe", "modernele lăcaşuri de cultură". Concluzia participanţilor: "Recenta vizită a iubitului conducător, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu a conturat noi şi luminoase perspective străvechiului oraş, stimulând şi mai mult dârzenia revoluţionară a comuniştilor, a tuturor bistriţenilor, în hotărârea de a înfăptui neabătut obiectivele conturate în documentele programatice ale Congresului al IXV-lea al partidului."


ANIVERSARE CU FILME SOVIETICE
La cinematograful "Studio" din Bucureşti s-au deschis "Zilele filmului sovietic", manifestare organizată cu ocazia apropiatei aniversări a "Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie". Timp de opt zile, au fost selectate pentru cinefilii din capitală câteva realizări ale cineaştilor sovietici: "O seară de iarnă la Gagra" (3 şi 4 noiembrie), "Comoara din Valea Şerpilor" (5 şi 6 noiembrie), "Regăsire după război" (7 noiembrie), "Norocoasa" (8 noiembrie), "Prezumţie de nevinovăţie" (9 noiembrie), "Rapidul" (10 noiembrie), "Drăguţa Aelita" (11 noiembrie). "Zilele filmului sovietic" se organizau şi la Piatra Neamţ şi Focşani. În Bucureşti, la spectacolul de gală, au participat diplomaţi din Ministerul Afacerilor Externe, membri ai conducerii Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, ai Asociaţiei Cineaştilor, regizori sovietici, ambasadorul E.M. Tiajelnikov.   


SCHIMB DE MESAJE CU PANAMEZII

Cu ocazia sărbătoririi zilei naţionale a statului Panama, preşedintele român Nicolae Ceauşescu, a adresat "cordiale felicitări şi urări de prosperitate, poporului prieten panamez". Destinatar era omologul Francisco Rodriguez, interimar în fruntea micuţului stat centralame­rican. Membru al Partidului Revoluţionar Democratic, Rodriguez a fost condus provizoriu ţara, în perioada 1 septembrie-20 decembrie 1989. Data de 3 noiembrie marca, în istoria statului Panama, obţinerea independenţei faţă de Columbia (1903). Comunicatul oficial din Scînteia, fără a evidenţia legături economice între România şi Panama (de altfel cvasiinexistente), insista pe eforturile panamezilor de a ieşi din sfera de influenţă politico-economică a Washington-ului. Erau amintite şi momentele de tensiune dintre Statele Unite şi Panama: sancţiunile economice impuse de preşedintele Reagan, ocuparea canalului Panama (care unea Pacificul şi Atlanticul) de către americani.


BOBOCII DE RAŢĂ CU PATRU PICIOARE

Multe şi variate surprize pot avea cumpărătorii. Ilarion Agapi, de pildă, a achiziţionat de la o alimentara din Bucureşti doi bo­boci de raţă congelaţi, cu ... opt picioare. Fără a fi o anomalie a naturii, prezenţa exagerată a picioarelor era semnul grav al unor în­şe­lă­torii din partea furnizorului, Abatorul de păsări din Satu-Mare. Nemulţumit a fost cumpărătorul când a descoperit şi 300 de grame de gheaţă în pachet. Presată de reclamaţia bucureşteanului, conducerea abatorului a analizat cazul, înfiinţând un colectiv al Consiliului Judeţean de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale. La sfârşit, "comisia" a prezentat scuze, nu concluzii şi măsuri. Iar misterul raţelor cu mai mult de două picioare a rămas nerezolvat...


NICI O RECLAMAŢIE LA EFORIE SUD

Anastasia Gheorghe, directorul Întreprinderii de Hoteluri şi Restaurante din Eforie Sud, oferea ziarului Dobrogea Nouă, detalii despre sezonul estival. Din declaraţii reieşea că în staţiune se înre­gistraseră 1.025.521 zile-turist, la 11.500 locuri cazare. "Cifră care exprimă preocuparea întregului personal ce îşi desfăşoară activitatea în staţiunea Eforie Sud, pentru prestarea unui turism modern, de calitate, lucru relevat şi de faptul că, în sezonul estival 1989, nu am înregistrat nici o reclamaţie din partea oaspeţilor noştri din ţară sau a celor veniţi din RS Cehoslovacă şi URSS, turişti cu pondere în staţiunea noastră", declara directoarea.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei