x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei Jurnalul zilei

Jurnalul zilei

de Alexandra Zotta    |    06 Iul 2009   •   00:00
Jurnalul zilei

Pe aeroportul Otopeni au fost întâmpinate delegaţiile membrilor Tratatului de la Varşovia. Ziarele au prezentat inaugurarea lucrărilor de construcţie a Centrului Naţional de Creaţie şi Cultură Socialistă „Cântarea României". La recoltatul păioaselor continuă izbânzile „noii revoluţii agrare". Solii tineretului din România i-au făcut declaraţii de dragoste lui Ceauşescu la Phenian.




MEGACENTRUL „CÂNTĂRII ROMÂNIEI"

„În cadrul unei solemnităţi desfăşurate la sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu au semnat pergamentul pus la temelia viitorului complex cultural, care, prin proporţiile sale, va fi cel mai impunător ansamblu arhitectonic de acest profil din ţara noastră", scria oficiosul PCR. Centrul Naţional „Cântarea României" urma a fi ridicat pe Bulevardul Victoria Socialismului, în apropierea Casei Republicii.

În viziunea ctitorilor, megacentrul „Cântării Ro­mâ­ni­ei" urma să devină un edificiu de referinţă printre in­s­tituţiile culturale ale mapamondului.

OASPEŢI STRĂINI LA BUCUREŞTI
Nicolae Ceauşescu a avut o zi plină. După ce-a revenit de pe şantier, a intrat în protocolul primirii de oaspeţi străini. A „discutat" cu Harry Tisch, membru al Biroului Politic al CC al PSUG, preşedinte al Consiliului Central al Federaţiei Sindicatelor Libere Germane. Apoi cu Nguyen Khanh, vicepreşedinte al Consi­liului de Miniştri al RS Vietnam. Cel din urmă a participat la lucrările celei de-a X-a sesiuni a Comisiei mixte guvernamentale româno-vietnameze de colaborare economică, organizate la Bucureşti.

FRATELE ARAFAT
Fără îndoială, cel mai bine primit şi mai cu însufleţire întâmpinat a fost preşedintele palestinian, Yasser Arafat. O lungă prietenie, presărată cu vizite re­ciproce, îi lega pe cei doi preşedinţi. În comunicatele oficiale, „frăţia" lor era prezentată ca legătură între popoarele român şi palestinian.

Vizita lui Arafat în România, a declarat Ceauşescu, „va contribui la realizarea de noi paşi în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, la întărirea raporturilor de prietenie şi strânsă cola­borare dintre poporul român şi poporul palestinian". Iar în timpul mesei oficiale cei doi şefi de stat au analizat modalităţi de rezolvare a situaţiei din Orientul Mijlociu şi au toastat pentru „continua dezvoltare a relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Socialistă România şi Statul Palestinian".

DELEGAŢIILE OFICIALE SOSESC LA BUCUREŞTI
În 7-8 iulie 1989, Capitala României a găzduit Consfătuirea Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varşovia. Astfel că, în acea zi de joi, Nicolae Ceauşescu a avut de strâns multe mâini. Alături de „alţi tovarăşi din conducerea partidului şi statului", tovarăşul Nicolae Ceauşescu a întâmpinat pe Aeroportul Otopeni cele şase delegaţii străine prezentate de presa oficială în ordinea sosirii: RP Bulgară, RP Ungară, RD Germană, RP Polonă, RS Cehoslovacă şi, în sfârşit, URSS.

Singur, Gorbaciov a întârziat, ocupat cu vizitele în Occident. Urma să sosească a doua zi, însoţit de Raisa Gorbaciova.




VIVAT TENISUL ROMÂNESC!
În optimile de finală ale turneului internaţional de tenis susţinut la Varna, jucătorii români au obţinut victorii. Florin Segărceanu l-a întrecut cu 6-2, 5-7, 6-1 pe italianul Moine, George Cosac a dispus cu 6-2, 6-2 de polonezul Ywanski, iar Răzvan Itu a câştigat cu 6-1, 4-6, 6-3 partida cu englezul Koul.

TRĂIASCĂ REPUBLICA POPULARĂ MONGOLĂ!
Ambasada Republicii Populare Mongole la Bucureşti a găzduit o conferinţă de presă cu prilejul aniversării a 68 de ani de la Revoluţia populară mongolă. Participanţi au fost „reprezentanţi" ai presei centrale, ai Agerpres şi corespondenţii presei străine acreditaţi în România. Conferinţa a fost susţinută de Şatarin Dorj­gotov. „Succesele obţinute de oamenii muncii, sub conducerea Partidului Po­pular Revoluţionar Mongol, în construirea socialismului, în ridicarea necontenită a nivelului de trai material şi spiritual" - a fost tema ei.

SOLII LUI CEAUŞESCU, LA PHENIAN
O delegaţie a tinerilor români se afla la cel de-al XIII-lea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Phenian. Mai important decât să fie purtătorii mesajului lui Nicolae Ceauşescu n-aveau nimic de făcut. „Solii tineretului român înfăţişează colegilor de generaţie din alte ţări principalele preocupări ale tine­rilor din ţara noastră", a scris presa din România. Cei care-l purtau erau tineri fruntaşi „în muncă şi pregătire profesională", care „întâmpină cea de-a 45-a aniversare a revoluţiei de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă şi Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român".

MAGIE ALBĂ, MAGIE NEAGRĂ LA RECOLTARE
Pe ogoare continuă campania de recoltare a păioaselor. Recordmena zilei a fost Cooperativa agricolă de Producţie Braniştea, judeţul Giurgiu, care a recoltat 10.250 de kilograme de grâu la hectar. Şi Direcţia Generală Economică a Horticulturii raporta că, „potrivit programului special iniţiat de secretarul general al partidului", până la sfârşitul lunii iunie fuseseră recoltate peste un milion de tone de legume timpurii. Comparativ cu anul precedent, la fondul de stat au fost predate mai mult cu 200.000 tone legume, cu 60.000 tone cartofi, cu 45.000 tone fructe.

×
Subiecte în articol: ceausescu