În calendarul ortodox a fost Boboteaza. Oficial nu era altă sărbătoare decât pregătirile de aniversare ale Elenei Ceauşescu. În librării au apărut Cioran şi Llosa, dar "cartea anului" a fost declarat Almanahul "Scânteia".
Sărbătoare a creştinătăţii
Preoţii au umblat cu crucea prin sate. După datină, au fost sfinţite casele, grajdurile, grădinile şi livezile creştinilor. Împrăştiaţi cu mănunchiul de busuioc din căldăruşa preotului, stropii de apă sfinţită îşi arcuiesc boarea în aerul îngheţat. Creştinii sărută crucea lui Hristos. Care-au postit primesc agheasma "curaţi". Stropite sunt apoi cu apă sfinţită grajdurile şi grădinile gospodarului.
Popii au umblat cu crucea, spre seară, şi pe la blocurile din oraş.
Cinstind miracolul Bobotezei, fiecare cap de familie a plătit preotului rugăciunile din biserică pentru ai lui pe tot anul. Propaganda ateistă – atâta cât se mai face – folosea obiceiul contribuţiei băneşti ca exemplu de lăcomie popească.
Se auzea că lipovenii se azvârleau în valurile reci ale mării să scoată crucea aruncată de preot. Presa nu scrie şi nu vorbeşte de sărbători şi obiceiuri bisericeşti.
Cartea Anului!
A apărut Almanahul Scînteia 1989! – au anunţat ziarele. Într-o ţară unde publicitatea e socotită înşelătorie tipică societăţii de consum, almanahul oficiosului partid e prezentat... "cartea anului"! "Lectură aşteptată de toţi cititorii, 400 pagini bogat ilustrate, o bibliotecă într-o carte, o carte pentru bibliotecă" – scrie reclama.
Anunţul semnalează şi conţinutul noii apariţii editoriale: Actualitatea politică românească: 1989 – anul unor noi şi însemnate realizări în edificarea socialistă a ţării, anul unor importante evenimente politice cu amplu ecou naţional şi internaţional; Vibrante file de istorie la ceas rotund aniversar – 23 august 1944, 1 mai 1939; centenarul Eminescu şi centenarul Creangă; Ştiinţa în confruntare cu viaţa, Ştiinţa în slujba omului; Dosarele unor mari probleme ale lumii de azi (dezarmarea, natura în primejdie) etc.
S-a cumpărat? S-a şi citit! Fără concurenţă, întreg tirajul almanahului Scînteia s-a epuizat repede.
Flacăra, Cioran şi Llosa
A apărut şi primul număr din Flacăra, cel mai citit săptămânal al României, editat de Frontul Democraţiei şi Unităţii Socialiste. Ca-n toată presa scrisă a săptămânii, Elena Ceauşescu a fost şi pe prima lui pagină!
Rubrica "Semnal" anunţă cărţile apărute de curând, în mare parte epuizate deja din librării. Aflăm din ea că "scriitorului român de expresie franceză" E.M. Cioran i-a apărut la editura Cartea Românească o antologie de eseuri, tradusă şi prefaţată de Modest Morariu. Aceeaşi editură a pus în vânzare "Conversaţia la catedrală" de Mario Varga Llosa. B. Elvin Corneliu Ştefan şi Constantin Dumitru anunţă, de asemenea, lansări. Cu referire la noul roman al lui Elvin era citată cronica lui Mircea Iorgulescu din România literară. Cititorii şi-au activat deja "pilele" de la librării.
Salarii majorate
O nouă şi elocventă expresie a grijii statornice a partidului pentru creşterea nivelului de trai – au anunţat crainicii radioului la fiecare ceas în programul de ştiri. Prin încheierea celei de-a II-a etape de majorare a retribuţiilor, 4,4 milioane de oameni ai muncii au beneficiat de venituri mărite şi altor 800.000 de români li s-au mărit pensiile.
Cât s-a dat cu o mână şi cât s-a luat cu cealaltă, nici acum nu se ştie!
Citește pe Antena3.ro