x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Carenţe pe şantierele de construcţii

Carenţe pe şantierele de construcţii

10 Apr 2009   •   00:00

Luni, 10 aprilie, prezenţi pe şan­tierul construcţiilor de locuinţe din Iscroni, discutăm cu ing. Ianoş Orban şi cu maistrul Iosif Mihaly, coordonatorii punctelor de lucru ale Brigăzii nr. 2 Deva.



Aflăm de la interlocutorii noştri că brigada pe care o coordonează are ca sarcină finalizarea blocului D cu trei scări şi 34 de apartamente şi a blocului E1 cu 40 de garsoniere. Cele două obiective aveau ca termen de pre­da­re la beneficiar sfârşitul primului trimestru al anului. Dar ambele blo­curi prezintă întârzieri în exe­cu­ţie. Blocul D are finalizate doar do­uă scări. Se lucra intens la scara a III-a. Faţada exterioară încă nu fu­sese luată în seamă ca front de lucru.

În cele două scări ale blocului D se pot muta deja locatarii - ne spu­ne maistrul Iosif Mihaly. Deşi suntem gata cu aceste apartamente de mai mult timp, nu a venit nimeni să le preia, cu toate că în asemenea stadii de finalizare, la Lupeni s-au mutat cei cărora le-au fost repartizate locuinţele.

Înţelegem că fără a fi oficial predate beneficiarului, constructorul nu poate admite accesul viitorilor locatari. Nu înţelegem însă optica de recepţionare parţială a blo­cu­ri­lor. Apoi energia electrică nu este încă branşată. Aleile pietonale şi dru­murile de acces lipsesc cu de­să­vâr­şire. În zonă domină un veritabil aspect de şantier şi câmp proas­păt arat. Canalizarea blocului nu este racordată la magistrala co­lec­toare. Despre calitatea lucrărilor interioare am putea scrie multe. Ne limităm însă a consemna că unele băi mici nu au nici un fel de aerisire, multe uşi şi geamuri nu se pot deschide. Ni se explică faptul că aşa vin de la Bîrcea, adică rupte, strâm­be sau incomplete. Atunci de ce sunt montate? Să le repare lo­ca­tarii? Clanţele lipsesc la aproape toate uşile interioare. Credem că întâi trebuie rezolvate toate aceste aspecte şi doar apoi să îşi exercite atribuţiunile comisia de recepţie.

La blocul E1 de garsoniere se lucra intens la finalizarea părţii de zi­dă­rie. Nu se ştie când se va finaliza acest bloc, deoarece până în pre­zent nu au fost primite încă instala­ţiile sanitare aferente.

Subinginerul Aurel Olaru, din ca­drul Brigăzii nr. 50 a ACM Pe­tro­şani, ne spune că formaţiile de lu­cru pe care le coordonează au ur­mă­toarele obiective: construcţia blo­cului A1, aflat deja la etajul III, şi blocul A2, la care se toarnă fundaţia. Ambele construcţii se încadrează în gra­fi­ce­le planificate. Din constată­rile la fa­ţa locului se im­pune ca o măsură de primă ur­genţă atât pentru Brigada nr. 50, cât şi pentru Bri­ga­da nr. 2 Deva în­ce­pe­rea trasării aleilor pieto­nale şi a drumului de ac­ces în zonă. Apoi, eli­mi­narea as­pectelor de ne­gli­jenţă în bu­na gos­po­dărire a materialelor de construcţii. Nu trebuie neglijată nici res­­pectarea cu stric­te­ţe a pro­gra­mu­­lui de lucru. În lipsa forţei de muncă la nivelul cerut se im­pune ca acei cons­tructori, câţi sunt, să acor­­de o aten­­ţie deosebită calităţii mun­cii lor.
Steagul roşu, jud. Hunedoa­ra, nr. 11374 din 19893

×
Subiecte în articol: special