x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Bagaza l-a decorat la Bujumbura

Bagaza l-a decorat la Bujumbura

20 Aug 2009   •   00:00
Bagaza l-a decorat la Bujumbura
Sursa foto: Arhivele Naţionale/



La 8 aprilie 1979, presa românească anunţa, cu surle şi trâmbiţe, vizita oficială a preşedintelui RSR în Africa. Turneul de pe continentul "negru" includea state precum Egipt, Libia, Gabon, Angola, Zambia, Mozambic, Burundi şi Sudan.

Alături de Nicolae Ceauşescu, participau la vizită Elena Ceauşescu, Virgil Cazacu (membru al CPEx), Virgil Trofin (vicepremier) şi Ştefan Andrei (mi­nistru de Externe).

Mereu interesat de problemele lu­mii a treia, al cărei apărător se dorea, Ni­colae Ceauşescu spera să livreze în Afri­ca produse ale industriei româ­neşti. Din Burundi, românii nu prea aveau ce importa. Aflată în topul celor mai sărace ţări din lume, atunci ca şi acum, burundezii produceau la scară mare doar cobalt, cupru, cafea şi zahăr.

Pentru atenţia pe care o acorda relaţiilor cu statele africane, în 1979, Burundi i-a acordat lui Ceauşescu distincţia "Marele Cordon al Ordinului Naţional" al republicii. Ceremonia s-a desfăşurat la 23 aprilie, la Palatul Prezidenţial din Bujumbura. Oficiile de gazdă le-a făcut colonelul Jean Baptiste Bagaza, care se afla de trei ani la putere în statul din estul Africii.

Bagaza se născuse într-o familie de etnici tutsi, primind educaţie în şco­lile catolice. După ce a intrat în ar­ma­tă, s-a specializat în Belgia (1966-1971). Din poziţia de şef al Statului Major al Armatei din patria natală, l-a dat jos pe preşedintele Micombero (1976), instaurând propria dictatură.

Ordinul pe care l-a primit Ceauşescu uimeşte prin simplitatea sa, fiind lipsit de simbolurile aplicate în asemenea ocazii pe distincţii străi­ne, precum cele asiatice, euro­pe­ne şi sud-americane. Nici măcar lo­zinca sta­tului burundez - "Unité, Travail, Pro­grès" (unitate, muncă, progres) - nu îşi găsise loc pe medalie. Meda­lio­nul era reprezentat sub forma unei ste­le cu 24 de raze, albă, în interiorul că­reia se afla o altă stea, aurie, cu şase col­ţuri, şi un cerc cu trei steluţe mici, ro­şii, a căror semnificaţie scapă încă spe­cialiştilor. Cele trei stele roşii ar tri­mite către cuvintele lozincii burunde­ze. Alţii afirmă că s-ar referi la cele trei gru­puri etnice care trăiesc în Burundi: hutu, tutsi şi twa.    

×
Subiecte în articol: special